Плити перекриття полегшені: ціна і історична довідка*

Плити перекриття полегшені: ціна і історична довідка*
Ідея зменшити власну вагу бетонних конструкцій шляхом розміщення пустот в центрі поперечного перерізу виникла на початку минулого століття. Кілька винахідників з різних країн подали заявки на патенти на різні системи виробництва.

Європейський стандарт EN 1168 визначає пустотну плиту як монолітний попередньо напружений або армований елемент з постійною загальною глибиною, розділений на верхній і нижній фланці, з'єднані вертикальними перемичками, таким чином, складові стрижні як поздовжні порожнечі, поперечний переріз яких є постійним і являє собою одну вертикальну симетричну вісь.

Cпецифічні характеристики


Найбільш характерною особливістю при розробці було те, що вони сильно відхилялися від існуючих в той час принципів проектування залізобетону. Згідно з ними стиснення сприймається бетоном, а розтягнення - арматурою.

Як наслідок, при проектуванні необхідно було враховувати межу міцності бетону і розробити нові методи з'єднання. Це було новим, особливо в тому, що стосується передачі сил на опору, зсувної здатності блоків, дії діафрагми підлог, розподілу поперечного навантаження між сусідніми блоками, нежорстких опор, прорізів в підлозі, вогнестійкості.

Широкі дослідження і практичний досвід, зібрані з усього світу, показали, що підлоги з порожнистим заповненням повністю здатні виконувати всі необхідні структурні функції за умови дотримання деяких елементарних принципів проектування.

Сьогоднішні попередньо напружені і армовані вироби є результатом тривалого періоду розробки і випробувань різноманітних властивостей.

У методі мокрого лиття використовуються попередньо відформовані стрижні (пустотілі форми) для створення поздовжніх отворів. Вони поміщаються в форму перед відливанням блоку.

Мокрий гіпс з постійними порожнистими формувальниками


Вільгельм Зіглер (Німеччина, 1906) може претендувати на перше застосування пустотних пластин в бетонних панелях. Його система для виготовлення стрижнів була заснована на збірних коротких формувальних трубках з затверділого розчину або іншого матеріалу, які розміщувалися на будівельних лісах. Довжина плит була довільною.

Трубки мали в нижній частині бічні виступи, що служили формою для перемичок. Їх розміщували абобезперервно в поздовжньому напрямку, або з невеликими відстанями між ними в певних місцях, щоб сформувати ребра жорсткості. Всі перемички армовані класичним способом.

Плити перекриття полегшені - ціна


Вартість виробів варіюється від розмірів. Залежно від довжини вона може становити від 1500 до 4600 грн. Наприклад, панель 48.12.8 варто 3018 грн у виробника https://kzb.com.ua/категории/облегченные-плиты-перекрытия/. Компанія виробляє всі вироби на власних заводах і доставляє своїм транспортом.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Плити перекриття полегшені: ціна і історична довідка*
15 серпень, 2021, 14:44