Під храмом у Володимирі є унікальне підземелля: про нього мало хто знає. ВІДЕО

Під храмом у Володимирі є унікальне підземелля: про нього мало хто знає. ВІДЕО
Багато хто й не підозрює, що під храмом собору Різдва Христового у Володимирі підземелля. Таємниче місце мало досліджене, але однозначно варте уваги, запевняють місцеві історики. Підземелля збудовані за цікавим проектом, пережили багато війн і частково збереглися.

Про це пише 12 канал.

Цей храм у центрі Володимира нагадує царський палац з оглядовими вежами. Усередині 18 століття його звели єзуїти. Втім, належав він їм недовго. З приходом Москви тут була колегія, резиденція православних владик і школа. Нині – це собор Різдва Христового.

Священник Микола Удуд каже: наші прадіди вміли будувати.

Попри унікальну архітектуру і неймовірну акустику, найбільша цікавинка і таємниця цього храму – у його підземеллях. Вони будуть у вас під ногами, щойно ви переступите поріг храму.

Перше, що дивує, – стовп в центрі підземелля. До слова, всередині нього порожнеча. Світлана Федосєєва багато досліджувала це місце. Каже, для чого це – невідомо. Припускають, колись тут була церква, а в її центрі – вівтар. Саме сюди під час Другої світової впала бомба. Світлана каже, що тут є ще два просторі приміщення, але нині хід до них заблокований. У стінах підземелля повно ніш. Колись тут знаходилися труни і, що цікаво, одна досі замурована.

“Можливо, там ще зберігається поховання. Бачите, як простежуються контури. Можливо, воно було зроблене пізніше”, – каже фахівчиня історико-культурного заповідника “Стародавній Володимир” Світлана Федосєєва.

Кажуть, колись для знатних родів було важливо похоронити своїх близьких на території храму. Світлана Федосєєва пояснює: це підземелля для неї досі є загадкою.

За реконструкцію нижнього храму взялися у 80-их. Тоді тут хотіли зробити бенкетну залу, а сама церква мала бути Палацом урочистих подій.

Зараз вільно потрапити у підземелля неможливо. Потрібен дозвіл. Щоб зробити це місце доступним для туристів, кажуть історики, потрібно провести ще не одне дослідження і реставрацію.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Під храмом у Володимирі є унікальне підземелля: про нього мало хто знає. ВІДЕО
05 листопад, 2021, 17:50