У Волинській богословській академії відзначили ювілей. ФОТО

У Волинській богословській академії відзначили ювілей. ФОТО
Волинська православна богословська академія відзначила потрійний ювілей - 225 років існування духовної семінарії, 30 років відродження і 10 років отримання статусу вищого навчального закладу.

Урочистості з цього приводу відбулися в суботу, 23 жовтня, в актовій залі Академії.

На початку святкування ректор академії, протоієрей Володимир Вакін розповів про історію закладу. Першу Волинську духовну семінарію відкрили у 1796 році, вона була розташована в Острозі. Пізніше семінарію переносили в міста Аннопіль Острозького повіту, Кременець, Житомир. У 1945 році Волинська духовна семінарія почала функціонувати в Луцьку.

Ця семінарія стала останньою в Україні, яку закрила радянська влада. Сталося це у 1964 році. На початку 90-х робота відновилася, а в 2011 році семінарію було реорганізовано у Волинську православну богословську академію.

З нагоди ювілейних дат керівництво Академії вручило нагороди викладачам, семінаристам, а також меценатам. Зокрема, найвищу духовну нагороду і звання Ктитора Академії отримав директор Будівельної компанії “Інвестор” Андрій Разумовський.

“Ктитор з давньогрецької перекладається як “будівничий” і цю високу нагороду дають людям, які активно сприяють розбудові храмів, монастирів, духовних навчальних закладів. Вона також передбачає довічне внесення імені благодійника у список тих, за кого будуть молитися в храмі Академії”, - пояснив ректор.

Церковними відзнаками нагородили: ієромонаха Іларіона (Зборовського), проректора Академії і священника Олександра Хорошка, завідувача кафедри Гуманітарних і практичних дисциплін - орденами святого рівноапостольного князя Володимира ІІІ ступеня; протоієрея Миколая Цапа, завідувача кафедри церковно-історичних і гуманітарних дисциплін і протоієрея Миколая Цап’юка, завідувача кафедри Священного Писання і Богослов’я - орденами Архистратига Михаїла ІІ ступеня; Оксану Цап, викладачку - орденом святої рівноапостольної княгині Ольги; Надію Скибу, економістку - медаллю “За жертовність і любов до України”.

Також під час заходу оголосили про присвоєння вченого звання доцента викладачам Академії - протоієрею Ігорю Скибі та протоієрею Владиславу Фульмесу.

Традиційно на початку нового навчального року митрополит Михаїл нагородив стипендіями кращих студентів, усі вони навчаються на IV курсі: Миколу Кухарука, Валентина Нікончука, Назара Салабая, Романа Цапа.

У завершальному слові владика Михаїл пригадав про ще одну трагічну подію з життя семінарії - пожежу, яка трапилася у 2005 році. За його словами, цей випадок заставив зрозуміти, що головного не втратили, а це для семінарії - викладачі, студенти і бібліотека. Тому ця подія стала поштовхом для будівництва ще кращого приміщення та розвитку духовного навчального закладу у богословську Академію.




Фото Романа Домбровського

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Волинській богословській академії відзначили ювілей. ФОТО
24 жовтень, 2021, 08:35