Волинянка вирощує понад 50 сортів гарбузів. ФОТО

Волинянка вирощує понад 50 сортів гарбузів. ФОТО
Волинянка Наталія Боярчук ось уже близько десяти років ламає стереотипи, вирощуючи понад 50 сортів гарбузів і 70 видів родини гарбузових.

Пані Наталя своєю працею доводить, що сторінка у Вікіпедії потребує конкретного оновлення даних, - пише Гал-Інфо.

Усе почалося з губки

Наталія Боярчук розповідає, що понад десять років тому зацікавилася люфою. Це трав’яниста рослина гарбузових, яку після обробки можна використовувати як губку для миття посуду чи для бані.

«Моя справа почалася із люфи приблизно десять років тому. Я вирішила посадити, щоб використовувати мочалку, а коли люфа дозріла, я побачила, що є насінини. Я їх дістала і почала садити», - розповідає пані Наталя.

До речі, спектр вжитку люфи – дуже широкий. Сік використовують як природний засіб від жовтяниці. Насіння люфи містить понад 25% олії, придатної для технічного вжитку.

«Я живу у сільській місцевості, тому до роботи на землі привчена змалечку. Ми з чоловіком і раніше садили город, проте зараз робота зовсім інша. Наші троє синів допомагають із важкою працею, чоловік щовесни готує ґрунт, решту усе роблю сама. У мене 5 ділянок по 8 сотих. Вони навіть знаходяться в різних селах. Це територія на якій я працюю. Ідея вирощувати різні сорти гарбузів прийшла не відразу. Після люфи люди мене просили порадити їм щось для діабетиків, для тих, хто на дієті. Мені стало цікаво, а як же ж інші сорти? І тоді я стала ставити питання, які б гарбузи підійшли. Моє здивування було великим, коли я натрапляла на ті, якими можна, приміром, замінити картоплю", - розповідає жінка.

За словам пані Наталії, для тих, хто на дієті вона знайшла сорт Бенінказа тайська довга з родини гарбузових. Тайці її обожнюють і в медицині та дієтичному харчуванні. Багато, хто просив гарбуз для діток, щоб був солодкий, але не пахнув гарбузом. Бо деякі діти не сприймають запах гарбуза.

Волинянка має близько 50 сортів лише гарбузів. А родина гарбузових включає в себе кабачки й патисони, різні екзотичні рослини, мелотрію, ківано, момордіку (китайський гіркий гарбуз) - це все родина гарбузових. Навіть та сама люфа - теж родина гарбузових.

"Гарбузових у моїй колекції понад сімдесят.Щоб убезпечити гарбузове перезапилення, я вирощую солодкі сорти виключно біля солодких, а сквоші біля сквошів. Сквош - це сорти, які мають смак подібні до картоплі та готуються за картопляними рецептами. Вони повинні вирощуватися окремо, бо якщо вони перезапиляться із солодкими, то солодкі втратять свій солод. Тобто неможливо посадити щороку все зразу. А щоб убезпечити перезапилення, я свої сорти саджу на різних ділянках і вони розташовані далеко один від одного і, знаєте, мені дуже пощастило. Наші сусіди по городах абсолютно нічого не вирощують, бо якби сусідки вирощували кормові гарбузи, то в мене все перезапилювалося», - розповідає селекціонерка.

Успіх у розсаді

Жінка додає, що прагне досягти успіху у дозріванні насіння, але не всі сорти на Волині дозрівають повністю на городі.

