Як вибрати ноутбук: основні рекомендації*

Як вибрати ноутбук: основні рекомендації*
До вибору ноутбука потрібно підійти усвідомлено, щоб не розчаруватися в покупці. Пристрої бувають дуже різні і під різні завдання, за габарити ми взагалі промовчимо. Отже, перше з чого починається пошук - це вивчення характеристик і оглядів в інтернеті. Але їх багато, а заплутатися в них можна як в 3-х соснах. Тому ми підготували короткий текст, на що ж потрібно звернути увагу в першу чергу.

Перше, що потрібно з'ясувати, це для яких цілей ви хочете купити ноутбук. І принцип: «чим дорожче, тим краще» тут не підійде. Найдорожчий - не означає найтонший, найпотужніший і найбільш автономний. Звичайно, чим вище вартість ноутбука тим він зазвичай могутніше і новіше, відповідно має на борту більш інноваційні технології. Але потужні комплектуючі більш габаритні, ніж звичайні і вимагають більше місця, і потужнішу систему охолодження. Тому, не доводиться говорити про малі габарити і високу автономність. У цьому випадку модель з більш скромним залізом виявиться більш кращою.

Щоб правильно вибрати ноутбук, спочатку потрібно розібратися з тим, на які групи вони поділяються. Скажемо відразу, що дуже точних граней між групами немає, але загальні напрямки зрозумілі.



1. Нетбуки - це компактні пристрої. Які, на даний момент, відходять у минуле через їх малу потужність і маленькі розміри. В основному мають екран 9-12.5 дюйма. У плюси можна записати дуже компактні розміри, часто хорошу автономність і малопотужні комплектуючі, яких цілком вистачить для серфінгу в інтернеті і простих мультимедійних завдань. Раніше були дуже популярні, але зараз цей сегмент дуже сильно тіснять ультрабуки. Які, в основному, мають всі ті ж плюси і позбавлені багатьох недоліків нетбуків. І з розвитком технологій і зменшенням техпроцесу чіпів, нетбуки скоро позбудуться і останнього свого козиря - ціни!

2. Ультрабуки - дуже тонкі ноутбуки, можна сказати «витончена еліта». Вони відрізняються чудовим дизайном, легкі, швидкі і з вигляду суттєво відрізняються від звичайних ноутбуків. Технології не стоять на місці, і зараз все більше з'являється ультрабуків з досить солідними потужностями. Але ціна таких пристроїв йде далеко за межі середньостатистичного покупця. І їх ігрові можливості поки далекі від тих же ігрових ноутбуків.

З плюсів можна виділити відмінний дизайн, габарити і хорошу автономність. Сюди можна встановити практично всі програми і софт (крім софта з високими вимогами) для роботи і навчання. А серфінг в інтернеті на такому девайсі - це повне задоволення.

З мінусів, це вбудована відеокарта, що істотно знижує коридор можливостей ноутбука. Відсутність дисковода, але тут не факт, все-таки 21 століття на дворі. І часто відсутність великої кількості роз'ємів для під'єднання периферії. Даний мінус умовний, завжди є можливість докупити перехідники та хаби з різними слотами. Навіть на тому ж Аліекспресс, наприклад.

Потужності і швидкодії ультрабуків цілком вистачає і для звичайних робочих завдань, і для деяких сучасних ігор на мінімальних налаштуваннях.

3. Стандартні, або універсальні ноутбуки. Сюди ж можна додати ноутбуки для роботи. Хоча, якщо їх винести в окрему підкатегорію, як зроблено у нас на сайті, то це теж буде вважатися правильним. Тут більше грає роль ціна і потужність.



Отже, дані моделі - це в основному ноутбуки, які ми звикли бачити в масовому сегменті. З залізом від середнього до потужного. В основному, із середніми габаритами і середньої автономністю. Добре підійдуть для роботи, дому, навчання, деякого продуктивного софта і не дуже вимогливих сучасних ігор (не на максималку, звичайно).

4. Ігрові ноутбуки – це найпотужніші і продуктивні пристрої. Завдяки потужній системі і відеокарти потягнуть вимогливий софт, ресурсомісткі програми і сучасні ігри! Але за таку міць доводиться розплачуватися великими габаритами і малою автономністю. Також, потрібно бути готовим, що на високих потужностях вони будуть грітися і шуміти.

