Волинянка вишиває рушники, прикрашає ними храми та дарує людям

Волинянка вишиває рушники, прикрашає ними храми та дарує людям
Жителька села Ворокомле Ірина Шпанчук не уявляє свого життя без вишивання. Жінка вишиває рушники, які потім дарує людям, або прикрашає ними храми, лікарні.

Про це пише газета "Полісся".

Народившись 1948 року, Ірина Трохимівна прожила життя і встелила його візерунками, в які вклала частинку себе: радість та смуток, печаль та тривогу… У важкі хвилини вона вишивала, знаходила розраду. І дивом відступали хвороби, марніла печаль. Сьогодні її роботи можна побачити в лікарнях Каменя-Каширського та Луцька.

"Де побачу ікону, тут же загоряюсь бажанням вишити на неї рушничок. Не можна, щоб святиня була без нього", — каже поважних літ жінка.

"У вишивці — все моє життя. Узори придумую сама. Буває, побачу на малюнку, в газеті – міняю кольори, складаю схеми у власний візерунок. Одного разу почерпнула натхнення з малюнка на звичайному кулькові. Замінила колір на блакитний і радує тепер рушник ніжними волошками… Якби я не вишивала, то не знаю, як би і жила", — розповідає про улюблене заняття Ірина Трохимівна.

На стіні напівзруйнованого костелу в селі – три ікони, поруч дерева, прикрашені стрічками. Це постаралась Ірина Трохимівна.
Однієї ночі 2008 року приснився їй сон… На стіні храму стояла Божа Матір з дитям. Ірина Трохимівна не могла знайти собі спокою. Побігла до споруди – довго молилася… і дала обітницю, що доглядатиме за цим місцем. З того часу кожного року перед Великоднем прибирає біля зруйнованого часом і колишньою комуно-більшовицькою владою духовного храму. Білить деревця, прикрашає стрічками.

"Бог для всіх один. І для православних, і для католиків", – мовить жінка.

Важко не погодитись. Крім того – це архітектурна пам’ятка, яку варто було б зберегти для нащадків, частинка історії села.
Ірина Трохимівна є учасницею хору «Горлиця». Разом з колективом побувала у багатьох селах. І всюди, де б не була, залишає на згадку свій рушничок-оберіг.

"Як кольори у вишиванці — таким різнобарвним є наше життя", – мовила наостанок привітна господиня оселі і на згадку подарувала рушничок авторці статті.

Тетяна ГАВЕЙ.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Волинянка вишиває рушники, прикрашає ними храми та дарує людям
07 червень, 2021, 08:35