Судили волинянина, який на подвір’ї підірвав гранату, привезену з АТО

Судили волинянина, який на подвір’ї підірвав гранату, привезену з АТО
1 червня 2020 року до поліції зателефонувала 25-річна жінка та повідомила, що 29-річний чоловік, з яким вона перебуває на стадії розлучення, прийшов до будинку її матері у селі Кривлин Ковельського району та, погрожуючи розправою, кинув на подвір’я предмет, схожий на гранату.

Про це повідомляє Ковель медіа.

Внаслідок вибуху ніхто не постраждав. Правопорушник перебував у стані алкогольного сп’яніння.

Зловмисника затримали. Мова йде про замах на умисне вбивство, вчинений способом, небезпечним для життя багатьох осіб. Санкція статті передбачає від десяти до п’ятнадцяти років позбавлення волі.

У судовому засіданні обвинувачений, уродженець села Калиновник Ковельського району, повністю визнав факт незаконного зберігання осколкової ручної гранати Ф-1, але відмовився визнавати, що хотів скоїти умисне вбивство тещі.

За його словами, перебуваючи в АТО, їхав з хлопцями і вони дали йому ручну гранату, яка була перероблена під «сувенір»: з неї був витрушений тротил через зроблені отвори, сточені боки, внаслідок чого стінки гранати стали тонкими, а сама вона – легшою. Граната була пофарбована в червоно-чорний колір, «красиво зроблена». В неї був вставлений справжній бойовий запал у повному спорядженні.

Цю гранату чоловік привіз додому і вона лежала у нього в ящику з рибальським приладдям. Того дня він вирішив поїхати до дружини і дочки, щоб привезти гостинці і поспілкуватися. Щоразу, коли він приїжджав у село до дружини, тамтешні хлопці просили його показати щось з АТО. Коли він одягався, його погляд впав на ящик, де була граната, тож взяв її, щоб «показати хлопцям». По дорозі до дружини добряче випив з хлопцями. Прийшов у хату, однак розмови не вийшло, бо «був п’яним».

Зі слів чоловіка, дружина пішла, а він залишився у дворі з її братом. Сиділи, розпивали пляшку, яка була у нього в рюкзаку разом з гранатою. В процесі чаркування захотів показати швагру гранату. Оскільки запал був бойовий і «міг поодривати пальці», а обидва «були п’яні», надумав запал викрутити. Запал заржавів, не піддавався, в результаті чека вискочила із запалу.

Обвинувачений каже, що був уже «дуже п’яний» і вставити чеку назад ніяк не вдавалося. Сказав швагру сходити додому, тобто до тещі, і «принести тонкий дріт, щоб ним прив’язати важіль запалу до корпусу гранати, аби не скочив уверх і не підірвав запал».

Швагро пішов у хату, а він стояв і чекав його у дворі. Той дуже довго не виходив. Важіль запалу продовжував утримувати, рука затерпла, тому й вирішив відкинути гранату, щоб запал спрацював. Як стверджує, сам запал «вибухає не голосніше, як петарда» і небезпечно лише, коли вибухає у руках. Тому відкинув гранату від себе в бік від хати, нікого при цьому в дворі не було, крім нього.

Однак, сталося так, що вибухнув не лише запал, розірвало також гранату, чого він не чекав. На його думку, частина тротилу все ж залишилася в гранаті, а оскільки стінки її були сточені, то «вони не витримали».

У чоловіка медики виявили у крові 2,09 проміле алкоголю.

Ковельський міськрайонний суд ухвалив визнати обвинуваченого винуватим у вчиненні злочину і призначити йому покарання у виді позбавлення волі на строк 4 роки, звільнивши його від відбування призначеного покарання з випробуванням, якщо він протягом 2 років не вчинить нового злочину.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Судили волинянина, який на подвір’ї підірвав гранату, привезену з АТО
11 жовтень, 2021, 14:59
На Волині закрили школу
11 жовтень, 2021, 14:30