Не тільки антисептик: як використовується етанол в медицині*

Не тільки антисептик: як використовується етанол в медицині*
Усі ми пам'ятаємо той перший раз, коли батьки привели нас в лікарню на щеплення чи іншу медичну процедуру. Медсестра, перед тим, як почати виконувати маніпуляції, розкоркувала пляшечку з антисептиком. Мабуть, саме з цього моменту лікарня у нас асоціюється з ароматом етилового спирту. Але чи знаєте ви, що етанол використовується у медицині не тільки, як антисептик?

Протиотрута

Чоловіки люблять жартувати про "лікарський припис" на міцні алкогольні напої. Мовляв, п'ємо не для задоволення, а щоб нерви заспокоїти, "продезінфікувати" стравохід, "вбити бацили" чи ще щось. Таке собі виправдання шкідливої звички, яке не має під собою жодного медичного обґрунтування.

Проте звичайнісінький етиловий спирт справді часто використовують, як протиотруту. Ви будете здивовані, але за певних умов лікар може призначити вам "вживання спирту внутрішньо". Й це може врятувати вам життя.
Медичний етиловий спирт нейтралізує токсичну дію іншого спирту − метилового. Його також застосовують, як протиотруту після вживання етиленгліколю. В екстремальних ситуаціях лікар може навіть ввести вам невеличку кількість етанолу внутрішньовенно.

Щоправда, отруєння метанолом чи етиленгліколем найчастіше трапляється з тими, хто любить зловживати міцними напоями. Ці хімічні речовини часто потрапляють до низькоякісних підробок та різних сурогатних замінників горілки. На щастя, в нашій країні таке трапляється рідко. Адже якісний харчовий етиловий спирт у нас коштує не дорого.

Дезінфекційний засіб

Мабуть, найпоширеніше медичне застосування спирту. Дезінфекція − це обробка поверхонь з метою знищення хвороботворних мікроорганізмів на них. Найчастіше для цього застосовується саме етиловий спирт.
Але будьте уважні − ні в якому разі не використовуйте дезінфекційні засоби для обробки рук. Важко сказати, на якій основі вони виготовлені. Це може бути якісний медичний спирт, а може й щось інше. Наприклад, токсичний ізопропіловий спирт. Він коштує дешевше, бо виробляється з відходів переробки нафти.

Антисептик

А от, коли ви знезаражуєте руки, інші ділянки шкіри чи слизові оболонки, то це вже називається антисептичною обробкою. Й тут найкраще застосовувати саме медичний етиловий спирт. Він сам по собі не викликає подразнення шкіри. Негативні наслідки можуть бути тільки в результаті пересихання, що відбувається вже після обробки. Цьому легко запобігти, якщо додати до антисептичного розчину зовсім трішки гліцерину.

Захистіть себе

До речі, ви й самі можете виготовляти антисептичні засоби з етилового спирту. ВООЗ радить брати для цього 8,333 частки етанолу, 0,417 перекису водню, 0,145 гліцерину та 1,105 води. Компоненти потрібно ретельно перемішати й можна вживати.

Такий антисептик легко знищить до 99% усіх відомих хвороботворних мікроорганізмів. Але потрібно пам'ятати, що навіть етанол не діє миттєво. Йому потрібно дати не менше ніж хвилину після нанесення на шкіру для того, щоб процес знищення мікробів відбувся. Краще взагалі не витирати руки після обробки, а зачекати, коли вони самі висохнуть.

Джерело - https://spirt-opt.to/category/spirt/


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.