Що можна зробити з піддонів*

Палети є підставками для упаковки і перевезення вантажів. Роблять їх з чистої необробленої деревини, що відкриває можливості для повторного використання. Старі піддони активно застосовуються в якості матеріалу для виготовлення меблів, садових пристосувань і декоративних елементів.


Які палети можна використовувати в якості матеріалу


Для цієї мети підійдуть піддони будь-якого стандарту (фінські, європейські, американські), як в новому, так і старому стані. Головне, щоб вони не відносились до таких категорій:

• Тара з хімічної галузі;

• Пофарбовані промислової фарбою піддони;

• Вироби з маркуванням «IPPC» (означає, що проводилася хімічна обробка деревини);

• Занадто старі або зламані палети.

Перед покупкою потрібно переконатися, що виріб знаходиться в хорошому стані, не прогнило, і на дошках немає залишків вантажних кріплень.

В Україні замовити потрібну кількість нових або б/у палет можна на сайті poddonchik.com.

Корисні садові пристосування з піддонів


У садівництві друге життя знаходить безліч предметів, від шин, до пластикової тари. Ось і для дерев'яних платформ знайшлося застосування. Наприклад, можна облаштувати вертикальний сад, зробивши з секцій палети своєрідні ємності для землі і рослин. Якщо піддонів багато, то вийде зібрати шафку для інструментів, з полками і висувними ящиками.

Ось ще кілька ідей для облаштування саду за допомогою дерев'яних платформ:

• Опалубка для тераси. Для цього знадобиться велика кількість палет високої якості, але все одно фінансова вигода очевидна;

• Садові доріжки. Найчастіше для викладки доріжки використовують окремі дошки піддона, іноді розпиляні на дві частини. Проміжки заповнюються галькою або іншим видом каменів;

• Паркан. Якщо обробити палети ґрунтовкою, з'єднати в один ряд і пофарбувати - вийде відмінний бюджетний паркан;

• Альтанка. Досить складний проект, для реалізації якого знадобиться близько 20 міцних платформ і високий навик роботи з деревом.

Для реалізації цих ідей необхідний певний набір інструментів (дриль, шуруповерт, наждачка, ножівка), елементи кріплення (болти, шурупи, саморізи, куточки), а також фарба або лак для зовнішньої обробки.

Саморобна меблі з дерев'яних палет


Найпростішими меблевими виробами з піддонів вважаються підставки, столи і журнальні столики. У більшості випадків їх конструкція являє собою кілька складених один на одного палет. Верхня частина столу збирається з окремих, щільно покладених один до одного дощок. В якості ніжок часто виступають меблеві коліщатка.

Користуються попитом також і ліжка з піддонів. Для їх складання потрібно викласти дерев'яні платформи в кілька двох-тришарових рядів (дивлячись яка висота потрібно) і міцно з'єднати в один каркас. Узголів'я рекомендується робити з посилених палет.

До інших видів меблів з палет відносяться:

• Лавки, дивани і крісла;

• Полки (звичайні і взуттєві);

• Тумбочки і шафи.

Для виготовлення піддонів використовується міцна деревина, тому меблі з такого матеріалу можна ставити на вулиці. Однак в такому випадку рекомендується перед фарбуванням нанести на дошки шар грунтовки.

Декоративні елементи з піддонів


Декоративні вироби не завжди виконують практичну функцію, але є прикрасою для саду та будинку. Якщо придбати палети з якісного дерева (ялина, дуб, сосна), то можна виготовити такі речі:

• Настінний годинник. Дошкам піддону надається потрібна форма, і за допомогою клею з них збирають корпус. Як поділи можуть використовуватися невеликі шурупи. Сам механізм береться зі звичайних годинників;

• Світильник. З розпиляних дощок можна спорудити плафон для світильника. Також ціла платформа може служити основою для модних зараз звисаючих лампочок;

• Вішалка. Найпростіший варіант - взяти одну поздовжню дошку з палети, прикрутити до неї гачки, і повісити на стіну. Також можна зробити вішалку з цільного піддону, прибравши середню і нижню опори, а також всі поперечні дошки крім верхньої. На неї і фіксуються гачки.

Для виготовлення декоративних речей рекомендується використовувати піддони в дуже хорошому стані. Дошки необхідно ретельно зачищати, а готовий виріб покрити лаком або пофарбувати.

Палети є універсальним пристосуванням, з якого можна зібрати безліч корисних речей для саду та будинку. Столи, дивани, шафи, паркани, доріжки, годинник, світильники - все це робиться вручну при наявності якісного матеріалу і інструментів. Придбати піддони можна в спеціалізованому магазині.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.