Тепловізори від перевірених виробників для будь-яких потреб*

Тепловізори від перевірених виробників для будь-яких потреб*

Для чого потрібні тепловізори


Навколишні нас об'єкти мають власне теплове поле. Тепловізор бачить в інфрачервоному спектрі як випромінюється тепло будь-яких об'єктів живої та неживої природи. У живих організмів теплова енергія виділяється в результаті метаболізму. У механічних агрегатів нагрів окремих елементів відбувається через тертя в точках сполучення рухомих частин, в електричних системах нагріваються струмопровідні елементи.

Тепло «залишає» нагрітий об'єкт через поверхню. «Побачивши» теплове поле, по його неоднорідності можна судити про стан об'єкта — цей принцип покладено в основу теплової діагностики. Візуалізувати, тобто та отримати «знімок» теплового поля в видимому діапазоні та дозволяє цей прилад — один з найбільш ефективних інструментів неруйнівного контролю, що здобуває все більшу популярність.

Принцип роботи тепловізора


«Серцем» тепловізора є датчик, що перетворює інфрачервоне випромінювання, що потрапляє на нього від зовнішніх об'єктів через систему, що фокусує, в електричні сигнали. В сучасних телевізорах, як ІЧ-датчик, зазвичай використовується матриця, що складається з безлічі мініатюрних чутливих елементів.

Отриманий від датчика сигнал перетворюється, підсилюється і «візуалізується» на екрані приладу, може бути збережений в цифровому вигляді у вбудованій пам'яті. Тепловізор не розкіш, а засіб економії енергоресурсів. Професійні моделі тепловізорів дозволяють не тільки «побачити» теплове поле об'єкта, а й додатково мають вимірювальними та обчислювальними функціями, а також відеосистемою, завдяки якій видиме та інфрачервоне зображення можуть зміщуватися або поєднуватися (накладатися).

Де і для чого використовують тепловізори?


Застосовувати тепловізор можна де завгодно. Але найбільше поширення вони одержали в будівництві та охоронну діяльність. За неоднорідності теплового поля можна виявити внутрішні приховані дефекти та пошкодження, вузли та елементи з аномальною температурою (внаслідок перегріву або через нерівномірне охолодження).

Порівнюючи показання приладу з даними, отриманими при обстеженні подібних, свідомо справних об'єктів, можна виявляти відхилення, які є наслідком неправильного функціонування чи несправності, що може стати причиною поломки або виходу з ладу об'єкта контролю. Оскільки іч-прилад виконує вимірювання безконтактним методом, то з його допомогою просто та ефективно вирішуються завдання з дистанційного контролю за віддаленими або небезпечними (для життя і здоров'я людини) об'єктами.

Сучасні діагностичні тепловізори використовуються в багатьох сферах людської життєдіяльності: в промисловості, енергетиці, будівництві, медицині, ЖКГ, навігації, системах безпеки та ін., І попит на прилади такого типу останнім часом все більше зростає. Пов'язано це як з підвищенням функціональності тепловізійних камер, завдяки чому їх стали використовувати для вирішення більш широкого кола завдань, так і з поліпшенням експлуатаційних якостей і «демократизації» цін на прилади такого типу, що підвищило їх доступність. Для роботи з іч-камерами цілком достатньо базових технічних знань і не потрібна спеціальна підготовка.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.