В яких будинках живуть щасливі люди

В яких будинках живуть щасливі люди
За метушнею, клопотами і бажаннями встигнути все, ми часто не звертаємо увагу на те, що нас оточує. Для прикладу, люди з легкістю опишуть інтер'єри приміщень, у яких їм доводиться перебуватию, але не надають достатньо уваги екстер'єрам та архітектурі, які впливают на нас не менше. Наш настрій і наше щастя залежать у тому числі від будівель, що нас оточують.

Ні для кого не секрет, що високий готичний стиль був покликаний показати людям, які вони дрібні у порівнянні з Богом. Але тепер, коли ми дивимося на хмарочоси, ми рідко усвідомлюємо, що й вони показують нам наскільки маленькі ми у порівнянні з Богами-корпораціями. Кожен додатковий поверх створює неабиякий тиск на всіх, хто проходить повз і тим паче працює чи живе в таких будівлях. Не дарма ж омріяний тисячами Нью-Йорк насправді не є лідером за коефіцієнтом щастя: моральний тиск цього міста такий же високий, як і його будівлі. Інша справа – європейські столиці: шести-дев'ятиповерховий Париж, де звідусіль видно кінчик Ейфелевої Вежі, чи низенький Копенгаген зі Стокгольмом – де коефіцієнти щастя одні з найвищих у світі. Коли людину оточують низькі будівлі, вона відчуває свободу й має простір для творчості.

Хоча прагнення бути сучасними, схожими на США та нову Європу похвальні, щодо архітектурного наслідування Україні варто звертати увагу на старі європейські міста й не гнатися за висотками, споруджуючи «мурашники». Звісно, таку розкіш собі не можуть дозволити й так наповнені райони Києва, але менші міста цілком могли б.

У Луцьку, для прикладу, продумані низькоповерхові житлові комплекси, наприклад, таки будують. Будинки «Сімейної фортеці» не ростуть вище 6 поверхів, а в нових проєктах «От Кутюр» і «Гордість» враховані ще кілька важливих деталей для максимального комфорту мешканців. Більшість вікон у цих будинках французькі, що дає максимум світла в кімнатах. У всіх квартирах, навіть найменших, є балкони, а в «От Кутюр» будинки розташовані під певним кутом одне до одного, щоб через свої широкі вікна не дивитися в такі самі вікна сусіда. Окрім того, усі комплекси розташовані біля лісу, тому погляд може зупинитися на природі, даруючи розслаблення й натхнення. Таким чином генплан впливає не тільки на архітектуру і картографію, але й на психологічний стан мешканців.

Якщо ж ви не дуже б хотіли довго чекати ліфт у «висотці» та ділити його з мешканцями ще безлічі квартир, ви теж оціните переваги життя в малоповерховому будинку з невеликою кількістю помешкань. Адже ліфт тепер буде завжди доступним, а в разі чого спуститися чи піднятися на 2-6 поверх сходами – взагалі не проблема.

Саме тому, незважаючи на популярність квартир на останніх поверхах, зовсім скоро люди усвідомлять, що насправді цінніми є низькі будинки. І тоді вони будуть значно дорожчими, ніж модні, але «аб’юзивні» хмарочоси.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.