«Політичній еліті потрібне термінове перезавантаження»: про що у Луцьку говорили Ігор Смешко та команда*

«Політичній еліті потрібне термінове перезавантаження»: про що у Луцьку говорили Ігор Смешко та команда*
У Луцьку відбулися зустрічі із лідером партії «Сила і Честь», ексначальником Головного управління військової розвідки Міноборони України, колишнім головою Служби безпеки України, Надзвичайним і Повноважним Послом України, доктором технічних наук, генералом-полковником Ігорем Смешком.

Днями лідер партії зустрівся із її місцевим активом, а також із місцевими журналістами, під час розмови з якими разом з командою висловив ключові позиції ідеології політичної сили та відповів на запитання.

На початку зустрічі із медіа Ігор Смешко представив команду. Разом із ним на розмову із журналістами прийшли перший заступник голови партії, професор Національного університету оборони України імені Івана Черняховського Володимир Тимошенко, генерал-лейтенант, громадський і військовий діяч Олександр Скіпальський, член політради партії, керівник Вінницької обласної організації партії, хірург-травматолог Віген Товмасян, а також представники осередку партії на Волині – керівник, депутат облради Роман Карпюк та депутат облради Віктор Галан Влащук.



Перша партія в Україні з ідеологією неоконсерватизму

Розповідаючи про поїздку на Волинь, Ігор Смешко зауважив, що учора партійці відвідали садибу В’ячеслава Липинського. Адже «Сила і Честь», за його словами – перша партія в Україні, заснована на ідеології неоконсерватизму, витоки йдуть ще від тієї ідеології, яку розробляв в часи гетьманату В’ячеслав Липинський.

Смешко додав, що партійці відвідали також ліцей у Луцьку з посиленою військово-фізичною підготовкою.

«Це унікальний заклад. Якби ж кожна область мала щось подібне… Майбутнє і головний потенціал будь-якої держави – це молодь», – переконаний Смешко.



«Треба, щоб цей уряд звільнив місце для тих, хто має стратегію»

Під час розмови з журналістами Ігор Смешко та лідери очолюваної ним партії велику увагу приділили темі роботи уряду. На переконання Смешка та його одно партійців, чинний уряд не має чіткої стратегії відновлення економіки.

Люди, переконаний Смешко, мають оцінювати уряд за такими маркерами: культура, наука, освіта, економіка, армія, система охорони здоров’я, екологія і демографія.

«Якщо є хороші показники за цими маркерами, значить уряд правдивий, він працює задля добробуту і національної безпеки країни. Якщо ж показники падають, то люди мають запитати про стратегію і чи є ті, хто може виправити ситуацію. Треба, щоб цей уряд йшов і звільнив місце для тих, хто має стратегію, тактику і відповідних людей, які це зможуть», - запевняє Смешко.



Наразі ж, додає, найкращі фахівці продовжують виїжджати працювати за кордоном, уряд не веде обліку енергетичних ресурсів (не рахують, скільки країна видобуває газу, нафти, а звідси – і захмарні тарифи). В Україні, переконані в партії «Сила і Честь» – непрозоре урядування й уряд не відповідає вимогам часу.

Досвід Швейцарії – створення резервної армії

Ігор Смешко висловив власне бачення і щодо підвищення обороноздатності України.

На його переконання, варто говорити правду своєму народові про те, що Україну не чекають в НАТО і найближчим часом вона не буде членом цієї організації.

Підвищення обороноздатності країни Смешко вбачає у створенні резервної армії, як це працює у Швейцарії.

«Я служив біля 2 років у нашому посольстві в Швейцарії, створював там військове представництво нашої держави. Я вважаю досвід Швейцарії блискучим в цьому плані. Професійне військо – приблизно 55 тисяч, але за 5 днів вони за потреби збільшують стратегічні резерви до пів мільйона. У них міністерство оборони має функції не просто міністерства оборони, у них це – міністерство оборони, молоді, спорту і у справах ветеранів. Молодь має займатися спортом, молодь має готуватися до військового служби. Це найбільша резервна армія Європи, і для нас це був би чудовий досвід.



Ми виступаємо за створення швейцарського варіанту міністерства оборони, молоді, спорту і в справах ветеранів», – пояснив Смешко.

Партійці – за прозоре використання природних ресурсів і проти – невиправданої приватизації

На переконання Ігоря Смешка та його однопартійців, політика України щодо використання природних ресурсів має бути прозорою. Крім того, держава не має віддавати у невідомо чиї руки заводи та підприємства, які є стратегічними для розвитку і безпеки країни.



«Україна займає 0,3% поверхні земної кулі і має 5–7% корисних копалин земної кулі. Газу і нафти – теж чимало. У нас є свій газ, але ніхто не займається збільшенням його видобутку. Річ у тім, що немає політичної волі зупинити тотальну корупцію державного апарату. Люди, які критикують владу, потім приходять до влади, і їм ця авторитарно-кланова модель – банкомат, вона їм дуже подобається. На сьогодні в Кабміні немає обліку – скільки Україна видобуває газу, нафти, електроенергії виробляємо. Це абсурд», - висловився Смешко.

