У Луцьку пропонують посилити вплив депутатів

У Луцьку пропонують посилити вплив депутатів
Депутат Луцької міської ради Андрій Осіпов пропонує посили роль депутатів і запровадити бюджетний регламент.

Про це йшла мова 27 серпня під час засідання постійної депутатської комісії Луцької міської ради з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів.

За словами Осіпова, розробником документу є народний депутат Андрій Пишний, він же лише вносить цю ініціативу на розгляд своїх колег.

Суть нововведення полягає у тому, що депутатам пропонується стати учасниками формування бюджету міста. Нині ж, наголошує Андрій Осіпов, навіть профільні депутатські комісії отримують бюджетні документи напередодні сесії і можуть погодити або не погодити проекти рішень.

«Треба створити робочу групу, в яку б увійшли усі керівники постійних комісій, представники фракцій та груп міськради, а також чиновники мерії. Вони зможуть спільно обговорювали, зокрема, і бюджетні запити. І власне приймати рішення», – пояснює обранець.

Зараз же, каже Осіпов, чимало рішень про виділення бюджетних коштів приймається безпосередньо міським головою, який радиться із начальником управління фінансів і бюджету.

До того ж, наголошує депутат, чимало депутатських запитів, які потребують виділення коштів, «на сесії проголосовуються і йдуть на вирішення у той чи інший підрозділ на виконання, але яка доля цих запитів – невідомо».

«А депутатські запити, які потребують виділення грошей, мають обговорювати депутати. Не чиновники, а саме депутати», – переконаний він.

«Це підсилить значення депутатів. Депутати відповідальні перед громадою. А коли нам перед бюджетною сесію приносять проект бюджету міста, то цим, по суті, ґвалтують депутатський корпус. Нате вам, приймайте! Зваженої бюджетної політики немає. Ми, депутати, не впливаємо на бюджетну політику. На бюджетній сесії панує така атмосфера, що депутати наче і проти душею, але мусять голосувати. Бо ж є аргумент – а як місто житиме?» – висловився Андрій Осіпов.

«Постійна комісія не має права втручатися в будь-які бюджетні процеси, крім попереднього обговорення проектів рішень, що виносяться на сесію. До сесії активна стадія бюджетного процесу розпочинається ще у вересні, триває у жовтні-листопаді, а депутати бачать лише в кінці грудня», – пояснює він.

Якщо колеги зрозуміють його ініціативу й приймуть відповідне рішення, то ситуація зміниться, впевнений обранець.

«Якщо у нас буде бюджетний регламент, працюватиме робоча група, то ситуація зміниться докорінно. Всі члени робочої групи стануть учасниками цього процесу. Депутати врешті знатимуть бюджет повністю: як він формувався, чому цього року не фінансується та чи інша галузь. І ця робоча група буде реальним контролером бюджету. Депутати повинні мати якусь вагу, а не бути просто затверджувачами чи спостерігачами», – вважає Осіпов.

Ініціативу Осіпова на засіданні комісії підтримали, хоча депутати висловили сумнів, що така робоча група ефективно працюватиме. А за словами начальниці управління фінансів та бюджету Луцької міськради Лілії Єлової, працювати за такою схемою буде нереально.

У всякому разі рішення про бюджетний регламент прийматимуть на найближчій сесії Луцькради, яка відбудеться 29 серпня.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Деутат Осіпов повинен знати що бюджет складаається крім видатків ще й з доходів.І хто йому не дає займатися дохідною частиною.Звичайно ділити завжди легко і дуже хочеться.І не забувайте що ще є Бюджетний кодекс,дуже недосконалий.Бажано щоб Осіпов його прочитав і розібрався хто чим має займатись.
Відповісти
Ну нарешті осіпов показав своє справжнє личко. до кориця хочеться аж ну дуже дуже. от тепер і думайте хто заради чого у депутатики преться. А решта будете бачити все підтримає бо вони також дерибанити бюджет захочуть а бюджет це ваші панове учителі, лікарі, і решта зарплати. Ох осіпов молодець так усіх у дупу аби рило в казан
Відповісти
Ви певне щось наплутали нашовний дописувач-коментатор. Як на мене то хай ті депутати краще свою роботу виконують, вони зобов'язані контролювати бюджет. Бо інакше уся влада буде лише у мера і його заступників, оце буде дерибан. Тому депутати, які будуть контролювати бюджет, тоді вони будуть захищати усіх лучан, і педагогів і медиків і інших бюджетників.
Відповісти
Останні новини
У Луцьку пропонують посилити вплив депутатів
27 серпень, 2013, 14:34