В Україні запустили сервіс автоматичної оцінки нерухомості

В Україні запустили сервіс автоматичної оцінки нерухомості
В Україні ввели в експлуатацію єдину базу, яка дозволяє зробити оцінку об'єкта нерухомості та автоматично сформувати довідку.

Сервіс запустили з 29 червня. Як зробити оцінку житла та як діяти у разі незгоди з отриманими даними – дізнавався 24Канал.

Як зробити оцінку

Сервіс доступний онлайн на сайті Фонда державного майна України. Оцінювачам та нотаріусам необхідно зареєструватися у Єдиній базі. Для доступу потрібен електронний підпис або електронна печатка суб'єкта оціночної діяльності.

Навіщо потрібна оцінка
У разі якщо фізична особа продала, обміняла, отримала у спадок чи дар об'єкт нерухомості, такий дохід підлягає оподаткуванню. У такому випадку потрібно визначити оціночну або ринкову вартість житла.

Єдина база даних звітів формує електронну довідку про оціночну вартість житла. Документ є дійсним протягом 30 днів з моменту формування.

Що робити в разі незгоди
Якщо особа не погоджується з результатами автоматичного визначення оціночної вартості житла, вона може звернутися до оцінювача. Останній своєю чергою може визначити ринкову вартість об'єкта. Він складає звіт про оцінку, який реєструється в Єдиній базі та діє протягом 6 місяців.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.