Як визначити неякісне пальне

Як визначити неякісне пальне
Президент Нафтогазової компанії України Неля Привалова розповіла, як убезпечити свою автівку від неякісного пального та не стати клієнтом "тіньової" АЗС.

Нещодавно Нафтогазова Асоціація України (НАУ) вирішила залучити до боротьби з тіньовим ринком пального суспільство та нагадати про болючі наслідки роботи сірих АЗС. На 400 біл-бордах по країні ми пояснили, що сірі точки не сплачують податки, а отже крадуть гроші в армії, лікарень, дорожнього фонду та іншої інфраструктури. Таким чином, водії, які свідомо купують пальне у сірих, також стають співучасниками бюджетного розкрадання, - пише НВ.

Тіньовий ринок пального набув величезних масштабів. Через махінації міні-НПЗ та сірих АЗС, які продають фальсифіковане пальне та не сплачують податки, бюджет України в 2021 р недоотримає 22 млрд грн акцизу і ПДВ, а це на 21% більше, ніж в 2020-му.

Щоб упередити власників автівок від покупки фальсифікованого пального, так званої бодяги, та уникнути участі у махінаціях цього кримінального світу, ми даємо підказки, завдяки яким вони зможуть ідентифікувати сірі автозаправки.

Запитайте, чи є в АЗС ліцензія. На легальній АЗС ліцензія на роздрібну торгівлю пальним знаходиться у куточку покупця або на іншому видному місці. Якщо на АЗС немає ліцензії - це свідчить про нелегальну роботу такої точки.

Запитайте в АЗС паспорт якості. На легальних автозаправних станціях документ про якість пального також знаходиться у куточку покупця. В цьому документі можна дізнатись про походження пального, фактичні значення показників його якості, також інформацію про їх відповідність вимогам нормативних документів. Відсутність на АЗС паспорта якості пального означає, що заправка заливає бодягу: фальсифіковане пальне, що в решті решт призведе до псування автівки. Також викиди такого палива сильно забруднюють повітря.

Звертайте увагу на фіскальні чеки. Якщо АЗС не надає фіскальний чек або чек містить інформацію, що каса працює в тестовому режимі - така АЗС не звітує у ДПС та не сплачує податки, отже краде в держави. Буває, що покупець розрахувався готівкою, а в чеку зазначено «попередня оплата» або «відомість К» — це свідчить про підроблення документа. Така АЗС накопичує необліковану готівку, яка потім використовується в корупційних схемах.

Не заправляйтесь, якщо торгівля пальним здійснюється з автоцистерн, каністр в гаражах. Це цілком незаконний та дуже небезпечний спосіб продажу пального, адже такі продавці повністю порушують правила безпеки, чим створюють загрозу для життя та здоров’я людей. Звісно, що в таких точках продажу пального немає жодних дозвільних документів чи паспорта якості пального. Податки такі «бочки» також не сплачують.

Існування сірих АЗС — не лише проблема легального ринку та водіїв. Це ганебне явище має болючі наслідки для інфраструктури країни, екології та в деяких випадках — для здоров’я та життя людей. Українці недоотримують свої законні соціальні блага у вигляді відремонтованих навчальних закладів, лікарень, належного рівня медичного обслуговування, тощо.

Кожна покупка пального на сірій станції - це інвестиція в розквіт кримінального бізнесу. В НАУ ми віримо, що підвищення рівня обізнаності громадян — є додатковим інструментом у боротьбі з тіньовим ринком пального. Ми закликаємо водіїв бути свідомими та відповідальними не лише заради себе, але й на благо суспільства, частиною якого вони є.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
де дешева кава,сосиска чи горілка з пивом.
Відповісти