Ламінат і тепла підлога: чи поєднувані вони*

Ламінат і тепла підлога:  чи поєднувані вони*
Вовка боятися – в ліс не ходити. Так думають чимало споживачів і без сумніву купують ламінат і встановлюють під нього систему електричної теплої підлоги. Насправді, звичайно, обігрів підлоги можна використовувати разом з ламінованим дошками. Однак при виборі підлогового покриття слід обов'язково уточнювати, чи сумісна ця модель з теплою підлогою. Та й при експлуатації системи важливо дотримуватися деяких правил і обмежень. Тож купувати перший-ліпший ламінат точно не варто.

При виборі нагрівального елементу варто вивчити особливості монтажу та експлуатації кожного з них. В принципі, під ламінатом можна використовувати як кабельну, так і ІЧ підлогу. Важливо правильно розставити пріоритети і вибрати найбільш відповідний варіант. Давайте спробуємо так поєднати теплу підлогу і ламінат, щоб в процесі експлуатації вони приносили своїм власникам тільки комфорт і приємні відчуття.

Обираємо ламінат під систему обігріву підлоги і уточнюємо умови експлуатації


Які ризики неправильного вибору ламінату? Перш за все, не призначений для експлуатації разом з теплою підлогою матеріал при нагріванні почне деформуватися, на поверхні з'являться тріщини. Але розсихання ламінованих дощок – це тільки одна сторона проблеми. При виробництві такого фінішного покриття використовують шкідливі для організму речовини, які здатні при підвищенні температури випаровуватися. Вдихання таких канцерогенних з'єднань вкрай небезпечне для здоров'я.

Але не варто передчасно впадати в паніку. Прості правила допоможуть купити підлогове покриття, яке можна без побоювань використовувати разом з теплими підлогами:

• Перед покупкою необхідно переконатися, що ламінат призначений для експлуатації з системами підігріву підлоги. Всі солідні виробники наносять на упаковку спеціальне маркування. Якщо її немає – такий матеріал вибирати не можна, навіть якщо ціна вабить і «заманює».

• Позбутися від хвилювань через ризик виділення шкідливих речовин дуже просто. Достатньо вибрати ламіновані дошки, при виробництві яких використовували мінімальну кількість формальдегіду. Щоб спати спокійно, віддайте перевагу моделям з класом емісії E1 або E0. В останньому випадку концентрація шкідливих сполук взагалі прагне до нуля.

• Ламінат можна експлуатувати в умовах, коли температура обігріву підлоги не «переступає» через позначку + 28 ° C. В цьому випадку ніякі тріщини, деформації та розсихання матеріалу не страшні. До відома: комфортною для людини температурою підлогового покриття вважають діапазон від + 25 ° C до + 28 °C.

• Щоб точно налаштувати температурний режим, слід додатково встановити терморегулятор і датчик температури. Така «солодка парочка» до того ж забезпечить економію споживання електроенергії до 70%.

• Формальдегіди та інші шкідливі леткі сполуки, навіть якщо вони присутні в ламінаті, здатні випаровуватися при нагріванні фінішного покриття до температури, що перевищує + 32 ° С. Якщо цього не допускати, то спільне використання такого матеріалу і теплої підлоги нітрохи не небезпечніше, ніж експлуатація зроблених з ДСП і ДВП плит меблів.

Якому нагрівального елементу надати перевагу?


Можна вибрати будь-яку систему обігріву підлоги. Кожен нагрівальний елемент підійде для укладання під ламінат, головне – звернути увагу на спосіб і особливості монтажу:

1. Кабель, що гріє, встановлюють в стяжку, яка значно (на 5-10 см) підвищує висоту підлоги. Після монтажу користуватися системою можна лише через 28 днів. Зате коли розчин повністю висохне, він стане надійним захистом для встановлених під ним кабелів.

2. Мати (як і тонкі кабелі) можна постелити просто у шар плиткового клею. Вони не надто підвищують висоту підлоги і прості в укладанні.

3. Алюмінієві мати монтують насухо, а товщина використовуваних кабелів не перевищує 2 мм.

4. Інфрачервону плівкову підлогу також встановлюють без «мокрих» робіт. Товщина полотна менше 1 мм, при цьому ІЧ-плівка забезпечує найбільш рівномірний і ефективний обігрів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.