В основному дана категорія ноутбуків має мінімум 15 дюймову діагональ, матрицю IPS або OLED, високі частоти екрану і високу роздільну здатність. У сучасних іграх без цього ніяк. Потужну дискретну відеокарту і потужний процесор, велику кількість оперативної пам'яті і ємні накопичувачі пам'яті. В цілому, це такий собі ноутбук на «стероїдах».

Швидше за все, з розвитком технологій, градацію ноутбуків можна буде поділити на звичайні і ігрові.

Ну і по ціні звичайно ж, її ніхто не зрівняє. І все це через те, що ноутбуки стають все тонше і продуктивніше, периферія переходить на бездротове з'єднання і багато комплектуючих не вимагають такого рівня охолодження як раніше.

Основні характеристики ноутбуків





Коли ми визначилися для яких потреб і під який бюджет нам потрібен ноутбук, перейдемо до пояснення деяких характеристик. Щоб ваш вибір пристрою був усвідомленим.

1. Корпус. В даний момент використовують два види матеріалів для корпуса: алюміній і пластик. Пластик використовують більшість виробників, так як він дешевше і легше. Алюміній більш зносостійкий, менш схильний до зносу і подряпин. Хоча, якщо у вас кіт, який любить лазити на столі, то і алюміній не допоможе. В цілому, метал більш практичний і надійніший за пластик. Думаємо, при виборі даного параметра краще виходити з особистих поглядів до зовнішнього вигляду. Ну і пам'ятати, що на глянцевих поверхнях дуже добре видно відбитки, а на матових ні.

2. Екран. В цілому, зараз більшість ноутбуків мають цілком якісні екрани, які підійдуть і для роботи, і для домашнього використання. А такі фішки як глибина кольору або висока частота кадрів можуть взагалі бути непомітні для середньостатистичного користувача. Але обговорити деякі тонкощі все ж варто.

Розміри бувають:

- 13,3-14,1 - невеликі, тонкі пристрої, які буде легко транспортувати. На ноутбуках з такими діагоналями не дуже комфортно грати в «PUBG» або «CS: GO», разом з тим будете прекрасно справлятися з документами, таблицями, переглядом відео та в задоволення серфити в інтернеті;
- 15,6 - класика. Найпоширеніша діагональ ноутбуків. Такий собі золотий стандарт;
- 17,3 і більше - ноутбуки, які призначені замінити стаціонарні ПК.
В основному призначені для роботи з великими масивами даних або програмами, де потрібно розмістити великий шматок інформації на екрані. Ну і для геймингу такий «телевізор» буде якраз.

Тепер поговоримо про матрицю екранів. Найчастіше використовують три типи матриці - IPS (In-Plane Switching) відмінна передача кольору і кути огляду, але при цьому і ціна висока, TN (Twisted Nematic) недорога і швидка матриця, однак вона має більш обмежені кути огляду і не таку глибину кольору, і VA (Vertical Alignment) кути огляду набагато краще, ніж у TN, але менше IPS. Головною відмінністю такого екрану є висока контрастність зображення, чорний і білий колір виглядають максимально природно.

Вже зустрічаються і OLED дисплеї, які краще, ніж IPS. Але це в основному в дорогому сегменті.

Але вибір матриці - це ще пів біди, тут важливі ще додаткові характеристики. Такі, як роздільна здатність екрану, яскравість і частота оновлення екрану. Роздільна здатність екрану - це кількість точок на екрані, на даний момент найрозповсюдженіший варіант - це FullHD (1920х1080). Цього вистачає і для роботи, і для мультимедіа, і для ігор. Як і в телевізорах, в ноута буває роздільна здатність 2К (2048x1080), 4К (3840 × 2160) і проміжні варіанти дисплеїв. Звичайно, чим вище роздільна здатність, тим соковитіша і якісніша буде картинка.

Яскравість вимірюється в канделах і відображає кількість світла, випромінюваного повністю білим екраном монітора. Це не дуже важливий параметр, але краще брати з максимальною яскравістю екрану 250-300 кд / м2. Більше - можна, менше - не рекомендуємо.

Частота оновлення екрану - це скільки разів в секунду монітор повністю перемальовує і видає зображення. Від цього залежить плавність зображення! В першу чергу, це важливо для геймерів, коли чим швидше змінюється картинка на вашому ноут, тим швидше геймер зможе відреагувати на те, що відбувається в грі. Діапазон частот зараз на ринку від 60 Гц до 300 Гц. Для комфортної роботи вистачить і 60, але на даний момент стандартним показником буде 120. Для відмінного гейминга підійде 120 Гц і вище.

