У Луцьку тепер не хлоруватимуть воду

У Луцьку тепер не хлоруватимуть воду
У Луцьку презентували нову систему очищення води на Дубнівському водозаборі: відтепер технологія знезараження відбуватиметься із застосуванням безпечного гіпохлориту натрію, а не хлору.

Як розповів 14 лютого під час презентації нової системи луцький міського голова Микола Романюк, гіпохлорит натрію виробляється безпосередньо на місці у необхідній кількості з розчину звичайної кухонної солі шляхом електролізу.

За його словами, нова установка вже працює кілька днів. З введенням її в дію КП «Луцьковдоканал» не використовуватиме у своїй роботі хлор.


Таким чином, на думку Романюка, місто вирішило дві проблеми. Перша – безпека людей, бо склад, де зберігається хлор, «подібний складу з снарядами», а друга – здоров’я лучан.

Як розповів директор КП «Луцькводоканал» Іван Корчук, Дубнівський водозібр – найбільший в місті, і він залишався єдиним у Луцьку, де при очищені води використовували хлор.

Придбання та встановлення нової станції водопідготовки коштувало приблизно 300 тисяч гривень, зазначив Корчук. Зокрема понад двісті тисяч виділили з держбюджету в рамках програми «Питна вода», а 77 тисяч – кошти самого комунального підприємства.

Головний інженер «Луцькводоканалу» Сергій Строк ознайомив з технологією очищення води.

«Звичайна кухонна сіль першого та другого помолу за допомогою насосу розмішується разом із питною водою. Далі вона подається на електролізери, де під напругою вони обробляють її. За допомогою електролізу утворюється розчин гіпохлориту, який трубопроводами подається у водопроводи сирої води із подальшим попаданням в резервуари. По дорозі проходить знезараження води», – розповів Строк.


Також, за його словами, на відміну від хлору, гіпохлорит натрію безпечний. Та й сама станція є безпечною та не вимагає санітарної зони.

«Відпадає причина турбуватись про можливе забруднення навколишнього середовища та отруєння території з ближніми навчальними закладами та житловими будівлями», – запевнив Строк.

Під час презентації розповіли, що це технічне рішення дає можливість відмовитись від дороговартісного застосування хлор-газу, транспортування якого становило понад 1250 кілометрів.
(Відео Волинської ОДТРК.)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: вода
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Перше що зробив мер для міста (ЗД міст не рахуемо), а то все Клімчук та Палиця! :)
Відповісти
Труби тра мінять. Що толку з тих фільтрів.
Відповісти
це звідки поступає хлор-газ,що аж 1250км?
Відповісти