Він також навів приклад приватизації, яку не можна допустити: «Зараз хочуть виставити на приватизацію Одеський припортовий завод. Це один з найбільших й у світі виробників мінеральних добрив. Він же – кінцева ділянка найбільшого у світі, унікального аміакопроводу, прокладеного на світові ринки із Тольятті (Росія) через порт Одеса. Це фактично останній наш важіль, за допомогою якого можна впливати на ціну транспортування аміаку з Росії через одеський порт в світ. Це дає Україні мільярдні прибутки. А хочуть віддати фірмам-прокладкам, які отримають сотні мільйонів доларів. Уряд заявив: держава – неефективний власник, діяльність заводу зараз взагалі припинили перед приватизацією».



Окрім того, лідер партії «Сила і Честь» висловився про ще одну безглузду, на його думку, приватизацію, яку має намір здійснити Фонд держмайна. Йдеться про Об'єднану гірничо-хімічну компанію, лідера в Україні на ринку титану.

«Це – майбутнє. В нас – поклади світового рівня. Це літакобудування, ракетобудування, будь-який ґаджет працює на основі цього, навіть протез неможливо виготовити. Ця компанія постачає 97% титану в Росію. У час війни країна, з якою ми воюємо, отримує 97% титану від нас. Зараз Америка має наміри нас стратегічне партнерство щодо титану з Україною. А ми виставили на продаж це підприємство. Знову ж абсурд», - каже Смешко.

«Політичній еліті потрібне термінове перезавантаження»

Актив партії «Сила і Честь» під час зустрічі із журналістами висловив думку про те, що політична еліта в державі не може формуватися без професійної еліти.

«Ми вже пройшли уроки, з них треба зробити висновки. Не можна допускати до політики людей без біографії, без професії, без певного досвіду. У нас в країні є професійна еліта, більшість з неї, до речі, не хоче йти в політику. Але у всьому світі це так працює: політична еліта підживлюється від професійної», - каже Смешко.

Партійці без жодного сумніву заявляють, що увійдуть в наступний парламент і стануть елементом якраз цього перезавантаження. Більше того, кажуть: зайдуть потужною політичною силою.

«На сьогодні нам дають 7,8% підтримки. Це при тому, що ми жодного разу не замовляли соціологічні дослідження. Бо не можемо за них платити. Ми живемо за свої партійні внески і не пов’язані з олігархами. Ми самодостатні люди. Маємо біографію, професійний авторитет. Ми повинні все зробити, щоб наші діти жили в цивілізованій країні», - заявляє Смешко.

Володимир Тимошенко до слів Смешка на цю тему додає, що система управління державою у нас наразі фальшива, й тому їм треба діяти, аби це змінити.

«Знаючи механізм, ми хочемо прийти і навести елементарний порядок, залучивши молодь, наш досвід і світову практику. Ми професіонали. Ми хочемо мати чисту совість, що зробили все, що змогли», - каже Тимошенко.

Представники політичної сили «Сила і Честь» називають себе партією середнього класу.

Закон про олігархів – імітація боротьби з олігархами

Ігор Смешко та його однопартійці – за деолігархізацію. Але те, що наразі відбувається в Україні в цьому напрямку, називають імітацією боротьби з олігархами, зокрема – й ухвалений щодо цього днями закон. У «Силі і Честь» вважають, що боротися з олігархами – це робота правоохоронних органів.

«Поки не будуть знищені олігархи в нашій державі, ми не станемо могутньою державою. Але треба це робити правовими методами. На це треба політична воля. Одній тільки СБУ варто поставити завдання і олігархів можна знищити через відкриті судові процеси з конкретикою, де, як вони і що зробили за рахунок політичного впливу, як вони порушили законодавство, отримали надприбутки. Зараз створюється інструмент для того, щоб призначати одних олігархами, а інших – неолігархами і зробити перерозподіл на користь «своїх» олігархів, кишенькових», – запевняє Смешко.

На його думку, фактично 100% парламенту контрольовані олігархами.
Володимир Тимошенко уточнює, що партія не виступає проти великого бізнесу, але «бізнес має займатися бізнесом»: «Коли бізнес-ресурси хтось використовує для підкупу, для входження у владу, для володіння владними важелями – тоді це вже олігарх. На чому постали наші олігархи? На державному бюджеті і на його дерибані. У першу чергу наразі стоїть питання про те, щоб забрати природні монополії».

На переконання активу партії «Сила і Честь», закон про деолігархізацію недопрацьований і такий турборежим, у якому він був прийнятий, невиправданий.

Чому приїхали на Волинь?

На запитання журналістів про те, яка мета візиту в область, Ігор Смешко відповідає, що «партію будують з низів», тому і їздять у регіони для спілкування з осередками і їхньої розбудови.

Більше того, Олександр Скіпальський, який і сам родом з Волині додає, що історичне минуле області сьогодні ще не до кінця висвітлене. Він зауважує, що нині вже є документація, яка дає підстави вважати, що на Волині народився князь Володимир.

«В умовах гібридної війни підняття ролі історії Волині, Володимира-Волинського і князя Володимира – це ще один нищівний удар по загарбницькій ідеології Росії. Тому ми, як люди, які розбираються і в безпеці, і в політиці, цінуємо це історичне минуле і будемо використовувати для зміцнення нашої безпеки», - резюмував Скіпальський.






Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Наступним президентом маємо обрати І.П.Смешка.ІНТЕЛЕКТУАЛ,який має бачення розвитку економіки і обороноздатності держави. Інакше повна рутина.
Відповісти
Останні новини
Як побудувати теплий дім*
27 вересень, 2021, 09:22
«Політичній еліті потрібне термінове перезавантаження»: про що у Луцьку говорили Ігор Смешко та команда*
27 вересень, 2021, 09:10