CO2-процес в металургії: особливості застосування*

CO2-процес в металургії: особливості застосування*
Ливарне виробництво прагне підвищити якість виготовлених виливків і знизити їх собівартість. Домогтися цього можна різними шляхами, в першу чергу - підвищенням точності виготовлення форм. Завдяки цьому заготовки відповідають заданим параметрам і не вимагають подальшої постобробки. Це значно знижує трудовитрати і підвищує рентабельність виробництва.

Для того, щоб зробити форми набагато міцнішими і якіснішими, застосовують різні варіанти. Найбільш перспективним вважається резол СО2 процес, в якому сполучним елементом виступає фенолформальдегидна смола. Саме вона, застигаючи, фіксує наповнювач, завдяки чому і забезпечується необхідна міцність форми. Дана система підходить для роботи з чорними і кольоровими металами, а також холоднотвердеющих сумішами.

Особливості застосування


Резол-система досить проста. Смолу перемішують з кварцовим піском, після чого укладають у форми і надають потрібну фактуру або обсяг. Далі в оснастку подається вуглекислий газ. Він є каталізатором, тому суміш швидко засихає. Після кристалізації утворюється міцна, рівна поверхня, яка не боїться високих температур і володіє достатнім рівнем газовідведення. Завдяки цьому вдається створювати форми або стрижні будь-яких розмірів - від кількох міліметрів до 5 і більше метрів.

Система має на увазі додавання фенолформальдегідної смоли до наповнювача (кварцового піску) в розмірі 3% від загальної ваги. Отриману суміш ретельно перемішують, щоб вона була однорідною, не містила грудок та інше. Потім її укладають в ящик і виробляють формування. Останній етап - подача всередину вуглекислоти, яку закачують компресорами на малій швидкості, щоб затвердіння відбувалося рівномірно. Рекомендована температура - 25-30 градусів.

Форми і стрижні, виготовлені з використанням фенолформальдегідних смол, допускається зберігати тривалий час при дотриманні температурного режиму і вологості. Застосовувати їх можна практично з будь-якими ливарними сумішами. Головне, що потрібно пам'ятати: витрата речовини, що пов'язує безпосередньо залежить від якості наповнювача. Якщо в ньому багато пилу, він має високу лужність або фракція надто дрібна, то смоли потрібно значно більше.

Відпрацьовану суміш нерідко використовують повторно після проведення процедури регенерації. Але треба враховувати, що після декількох застосувань на піщинах можуть осідати солі калію, які погіршують властивості формувальної суміші. Тому періодично необхідно підмішувати свіжий пісок або використовувати більш ефективні методи очищення. В цілому склад можна застосовувати багаторазово, що значно зменшує витрати виробництва.


Переваги процесу


До переваг системи резол-СО2 можна віднести:

1. Відбувається рівномірне застигання, відсутній ефект комкування, завдяки чому форми виходять максимально міцними, без тріщин, нашарувань або інших ефектів. Це підвищує якість виливки практично до еталонного рівня.

2. Склад поступово розширюється і вмощується при нагріванні і охолодженні. Внаслідок цього заготовки виходять потрібних розмірів, їх пропорції не змінюються в процесі кристалізації, а на поверхні не утворюються тріщини.

3. Робоча суміш без прямого доступу повітря зберігає свої якості 72 години. Це дозволяє використовувати її протягом певного часу після приготування. Даний варіант хороший тоді, коли форми робляться на постійній основі.

4. Час застигання робочого складу не перевищує 3-10 хвилин. При цьому оператор може регулювати його за рахунок зміни пропорцій і концентрації речовин.

5. Процесу властива екологічна чистота. При роботі спостерігаються мінімальні виділення ксилолу, толуолу, бензолу та інших шкідливих речовин, тому немає необхідності організовувати окреме вентилювання приміщення.

Дана технологія відмінно зарекомендувала себе в роботі. З її допомогою можна підвищити якість виливки, знизити витрати і домогтися підвищення рентабельності процесу, тому такий метод однозначно варто впровадити на підприємство.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
CO2-процес в металургії: особливості застосування*
11 жовтень, 2021, 11:51