Екологи кажуть, що Світязь чистий

Екологи кажуть, що Світязь чистий
У Державній екологічній інспекції у Волинській області запевняють: кількість важких металів у Світязі не перевищує норми.

Останнім часом засобами масової інформації активно поширюються чутки щодо можливого забруднення озера Світязь важкими металами, – кажуть у відомстві.

«Державною екологічною інспекцією у Волинській області постійно проводяться спостереження за якістю вод в озерах Шацького національного парку. За моніторинговими даними останніх 15 років перевищень по вмісту важких металів в озерах Люцимер, Чорне, Світязь, Пулемецьке, Пісочне, Перемут, Луки, Соминець зафіксовано не було. Середні показники вмісту цинку не перевищують 0,07 мг/дм3 при допустимій нормі 1 мг/дм3; міді – 0,04 мг/дм3 при нормі 1 мг/дм3 ; свинцю – 0,03 при нормі 0,03 мг/дм3; хрому шестивалентного 0,001 мг/дм3 при допустимій концентрації 0,05 мг/дм3.

Перед початком сезону відпочинку 2013 року було тричі відібрано проби і проведено гідрохімічний аналіз якості води в найбільших озерах області. Перевищень нормативів гранично допустимих концентрацій виявлено не було», - йдеться у повідомленні інспекції.

Також екологи повідомили, що сертифікована лабораторія Держекоінспекції неодноразово брала участь у міжнародних тренінгах з виконанням гідрохімічних визначень якості води та постійно співпрацює з лабораторіями Республіки Білорусь та Польщі. При одночасному відборі проб та проведенні досліджень розбіжностей у показниках не виникало.

Нагадаємо, що у ЗМІ повідомлялося про те, що світязька вода втрачає свою прозорість.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А есть прямая связь между концентрацией солей металлов и прозрачностью? Может и есть, но тогда концентрация должна выражаться числами, в тысячи раз превышающими допустимые пределы.
Відповісти