3. Процесор. Серцем будь-якого ПК, чи то настільний варіант або ноутбук, є процесор. І зараз, коли вже настало століття 5-10 нанометрових процесорів, швидкодія і продуктивність стали настільки доступні, що практично будь-який ноутбук останніх років здатний задовольнити потреби практично більшості користувачів. Слід врахувати, що продуктивні програми і ємні ігри дуже вимогливі до заліза.

В основному на ринку мобільних процесорів 2 виробника: Intel і AMD. Якщо перший виробник довгий час займав практично монопольне становище на ринку процесорів для ноутбуків, то зараз ситуація змінилася. AMD серйозно додали в потужності, продуктивності і стали володіти високою енергоефективністю. Останні лінійки AMD Ryzen знаходяться на рівні з сучасними Intel 8-11 покоління, але при цьому можливості вбудованої відеокарти зазвичай вище. Особливо швидкодія вбудованої відеокарти в процесорах Ryzen 5-7, в цих серіях майже вдвічі вища, ніж в процесорах Intel того ж рівня (крім процесорів з індексами G4 і G7), і знаходиться приблизно на рівні дискретної GeForce MX110, і цього достатньо для запуску майже всіх сучасних ігор. Тому не дивно що деякі виробники змінять Intel на AMD!
Крім потужності, хороший процесор повинен володіти і високою енергоефективністю. Тоді ноутбук буде і тихим, і надійним. Та й автономність у такого пристрою буде вище. Для прикладу, наведемо пару-трійку процесорів останніх поколінь щоб вам було легше орієнтуватися:

- Для бюджетних моделей підійдуть Intel i3 10/11 поколінь (наприклад, i3-1005G1, i3-10110U) і AMD Ryzen 3 (наприклад, 3200U, 3250U). На додаток до доступної ціни процесори мають відмінну продуктивність, а можливості вбудованої відеокарти дозволяють грати в усі старі і деякі сучасні ігри. Правда сучасні ігри будуть йти на мінімалці;

- Для універсальних і деяких ігрових моделей підійдуть процесори Intel i5 10/11 поколінь (наприклад, i5-10210U або i5-1035G1, i5-1135G7) і AMD Ryzen 5/7 серії 2000 і 3000 (наприклад, 2500U, 3500U, 3700U) - за адекватну ціну дають відмінну швидкодію і хороші початкові ігрові можливості вбудованих відеокарт, особливо в процесорах Intel i5 з індексами G4, G7 і AMD Ryzen 5/7, що можна порівняти з бюджетною відеокартою GeForce MX110. Але тут важливо розуміти, що для високопродуктивних програм та ігор буде необхідна наявність дискретної відеокарти рівня GeForce 1050 і вище.

- Для потужних ноутбуків необхідні процесори Intel i7 / i9 10/11 поколінь або AMD Ryzen 5/7 серії 4000, а також дискретна відеокарта рівня GeForce 1650 і вище. Потрібно пам'ятати, що нагрівається такий ноутбук швидше і більше ніж бюджетні моделі. Тому важливо нагадати, що для високопродуктивної системи потрібно і гарне охолодження. Щоб робота або геймінг були в задоволення;

- Для ультрабуків добре підійдуть процесори Intel 10/11 поколінь з індексами G4, G7 (наприклад, i3-1115G4, i5-1035G4, i5-1135G7, i7-1065G7, i7-1165G7) і AMD Ryzen серії 4000 (наприклад, 4300U, 4500U, 4700U). Процесори Intel 10/11 покоління з індексами G1, U (наприклад, i5-10210U, i7-10510U) мають більш слабку вбудовану відеокарту, а AMD Ryzen серії 3000 - нижчою в порівнянні з серією 4000 енергоефективністю, але їх співвідношення продуктивності і енергоспоживання знаходиться на цілком гідному рівні, так що цілком здатні стати «серцем» добротного ультрабука.

4. Відеокарта. Як вже було сказано раніше, найчастіше в бюджетних варіантах зустрічається вбудована відеокарта. На даний момент, її рівень істотно підріс і нові ноутбуки стали справлятися з багатьма сучасними іграми. Якщо коротко, то чим потужніша відеокарта, тим плавніше і якісніше буде графіка в іграх. За відео і мультимедіа ми взагалі мовчимо.

Розглянемо трохи прикладів того, що можна порекомендувати по продуктивності:

- максимальна – GeForce RTX 2060, 2070, 2070 SUPER, 2080 SUPER;
- висока – GeForce 1650, 1650Ti, 1660Ti, 1060;
- середня – GeForce 1050, MX350;
- низька – GeForce MX130, MX150, MX250, MX330; Radeon 540, 540X;
- дуже низька – GeForce 920M, 920MX, 940M, 940MX; Radeon 520, 530, R5 M430.

