Різновиди та особливості крафтових лікерів*

Є думка, що лікери – напої алхіміків, які намагалися знайти еліксир життя, експериментуючи з екстрактами рослин. Алхіміки пішли в минуле, а технологія витяжки екстрактів трав за допомогою спирту стала класичною і породила безліч рецептів цікавих лікерів в Yorick Productions, які сьогодні популярні як складові елементи коктейлів і діжестівів.

Вибір та зберігання крафтових лікерів


Лікери бувають фруктовими, вершковими, кавовими, трав'яними, квітковими та горіховими. В окрему категорію виділяють самбуку та інші настоянки на основі анісу. Напій вживають у чистому вигляді або змішування та створення коктейлів.

Вживання лікерів


Різні сорти лікерів вживають у чистому вигляді, з льодом, кавою, морозивом та десертами. Також їх подають у складі коктейлів, у тому числі й шаруватих, які роблять шляхом нашаровування у склянці кількох різнокольорових лікерів за допомогою ложки або спеціальної палички. Солодкі та трав'яні настоянки також нерідко використовуються у кулінарії.


Види та методи виготовлення


Алкогольні лікери складаються з міцного алкоголю та різноманітних смакових добавок. Від наливок та настоянок їх відрізняє велика щільність, м'якість смаку, міцність. Щоб правильно вибрати лікер, потрібно врахувати тип основи, що використовується для виготовлення. За цим критерієм алкоголь може бути:

1. Яєчним. Старовинний рецепт передбачав додавання авокадо. Зараз загусником виступає яйце.
2. Вершковим. Для приготування застосовується міцний віскі, який зненацька поєднується з легкістю свіжих вершків.
3. Трав'яним. Краса композиції побудована на приємній свіжості трав'яних ноток. Такий напій ще називають гірким.
4. Фруктовим. Прекрасна гармонія смаку досягається шляхом наявності у складі різноманітних фруктових екстрактів.
5. Крем-лікером. Такий liqueur має густу кремову текстуру, що робить його схожим на десерт. Перший рецепт приготування було створено Франції.

Виготовлення лікеру може здійснюватися одним із двох способів: дистиляцією або мацерацією. Більше тривалим процесом є мацерація. Щоб ароматичні добавки максимально передали алкоголю свої властивості, їх тривалий час вимочують у спирті. Потім сировина проходить етап фільтрації, після чого напій або розбавляють водою, або посилюють його міцність.

Під час дистиляції в спиртовій основі залишають на тиждень інгредієнти для додавання напою смакових та ароматичних властивостей, що цікавлять. Після цього склад дистилюють та розводять водою, щоб отримати потрібну фортецю. У продажу також можна знайти й ті лікери, які пройшли додатковий етап дозрівання у дубових бочках. Цей процес використовується для посилення яскравості та багатогранності смаку.


Купівля та вживання


Лікери на основі анісу змінюють колір при додаванні води, а тому рівень вмісту алкоголю в них, як правило, вищий.

Географія


В Італії та інших країнах лікери виготовлялися з середини XIII століття та спочатку використовувалися з лікувальною метою.
Сьогодні найвідомішими різновидами є німецькі трав'яні настоянки, гіркі італійські біттери, солодкі фруктові лікери із Франції, а також знамениті “ірландські вершки”.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.