Волинські пам’ятки - в путівнику польськими замками

Волинські пам’ятки - в путівнику польськими замками
У видавництві «Грані-Т» з’явилася нова книжка із серії «Путівник» під назвою «155 польських замків і резиденцій в Україні».

Як повідомляє УНІН, автор унікального довідника – відомий краєзнавець, спостережливий хронікер мальовничих вітчизняних шляхів Дмитро Антонюк.

У книжці маємо пам’ятки восьми областей – Волинської, Вінницької, Житомирської, Хмельницької, Тернопільської, Івано-Франківської, Львівської та Рівненської. На переконання автора, в інших регіонах польських замків і резиденцій такого віку не збереглося.

Путівник сформовано за вельми специфічним змістовим, часовим і регіональним принципом. Сюди Антонюк залучив опис тих замків, палаців і подібних об’єктів, власниками яких були представники польської шляхти. А збудовано їх до другої половини XVIII століття, тобто, закінчуючи бароковим періодом.

Пам’ятки, про які йдеться в «155 польських замках…», сьогодні почуваються дуже тяжко. Антонюк порівнює їх з «літніми людьми, які доживають свого віку в геронтологічному закладі, про котрий забули як відвідувачі, так і персонал».

«Щоправда, у читачів виникає запитання: за яким принципом замки й маєтки діляться на польські й не польські? Скажімо, Луцького замку в книжці немає, бо його «звели не поляки, а литвини». Натомість, Кам’янець-Подільський замок почувається цілком упевнено на сторінках, присвячених Хмельницькій області, хоча його «автентична національність» є під сумнівом», - кажуть експерти-краєзнавці.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: історія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Краще би пан Антонюк уклав путівник про українські замки Польщі! Та його б в Польщі заплювали, якби він насмілився такий абсурд публікувати. Цікаво, як він визначає "польськість" українських культурних пам'яток - хімічним чи фізичним аналізом? Давно вже не зустрічав такого комплексу меншовартості серед галичан!
Відповісти
Останні новини
Волинські пам’ятки - в путівнику польськими замками
16 лютий, 2012, 14:54