Потрібно пам'ятати, що дискретні відеокарти більше гріються і їм потрібно гарне охолодження. Тому звертайте на це увагу, інакше під навантаженням ваш ноутбук буде грітися як сковорідка і шуміти як трактор. Даний момент можна самому перевірити в магазині, наприклад у нас є тестові стенди і зручний шоу-рум!

5. Оперативна пам'ять теж важлива, але не так як процесор або відеокарта. Згідно з тестами, для ресурсномістких програм і вимогливих ігор необхідно 16 ГБ оперативної пам'яті, на даний момент. Цього обсягу вам вистачить для переважного обсягу завдань. Можна звичайно мати 32/64 Гб на борту, але це вже для зовсім якихось важких ігор з позаземної графікою і геймплеєм, і для програм, які працюють з великими масивами графіки. 8 Гб пам'яті вистачить для середньобюджетного ноутбука або для ноутбука середньої потужності. Для зовсім бюджетних моделей буде досить і 4 Гб ОЗУ, разом з хорошим процесором вам цього вистачить для комфортної роботи з документами і для домашнього використання.

6. Обсяг пам'яті. Тут розподіл відбувається між HDD і SSD дисками. Перші приблизно в 2 рази дешевше SSD-дисків такого ж обсягу, але при цьому вони програють їм в швидкості, більш уразливі при механічних ушкоджень, ну і габаритніший. Починаючи з 2014 року моделі головних виробників (WD-Hitachi-HGST і Seagate-Samsung) володіють достатньою надійністю, але все ж найвища очікувана надійність - у жорстких дисків об'ємом 500 Гб, так як у них всередині тільки одна пластина, відповідно, простіше конструкція і нижче робоча температура.

SSD диски мають кращі показники швидкості запису і читання інформація ніж HDD. Тому ноутбуки, які працюють на SSD - значно більш приємні в роботі і система більш спритна. Дані особливості добрі не тільки для роботи, але і для геймплею. В основному, даний вид пам'яті домінує в сучасних комплектаціях.

7. Інтерфейси зараз стали майже універсальні для всіх виробників. Різниця лише в їх кількості. В основному, всі ноутбуки оснащені Bluetooth, оскільки це необхідно для використання бездротової периферії. А це може бути бездротова гарнітура, клавіатури і мишки. Ну і зручно, що периферія не займає слот підключення до ноутбука, менше проводів - більше мобільності!
Наявність Wi-Fi - це само собою зрозумілий факт. Ноутбук має бути мобільний, а про яку мобільність можна говорити якщо немає бездротового підключення до інтернету. Швидкості сучасних Wi-Fi з'єднань настільки підросли, що цього вистачає для відмови від зайвого LAN порту в ноутбуці. Тому на більшості сучасних ноутбуків даний слот підключення відсутній. Але тут потрібно пам'ятати, що для сучасних онлайн-ігор дуже важливо якісне безперебійне підключення, тому наявність порту на таких ноутбуках необхідна!

За USB порти говорити не буду, вони апріорі присутні в ноутбуці. Навіть невелика їх кількість (як-то в деяких сучасних моделях) компенсується можливістю підключенням всіляких ХАБів. В яких є і додаткові USB слоти, і слоти для карт пам'яті, і навіть перехідники для HDMI або VGA підключення.

Де купити ноутбук?



Комп'ютерний магазин compx.com.ua надає можливість перевірити конкретний екземпляр і протестувати його. Подивитися на ергономіку, на дизайн і зручність роботи з ним. Може так статися, що ноутбук з більш слабкими характеристиками стане для вас більш приємним, ніж ноутбук дорожче. Пам'ятайте, відгуки та огляди та інтернеті - це одне, а особистий огляд і тестування - це інше! До речі, у нас широкий асортимент і затишний шоу-рум!

В інтернет-магазині CompX представлений максимальний асортимент, що не вмістить жоден шоу-рум. Та й характеристики можна подивитися тут і відразу, а не чекати консультанта. Сучасні сайти стали настільки зручні, що вся інформація першої необхідності вже присутня на сторінці товару, і по фільтрам можна знайти саме те, що цікавить! Важливо лише розуміти, що ви шукаєте.

До речі, у нас дуже зручний сайт і онлайн-консультанти дуже оперативні!

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.