Янукович дав орден «афганцю» з Волині

Янукович дав орден «афганцю» з Волині
З нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав ковельчанина Петра Лисицю (на фото крайній праворуч) нагороджено орденом Богдана Хмельницького III ступеня.

Про це йдеться в указі Президента України, розміщеному на офіційному сайті.

«За значний особистий внесок у розвиток ветеранського руху, патріотичне виховання молоді, мужність і самовідданість, виявлені під час виконання військового обов'язку, та з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав постановляю:

Нагородити орденом Богдана Хмельницького III ступеня Лисицю Петра Федоровича – заступника голови правління Ковельської міськрайонної організації Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів), Волинська область», – зазначено у документі.

Довідка

Петро Лисиця закінчив Одеське вище артилерійське командне училище у 1978 році. За власним бажанням був скерований до Забайкальського військового округу.

Проходив службу на території Монгольської Народної Республіки у місті Чойбалсан на посадах командира вогневого взводу, старшого офіцера батареї, командира батареї реактивного полку, брав участь у контрдіях Радянської армії у зв’язку із нападом КНР на В’єтнам.

У 1981-му по заміні його направлено на Північний Кавказ, а звідти – до Афганістану.

Батарея Петра Лисиці долучалася до бойових операцій у східних провінціях Нангархар, Лагман, Кунар, Кабул та гірському районі Тора-Бора.

Найвищою своєю нагородою зараз він вважає той факт, що за три роки перебування в Афганістані не втратив жодного підлеглого.
В Афганістані батарею «реактивників» двічі поспіль визнавали кращою в полку та в об’єднанні. Прізвище Комбата Лисиці занесли до книги Пошани частини, йому присвоїли військове звання «капітан» достроково та нагородили орденом «За службу Батьківщині в Збройних Силах СРСР III ступеня».

Після Афганістану офіцер Лисиця продовжив виконувати свій військовий обов’язок в Україні. Навчався в Артилерійській академії, командував реактивним дивізіоном у Групі радянських військ у Німеччині, після чого знову повернувся до України, де на посаді начальника штабу реактивного полку завершив свою офіцерську кар’єру.

Після звільнення з військової служби оселився у Ковелі. Очолив роботу Ковельської міськрайонної організації ветеранів Афганістану. (За матеріалами видання Народна армія.)


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: нагороди
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Добрий вечір! Я однокурсник Петра Лисиці по артилерійській академії... У цьому році буде 30 років, як ми закінчили академію... Хочемо організувати зустріч випускників... На жаль не маємо ніяких контактів Петра... Ви би не змогли допомогти нам зустрітися? Я був би дуже вдячний... Я є у Фейсбуці, у Messenger, зареєстрований як Иван Хомик... Велике прохання допомогти нам...
Відповісти