Що таке дамаська сталь і чи варто купувати ножі з неї?*

Що таке дамаська сталь і чи варто купувати ножі з неї?*
Якщо ви хоча б іноді буваєте на сайтах, що торгують ножами, ви, без сумнівів, зустрічали на них ножі з дамаської сталі. Ці клинки з характерним малюнком на поверхні сталі важко з чимось переплутати.

Найчастіше, їх відносять до дорогої, престижної групі товарів. Так чому ж ножі з дамаської сталі так високо цінують? І чому вони так дорого коштують?

Але, для початку, давайте розберемося, що ж це за сталь така, як і звідки вона взагалі взялася.

Чому дамаська сталь називається дамаською?

Так цю сталь називають тому, що багато таких клинків виготовлялося і продавалося у місті Дамаск. Насправді, у неї було безліч інших назв: вуц, харалуг, червоне залізо. Але так уже склалося, що знають їх набагато менше.

Навіщо взагалі робили дамаську сталь?

Вся справа в тому, що від ножової сталі очікують одночасно і твердості, і пластичності.

Твердість дає клинку міцність, він довше залишиться гострим, та не зітреться.

Пластичність дозволить йому не кришитись і не ламатися.

Проблема в тому, що домогтися від сталі, щоб вона була одночасно і пластичною і твердою не так вже й просто. Зазвичай матеріал виходив твердим, але крихким. Або пластичним, але занадто м'яким. І довгий час поєднувати ці якості в одному сплаві люди просто не вміли.

І тут комусь (ми не знаємо кому) прийшла в голову геніальна ідея: «Якщо ми не можемо зробити матеріал одночасно твердим і пластичним, ми зробимо клинок з комбінації твердих і пластичних матеріалів!»

Тобто, ми беремо м'яку сталь і змішуємо її з твердою. І тоді клинок (начебто) повинен отримати якості обох матеріалів одночасно!

Одна біда – ідея, це тільки ідея. Як же майстрам давнину вдалося реалізувати свої фантазії?

Як кували дамаську сталь?

Хотілося б відповісти: «Дуже просто!» Але, на жаль, це не так.

Метод був досить складним. Називався він – «ковальське зварювання».

Що таке ковальське зварювання?


Це коли ви берете, наприклад, кілька смуг сталі, розжарюєте їх в печі, а потім що було сил б’єте по них молотом, поки вони дійсно не «зваряться», схопляться настільки, що стануть буквально єдиним цілим.

Звучить як дійсно важка справа, чи не так?

І це було дійсно важким ділом!

Але саме таким чином можна було зробити свого роду «бутерброд», в якому смуга твердої сталі лежала між смугами стали в'язкої. І ось такі зварні клинки дійсно виходили міцнішими і при цьому гнучкішими за звичайні.

Але майстри не зупинилися на цьому.

А що якщо взяти багато смуг або прутів сталі, зібрати в пучок, і як слід перемішати їх між собою методом ковальського зварювання? Сталеві смуги як слід проковували, щоб вони зварилися в щось максимально однорідне. Потім їх могли кілька разів скласти навпіл і знову прокувати. І так багато-багато разів.

При цьому багато металу просто вигорало, йшло в окалину. Та шкідливі для металу домішки вигорали з нею. Сталь ставала більш «чистою».

Тобто, щоб виготовити дамаський клинок, залізо слід було брати з неабияким запасом. Що тільки підвищувало його вартість.

Ну і, ясна річ, дуже багато залежало від грамотної гарту майбутнього клинка.

Малюнок на ньому якраз і був наслідком перемішування ділянок з різним хімічним складом і характеристиками під час багаторазового згинання та проковування.

Чому дамаська сталь вважається дорогою і престижною?

Ви тільки що дізналися, яким чином отримували ті самі, жахливо дорогі, але неймовірно міцні, гнучкі і гострі шаблі, кинджали і ножі, що увійшли до легенд. Звісно, вони були по кишені лише аристократії, королям та султанам.

Дамаський клинок довгий час був ознакою володаря, аристократа, героя. Людини, що творить історію і входить до легенди.
Саме ця легендарна складова і є головною причиною престижності дамаськових клинків зараз.

Чи є дамаська сталь кращою в наш час?

Якщо чесно, то ні. По-перше, сам спосіб її отримання був вимушеним і не самим раціональним. Але по-іншому в той час просто не вміли.

По-друге, в наш час з'явилася велика кількість високотехнологічних сплавів, про характеристики яких за старих часів могли тільки мріяти.

Так навіщо в наш час можна купити клинок з дамаської сталі?

Якщо вам потрібен просто міцний і гострий ніж, в наш час ви можете знайти варіанти і дешевші, і простіші в експлуатації (дивлячись, що вам потрібно).

Але от якщо ви хочете отримати щось особливе. Щось з історією, з душею. Щось по-справжньому красиве. То тут вам дамаський клинок відмінно підійде. Та й подарунок з нього вийде просто дивовижний!

Джерело - https://grandway.ua

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.