Скільки варити гриби, щоб стали безпечними

Скільки варити гриби, щоб стали безпечними
Отруйні гриби не мають неприємного запаху, тому грибникам важко розпізнати, де поганий гриб, а де їстивний. Найчастіше отруюються схожими на їстівні грибами - блідою поганкою. Її зрізана шляпка біля верха не дає побачити характерне кільце. Цей гриб смертоносніший за мухомори. 15 таких грибів містять стільки ж отруйних речовин, як одна бліда поганка.

Про це розповіла Gazeta.ua Ольга Марчук, столична гастроентерологиня.

"Не йдіть по гриби в посуху. Тоді вони пересихають і в них збільшується концентрація токсинів. Зірвані не можна зберігати довше ніж добу за температури +10°C. Особливо в поліетиленових пакетах. Вони не пропускають повітря, тож не випаровується волога. Тому утворюються шкідливі речовини", - пояснила лікарка.

Варити гриби потрібно тричі по пів години, щоразу в свіжій підсоленій воді. Зберігати в холодильнику в емальованому посуді. Щоб уникнути отруєння, дотримуйтеся правила "однієї доби". Готувати гриби необхідно впродовж 24 годин після збирання.

Якщо після вживання грибів почався пронос, треба вимити токсин, щоб не всмоктався в кров. Необхідно швидко й великими ковтками випити майже 3 л теплої води з крана. На кип'ятіння немає часу. Краще у воду додати соду. І одразу спровокувати блювання.

У такому стані обов'язково прийняти сорбенти - потовчене чорне чи біле активоване вугілля. 20 таблеток одразу. Або випити атоксил, сорбекс, ентеросгель. Вони діють швидше й ефективніше.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Маячня повна. Експертиня навіть не знає що бліда поганка це теж мухомор, вже мовчу про відварювання 3чі по 30хв, шо там їсти після цього?
Відповісти