У районі на Волині зафіксували декілька температурних рекордів

У районі на Волині зафіксували декілька температурних рекордів
Нинішня весна була запізнілою, прохолодною і сирою. В соціальних мережах бідкалися, що вона минає, а нагрітися або скупатися у річці ще так і не довелося. Побоювалися, що холодним буде й літо. Але тепло таки прийшло.

І у червні метеорологи почали фіксувати навіть рекордно високу температуру повітря на Волині, пише Полісся.

Так, 22 червня максимальна температура повітря у Любешеві сягала +32,8 градуса, перевершивши попередній рекорд цього дня 1964 року. Дивно, але в Луцьку (який знаходиться на південь від Любешева) було прохолодніше: +31,2 градуса.

23 червня, максимальна температура повітря побила 57-річний рекорд і в Луцьку: +33,3 градуса (попередній рекорд 1964 року становив +31,6 градуса). На півночі області – у Любешеві – було ще спекотніше: +34,4 градуса

Пік цього нетривалого спекотного періоду припав на 24 червня. В обласному центрі метеорологи знову зафіксували метеорологічний рекорд: +35,3 градуса. Він одразу аж на 5 градусів перевершив попередній рекорд для цього дня, який фіксували у 1963 і 2016 роках. Віднині – це ще й абсолютний максимум температури повітря в Луцьку не лише для червня, але й для липня. До цього рекордна температура повітря у червні становила +34,5 градуса (29 червня 1963 року), а в липні — +35,1 градуса (17 липня 2001 року). У Любешеві 24 червня місцева метеостанція зареєструвала +35,2 градуса.

У цей період на Волині було тепліше, ніж на півдні України та в Криму. Адже, приміром, 24 червня метеорологи зафіксували в Одесі +32,2, Генічеську +34,0, Стрілковому+32,6 градуса.

Синоптики прогнозували рекордну температуру повітря і на 25 червня, але через дощ з грозою стало прохолодніше. Рекорд для цього дня залишається неперевершеною ще з 1951 року, тобто вже понад 70 років. Однак дощ того дня був золотим, тому що вже все просило вологи.

Петро КРАВЧУК,
автор «Книги рекордів Волині», «Книги рекордів природи»,
смт Любешів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У районі на Волині зафіксували декілька температурних рекордів
04 липень, 2021, 17:37