На Волині через борги по зарплаті районні лікарні – на межі банкрутсва

На Волині через борги по зарплаті районні лікарні – на межі банкрутсва
В районних лікарнях стрімко зростає заборгованість по заробітній платі медикам.

Про це йдеться на сайті Луцької районної ради.

Профспілка працівників охорони здоров’я України здійснила моніторинг стану виплати заробітної плати й виявила значне погіршення ситуації.

За даними профспілки, якщо місяць тому загальний борг по країні складав 37 мільйонів гривень, то нині — 98,5 мільйона. Головною причиною заборгованості стало критичне недофінансування закладів з 1 квітня 2021 року, коли вони перейшли на нові договори, а перехідне фінансування для них скасували.

До Луцької районної ради вже зверталися медики Горохівської, Рожищенської багатапрофільних лікарень, Луцької центральної районної лікарні – медичні заклади на межі існування.

«Лікарня опинилася на межі банкрутства. Кошти, які підприємство отримало від Національної служби здоров’я України, покривають лише 70% від потреби на заробітну плату. Фінансування ж на забезпечення медикаментами, продуктами харчування, розхідними матеріалами, обслуговування та ремонт обладнання, підготовку закладу до роботи в осінньо-зимовий період взагалі відсутнє. Станом на 1.06.2021 року кредиторська заборгованість по заробітній платі за травень 2021 року становить 1 мільйон 353,5 тисячі гривень. Існує реальна загроза закриття підприємства як закладу охорони здоров’я», - йдеться у колективному зверненні медичних працівників Рожищенської багатопрофільної лікарні.

Головний лікар Горохівської лікарні Валерій Коба пояснив, що проблеми із фінансуванням виникли через те, що горохівську лікарню, як і ряд інших райлікарень, виключили з переліку тих закладів, які можуть лікувати хворих з коронавірусом, відповідно фінансування по цьому пакету у медзаклади не надходить. А НСЗУ фінансує районні лікарні, зважаючи на показники минулого року, коли, як відомо, із початком пандемії, у лікарнях фактично не було пацієнтів.

«Ми котимося у прірву. Закінчиться усе тим, що лікарні не зможуть функціонувати. Будемо як Берестечко – лише з поліклінікою, а хто лікуватиме 50 тисяч населення, яке обслуговує наша лікарня – невідомо», - заявив Валерій Коба.

Загальний дефіцит по заробітній платі горохівської лікарні до кінця року складає 10 мільйонів гривень.

«Механізмів по територіальних громадах ліквідувати цей дефіцит немає, адже усе фінансування йде з НСЗУ. Громади можуть придбати медикаменти, але не виплачувати зарплати. Якби брали до уваги показники 2019 року, то дефіциту не було б», - пояснив Валерій Коба.

Луцька районна рада вже звернулася до депутатів Верховної Ради та Міністерства охорони здоров’я з вимогою погасити заборгованість по заробітній платі та зняти соціальну напругу, оскільки ми стоїмо перед черговою хвилею коронавірусу - його новим штамом «Дельта».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Однак керівники лікарень отримують зарплати "Нового рівня".
Можливо, варто переглянути розподіл фондів ЗП на місцях???
Щось підказує, що можна виявити масу "цікавинок"
Відповісти
Реформа в дії.В країна злодіїв корупціолнерів і ідіотів ,немає шансів на нормальне життя .
Відповісти
Спасибі презик зе від 73% ошуканих ним телепнів...
Відповісти
люде непсихуйте дайте час Володимиру Олександровичу розибраться Путін наступа не до мілочей президенту мусово про армію дбати і будувати все що вайцман розикрав
Відповісти
То зарплати не вистачає і медпункти закривають, то нових лікарів приймають на роботу - в Шацьку 5 липні! Хтось повірить, що за красіві глазкі?
Відповісти
Останні новини
На Волині через борги по зарплаті районні лікарні – на межі банкрутсва
29 липень, 2021, 11:31