«Зазвичай, коли ранні заморозки, буває так, що у перших числах вересня уже приморозило, а далі знову тепло. То сорти, які мають довгий термін дозрівання, вирощую через розсаду, щоб дозріло насіння. І через розсаду я вирощую всі нові, які купую. Бо буває таке, що насіння дуже дороге. Минулого року я купила за 5 євро 5 насінин, то, звичайно ж, я буду вирощувати через розсаду, а не зарию в землю і не буду знати, яка його подальша доля. Є такі сорти, приміром бенінказа, в нього, як камінчик, - дуже тверде. Багато людей, включно зі мною, не знали, чого воно так погано проростає. Я три роки досліджувала це питання. А виявляється, цю насінину треба привідкрити. Через це вона і в розсаді, і на городі погано проростає, бо закрита. І чомусь цієї інформації в мережі інтернет я не знайшла. Доки сама не додумалась. Ну логічно, якщо насінина тверда, як камінь – треба їй допомогти", - розповіла селекціонерка.

Землю для розсади волинянка робить сама, поєднує і додає перепрілий компост, якому повинно бути не менше п’яти років. Цей компост обов’язково дезінфікується дуже цікавим методом: пропарюється на газу у величезній мисці.

Вертикальне вирощування

Пані Наталія уже багато років практикує вертикальне вирощування. Каже, що це і практично, і гарно.

«Оскільки землі біля будинку мало, а в полі все не посадиш – то це чудова альтернатива. Я використовую кожен квадратний сантиметр своєї ділянки. Рослини вирощую на шпалерах. Шпалери – це опори із металу чи дерева для в’юнких рослин. Їх розташовую на сонячній стороні. Так набагато зручніше, оскільки одна рослина в середньому займає 2 квадратні метри на землі, а коли росте вгору – то майже нічого та у підніжжя опори можна посадити ще щось, приміром, баклажани. До речі, чим вища шпалера – тим краще. Рослина росте доти, доки має куди лізти. Вона росте, поки не змерзне. Як тільки закінчується шпалера, вона загинається і сама вершкується. А ще - я не викорчовую сухі дерева. От, приміром, у мене пропав персик, я його не прибрала – це готовий каркас, навколо якого посадила вігну – китайську квасолю. Вона має довгі стручки, які я обсаджую по колу. Уявляєте, яка краса виходить», - каже селекціонерка.

Смачного!

Коли говоримо про гарбуз, не можна оминути його пряме призначення – це здорова і корисна їжа. Чого тільки з нього не готують. Кaші з додаванням круп або без них, гaрячі стрaви з м'ясом, тушкованими овочaми, зеленню або грибами. Супи, запікaнки, начинки для пирогів, рaвіолі, млинців. Гарбуз маринують, сушать, морозять. Наталія Боярчук як ніхто розуміється у гарбузовій кухні.

«У всіх поняття «гарбуз» – це або твердошкірий, або на кашу. А коли люди бачать мою виставку, де представлено безліч видів у сирому вигляді, то неймовірно дивуються. Куштують і питають, а що – його можна їсти сирим? На одній із таких виставок люди дегустували та голосували, який найсмачніший. І всі зійшлися на тому, що всі гарбузи смачні. Кожен по-своєму. Той солодкий, а той з горіховим присмаком, а той солонуватий. Ще гостей здивував гарбуз сорту макаронний варшавський. Цей сорт має довге волокно, схоже на вермішель. Розрізаєте, видаляєте насіння, відварюєте і виделкою виймаєте м'якуш, додаєте масла, солите і назад в шкарлупу – от вам і готова страва. Ви ніколи не вгадаєте, що це гарбуз. Нема класичного запаху і смаку гарбуза. Є фруктовий присмак", - каже слекціонеркаю

Наталія Боярчук розповідає, що нещодавно готувала 14 страв із гарбуза. Вигадала цілий марафон. Суть якого полягала в тому, щоб приготувати якомога більше страв лише з гарбуза. Тобто не використовуючи інші овочі чи фрукти.

Жінка переконує, що насправді з гарбуза можна приготувати безліч страв, за умови, якщо у вас є різні сорти. Мало хто знає, що існують сорти, які можна готувати за картопляними рецептами. З них можна готувати деруни, запіканки з м‘ясом, смажити, варити супчики та багато чого іншого.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Волинянка вирощує понад 50 сортів гарбузів. ФОТО
11 листопад, 2021, 08:35