Чи потрібна третя доза вакцини: академік НАН України назвав за і проти

Чи потрібна третя доза вакцини: академік НАН України назвав за і проти
Застосування бустерної - третьої - дози вакцини для посилення імунітету проти COVID-19 має розпочатися тільки після того, як буде вакциновано більшість населення країн з низькими доходами.

Про це професор, доктор біологічних наук, академік НАН України та директор Інституту біохімії ім. Палладіна НАН України Сергій Комісаренко розповів в інтерв'ю «Апострофу».

Вчений-біохімік нагадав, що ВООЗ проти вакцинації бустерною дозою, адже більшість населення планети не щеплене проти коронавірусу, і потрібно спочатку вакцинувати їх хоча б двома дозами. Якщо залишаться країни з низьким рівнем вакцинації, то вони стануть джерелом поширення вірусу серед інших країн. З 8 млрд чоловік населення Землі бажано було б прищепити хоча б 80-85%.

«З іншого боку, третя доза може бути корисною для людей, у яких розвинулася слабка імунна відповідь після перших двох доз», - каже медик.

Але тут, за його словами, виникає запитання: як перевірити силу імунної відповіді?

«Найбільш елементарно - зробити тест на рівень антитіл. Але необов'язково рівень антитіл відповідає силі імунної відповіді. Тому що носієм імунної пам'яті є не антитіла, а лімфоцити», - пояснив доктор біологічних наук.

Він додав, що є В-лімфоцити, які відповідають за гуморальний імунітет, і Т-лімфоцити, які відповідають за клітинний імунітет. Але такі дослідження проводять тільки в спеціалізованих науково-дослідних лабораторіях.

«Третя доза буде необхідною, коли з'являться варіанти коронавірусу, які істотно різняться від попередників. Але якщо з'являться нові і небезпечні варіанти, тоді буде необхідно переробляти вакцину, і повторно вакцинуватися препаратом, який буде направлений проти нових штамів», - поділився думкою Сергій Комісаренко.

Він пояснив, що мРНК-вакцини на кшталт Pfizer і Moderna набагато простіше модифікувати під нові варіанти. Досить замінити кілька нуклеотидів в їхній РНК, щоб синтезувати потрібні амінокислоти в S-протеїнах.

«Є ймовірність, що кожен рік або два, залежно від того, як довго буде зберігатися імунна пам'ять лімфоцитів, треба буде вакцинуватися повторно», - додав академік НАН України.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Та за**али вже! Офіційно вакцина не дає гарантій від зараження, але її треба колоти вчителям щоб не заразити інших. Ви хоч себе чуєте? Третя, четверта, восьма... Коли припиниться дискримінація?
Відповісти
Останні новини
Чи потрібна третя доза вакцини: академік НАН України назвав за і проти
03 жовтень, 2021, 08:23