Стильний Луцьк. Спецвипуск: вишиванки. ФОТО

Стильний Луцьк. Спецвипуск: вишиванки. ФОТО
Вишиваний одяг став не просто обов’язковим елементом гардеробу для національних свят. Такі вироби цінують за ексклюзивність, майстерність виконання та символізм.

Вишивані сорочки та сукні чимало лучан одягає не лише у свята, а й у будні. Етнічні українські однострої гарно поєднуються з сучасним одягом, підкреслюють жіночу граційність або ж чоловічу ошатність.

Таким чином, вишиваний український одяг прикрашає і класичний, і етнічний, і навіть «гламурний» стиль.

ВолиньPost вирішив показати різні образи лучан, яких побачив на вулицях міста у День Незалежності.

* * *

Юлія вперше купила вишиваний одяг. Обрала дуже мінімалістичну сукню, скроєну по фігурі. Етномотиви вбрання підкреслює лише вишиваний пояс та прикраси.

«Оскільки це перша річ, то зупинила свій вибір на простому, спокійному варіанті. Але наступного року хочу придбати щось яскравіше та оригінальніше», - каже Юлія.



* * *

Андрій має три вишиванки. Одну з них одягав лише на сватання, коли одружувався. Любить поєднувати вишиванки зі стилем кежуал, якому надає перевагу. Таким чином він виглядає і автентично, і сучасно, і святково, і зручно водночас.



Оксана Самойленко (праворуч) увесь стрій зробила сама, окрім чобіт та сумки з вишивкою. Каже, що вироби власноруч – це її захоплення.

«У мене не одна вишиванка. Деякі з них я робила власноруч. Є плаття, блузка. У повсякденному житті я часто ношу вишиваний одяг, бо так привчили нас наші бабці», - розповідає героїня.



Її колежанка Світлана Жукова розповідає, що прикраси з валяної шерсті виконані на замовлення у волинської майстрині. Має в гардеробі кілька вишиванок.



«Дуже ціную вишивку. Багато речей передалося, як то кажуть, з бабусиної скрині. На мені сьогодні куплена вишиванка. Я її придбала з десяток років тому, мені хотілося саме білий варіант», - каже Світлана.

* * *

Олена Кузьмич одягнула вишиванку своєї бабці, яка виконана у коричнево-жовтих кольорах. Аксесуари – придбаний обруч для волосся та прикраси, які, як розповідає героїня, належать до неоязичницької течії – вікканства.

В основі сережок – амоніти, тобто, викопані молюски.

«Це щоденно-святковий варіант. Його можна вдягати як на свято, так і носити щодня. Це вишиванка моєї бабці. Подобається, що вона гарна і проста водночас. Хоча справжня наша сімейна реліквія – це вишиванка діда, який відсидів на Соловках», - розповідає дівчина.



* * *

Подружжя Олени Барчук та Матіаса Ґомеза одягнуло вишиванки, які замовляли у майстрині з Луцька три роки тому. Саме у цьому однострої пара побралася.

Не зважаючи на те, що Матіас Ґомез - італієць, український національний одяг йому до смаку. Пояснює, що вишиванки для нього символізують домашнє тепло. Олена Барчук розповідає, що орнамент на одностроях має символізм призначений саме для сімейного благополуччя.



* * *

Лучанка Аніта купувала своє плаття у луцькому універмазі. Обрала жіночку сукню з вишитими маками та поясом, який підкреслює дівочу фігуру.

Каже, що такий стрій вдягає лише на свята. Втім, додає: якщо одяг виконаний майстерно та якісно – він може стати гарним доповненням до стилю нащодень.



* * *

Сукню Оксани Гузь вишила її мама, коли ходила до… восьмого класу. Втім, на той момент одяг мав дещо інший вигляд. Плаття було широке, на сантиметрів 15 вище гомілки. Тоді були в моді саме такі сукні.

П’ять років тому, аби сукня не залежувалася у скрині, вибір модернізували.

«Мамі дуже подобається, що сукню я ношу, а не десь вона лежить просто», - каже Оксана.

Героїня каже, що має кілька строїв. Деякі з них дуже старі,
теплі, куплені у бабусь з рук. Машинну вишивку Оксана Гузь вважає ознакою несмаку, втім, додає, що краще на День Незалежності ходити у такому одязі, аніж у майках з написом типу «New York».

Вишиванка-мрія для Оксани - це сорочка з бісеру. Сподівається, що вмовить на такий подарунок батьків, які обоє вишивають, або ж спробує зробити витвір власноруч.



* * *

Ольга Коритнєва купувала сукню у магазині в луцькому універмазі. Це вже не перший вишитий однострій. Прикраси підбирала під колір вишивки.

«Ті, хто каже, що вишиванку не кожен може собі обрати – неправда. Ціни абсолютно різні. Я обрала 100 % льон. Сьогодні я таких не бачила, мені пообіцяли, що це ексклюзив», - каже Ольга.

