Луцькі лікарі розповіли, чи потрібно вакцинуватися вагітним та породіллям. ВІДЕО

Луцькі лікарі розповіли, чи потрібно вакцинуватися вагітним та породіллям. ВІДЕО
Користь вакцинації від COVID-19 вагітних та жінок, які годують дітей грудьми переважає можливі ризики ускладнень від хвороби.

Про це розповів Суспільному директор Луцького клінічного пологового будинку Сергій Сябрук.

Суспільне побувало в Луцькому клінічному пологовому будинку і Волинському перинатальному центрі та поцікавилось, як хворіють вагітні на COVID-19 та чи планують вони вакцинуватися.

Де лікують недужих на COVID-19 вагітних
З 2020 року Луцький пологовий будинок належав до установ першої хвилі з надання допомоги вагітним, хворим на COVID-19 з усієї області. Цю допомогу, зі слів керівника медустанови Сергія Сябрука, надавали до червня цього року. За цей період, — каже лікар, — пролікували 147 вагітних, хворих на COVID-19.

Станом на 9 листопада в обласному перинатальному центрі перебуває 9 пацієнток, хворих на коронавірус, — каже директорка медустанови Ірина Горавська. З її слів, ці жінки поки без кисневої підтримки. Лікарка додає: єдиний захист від важкого перебігу коронавірусної інфекції – вакцинація.

Що рекомендують вагітним лікарі
Вагітні жінки піддаються ризику тяжкого перебігу коронавірусної інфекції, — каже керівниця Волинського перинатального центру Ірина Горавська. Додає: особливо ті майбутні мами, які мають супутні захворювання.

"Невакциновані вагітні переносять COVID-19 дуже важко", — розповідає директор Луцького пологового будинку Сергій Сябрук. Говорить: вагітним треба вакцинуватися, незалежно від терміну — 10, 20 чи 35 тижнів вагітності.

Чи планують вагітні вакцинуватися
Шостий день на лікуванні у Луцькому пологовому будинку Валентина Левицька. Жінка не вакцинована від COVID-19, але, після пологів планує вакцинуватися.

Валентина Левицька каже, що у неї вакцинована вся сім'я: "побоювалася спершу, але після народження планую у перший місяць вакцинуватися. У мене старший син перехворів на коронавірус і я не хочу, щоб моя друга дитина цим захворіла".

Вагітна Юлія Ярчевська прийшла у поліклінічне відділення пологового будинку на консультацію.

Нині Юлія на 39-му тижні вагітності. Жінка працює вчителькою. Каже: якби не декрет, то вакцинувалася раніше. Для себе вирішила, що на щеплення проти COVID-19 піде вже після пологів.

Чи потрібно вакцинуватися жінкам, які годують немовлят грудьми
"Грудне годування не є протипоказом для щеплення мами, щоб захисти і себе, і свою дитину від коронавірусної інфекції", — каже заступниця меддиректора з неонатології Луцького клінічного пологового будинку Олена Курак. Протипокази визначає сімейний лікар відповідно до стану здоров’я матері.

Зі слів Олени Курак, єдиний протипоказ – це алергічний стан, який може викликати анафілактичний шок чи анафілактичну реакцію.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Завжди вагітних берегли від надмірного навантаження на організм. Завжди вагітні мали відвід від вакцинації. Але у випадку ковіду - жодних протипоказань. Незвично якось.
Відповісти
Будучи вагітною на першому триместрі перехворіла на ковід, перебіг захворювання був легким. На даний момент зобов'язують вакцинувати, інакше відсторонять від роботи. Протягом вагітності навіть таблетку від головної болі не пила, під час ковіду антибіотики не приймала, лікарі всі берегли від будь-якого вживання медикаментів, а зараз кажуть вакцинуватись, навіть протипоказів як таких немає, хоча дана вакцина до кінця не досліджена навіть для цілком здорових людей...то для чого її пхати вагітним, тим більше які перехворіли ковідом
Відповісти
Останні новини
Луцькі лікарі розповіли, чи потрібно вакцинуватися вагітним та породіллям. ВІДЕО
10 листопад, 2021, 21:42