Як вибрати адаптер для коригування одометрів*

Маніпуляції з показаннями одометра вже давно перестали бути занадто складною операцією, доступною для виконання тільки професіоналам. Устаткування для коригування є у вільному продажу, і така можливість включена в функціонал багатьох діагностичних приладів.

Навіщо потрібне коригування


Одометри в сучасних автомобілях є електронні пристрої, дані про пробіг в яких фіксуються у внутрішній пам'яті бортового комп'ютера. За допомогою адаптера, що підключається до діагностичного роз'єму, можна отримати доступ до цієї інформації і відкоригувати її на свій розсуд.

Прилади для коригування одометрів можуть знадобитися в наступних ситуаціях:

• несправність датчика швидкості;
• заміна електронного блоку управління;
• коректне відображення кілометражу після установки коліс нестандартного габариту;
• вихід з ладу систем, що впливають на коректну запис даних про кілометраж.

Звичайно ж, є ще одна ситуація, для якої застосовується коригування. І нею досить часто користуються недобросовісні продавці автомобілів, але ми не будемо її докладно розглядати по морально-етичних міркувань.

Критерії оптимального вибору


Програматорів нині випускається велика кількість. Великий асортимент це завжди перевага для покупця, але іноді це і ускладнює вибір. Щоб правильно підібрати прилад, необхідно перш за все знати яким чином дані про пробіг надходять в бортовий комп'ютер і фіксуються в пам'яті.

Справа в тому, що сучасні моделі авто оснащуються все більшою кількістю електроніки. Тому інформація про кілометраж може зберігатися не тільки в одометрі, але і в пам'яті інших датчиків (блок двигуна, АКПП, ключ). І якщо змінити дані тільки в одометрі, то в майбутньому можуть виникати конфлікти між різними системами автомобіля через те, що показання пробігу в них різняться.

З цієї причини, якщо у вас автомобіль нового покоління, необхідно підбирати адаптер, що працює не тільки з одометром. Природно прилад з такими можливостями - більш професійний, а відповідно і дорогий. Якщо ви збираєтеся виконувати процедуру коригування самостійно, вибирайте модель, до якої додається чітка інструкція. Оскільки перепрограмування - досить складна процедура, що передбачає володіння досить специфічними знаннями (формати даних, контрольні суми і т.д.).

Другий момент, на який обов'язково потрібно звертати увагу, це технічні характеристики самого адаптера. Перед покупкою обов'язково варто ознайомитися з тим, як саме працює прилад і чи сумісний він з електронної та діагностичної «начинкою» вашого авто. Справа в тому, що коригування одометрів входить у функціонал дилерських автосканерів, які в більшості випадків призначені для використання тільки з однією маркою автомобіля або групою марок виробника.

Повторимося, що коригування показань одометра входить у функціонал багатьох сучасних автосканерів. А це означає, що його можна використовувати не тільки для зміни кілометражу. Тому вибирати адаптер потрібно і з урахуванням того, що інші його можливості можуть теж в майбутньому стати в нагоді.

Важливо враховувати і ціну. Занадто дешеві пропозиції можуть нести в собі підступ. Навіть якщо зовні адаптер і нагадує оригінальний, то цілком можливо, що всередині може бути китайська підробка. З цієї причини адаптер краще купувати в спеціалізованих магазинах, які дорожать своєю репутацією і пропонують тільки якісний товар.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.