Героїня розповідає, що їй подобається поєднання вишиванок з джинсами. Втім, у всьому має бути міра і, наприклад, з порваними джинсами вона би її не одягнула. Мріє Ольга Коритнєва про вишиванку за 7 тисяч гривень, яку п’ять років тому бачила в Коломиї. Сорочка була вишита бісером та золотими нитками.



* * *

Лучанка Христина купила вишиванку п’ять років тому. Зазвичай, вдягає сорочку у святкові дні. Каже, що обожнює етностиль, тому легко підібрала аксесуари: дрібне намисто та шкіряну сумку, куплену в Іспанії.




Лучанці Тетяні вишиваний бісером жилет дістався від прабабці. Сімейну реліквію героїня поєднала з легкою блузою та завуженими брюками. Загалом вишиваний одяг у сім’ї Тетяни використовують часто, адже родина творча, співають у хорі.

Героїня є інженером-конструктором одягу і каже, що саме національний стрій чи його елементи набувають більшої популярності. Нині найбільше лучанки купують вишиті сукні.



* * *

Співачка Інна Кириченко має кілька вишитих речей. У національний одяг всю її сім’ю вдягає мама. Інна мріє про розкішну довгу вишиту сценічну сукню.

Для виступу на сцені у День Незалежності співачка обрала плаття з зеленим орнаментом. Національний стрій героїня доповнила жакетом з джинсу.



Текст і фото Тетяни ГРІШИНОЇ (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 23
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Чудово!
Всі супер стильні.
Дівчата не бійтеся позувати, не схрещуйте руки, бо ви прекрасні.
Відповісти
Дуже гарно.
Відповісти
Мені дуже подобається! Оля Коритнєва та Інна Кириченко неперевершені (щоправда з останньої желеточку я би зняв)!..
Відповісти
Дуже дивно, що третя з низу (Христина) і досі не потрапила до вашої рубрики. Дивіться, вона у вашому стилі.
Відповісти
для співачки нормально.так треба.вона краща міс волинь.а ті яручики то коні..
Відповісти
Йоли-пали. Жодного поганого коментаря? Невже нема що загадити? Браво!!!
Відповісти
Коритнєва тутаньки найкраща!
Відповісти
Дуже символічно, що на першому фото дочка колишнього начальника Луцького МВ Крохмаля...
Коритнєву вже вдруге в рубрику "Стильний Луцьк" запхали...
А Кириченко ще й представили як співачку (ну подруга автора)...
Одним словом формат рубрики не помінявся - це друзі/знайомі або Нескажу, або вже Грішиної...

Жаль, невже хоча б в такий спецвипуск не можна було без цього дешевого піарства своїх друзів!!!
Відповісти
принципова людина той начальник екс.
Відповісти
До чого тут піар? Гарні люди в гарних вишиванках... Стильно!
Відповісти
То спростуй обгрунтовано мої слова!!!...
Відповісти
Глядя на жену Гузя, больше на него не нападаем, чувак тупо попал!!!
Відповісти
Ага, порівняй дружину Гузя та Саші Кононовича http://cs411519.vk.me/v411519855/852f/3UhTOK_JUEc.jpg

Є різниця?))))
Відповісти
Все круто! але зверніть увагу коментарів мало відчуваю що скоро автор щось вичучить і рейтинг коментаторів зросте ))))
Про дружин то ницо, і по підар...ки!
Відповісти
Слава Україні!;)
Відповісти
Коритнєва гарна на відміну від своєї конкурентки - Бунди.
Відповісти
В Чому вони конкурентки?! Вибори давно пройшли!
Відповісти
Та чим вам Коритнєва не до вподоби? Гарна дівчина, і вишиванка дуже гарна, і личить їй більше, ніж той "діловий одяг", що був на ній минулого разу. Цей випуск дуже гарний, але фотографій мало. Невже було мало людей у вишиванках на вулицях міста?
Відповісти
Очень красивые люди в Луцке и вышиванки на них здорово смотрятся.
Да и наминусуйте мне, пожалуйста, потому что на русском посмел похвалить статью)
Відповісти
дужн круто фi гуру побудували.молодцi
Відповісти
дужн круто фi гуру побудували.молодцi
Відповісти
ДО ВИШИВАНКИ ОБОВЯЗКОВО ТРЕБА ШАРОВАРИ ТА ЛАПТІ ЛИКОВІ, А ТАК - ВОЛИНСКИЙ НАРОДНИЙ ХОР АБО НА ФОЛЬКЛОРНУ СЦЕНУ, НЕМА ЧОГО ЛЮДЕЙ ЛЯКАТЬ НА ВУЛИЦЯХ...
Відповісти
Останні новини
Стильний Луцьк. Спецвипуск: вишиванки. ФОТО
27 серпень, 2013, 13:00