Як на Волині щеплюють від COVID-19 діабетиків. ВІДЕО

Як на Волині щеплюють від COVID-19 діабетиків. ВІДЕО
Волинянам, котрі хворіють на цукровий діабет, потрібно вакцинуватися проти коронавірусу, щоб запобігти можливим ускладненням хвороби.

Про це Суспільному повідомила лікарка-ендокринолог Неля Кравчук.

Лікарка зазначила: цукровий діабет не є протипоказанням для вакцинації, проте після щеплення проти COVID-19 можлива незначна імунна реакція.

"Кожен день приходять пацієнти, які хворіють на цукровий діабет, із запитанням: чи мені можна вакцинуватися? Вакцинуватися можна, бо сама вакцинація не змінює рівень цукру у крові, але рівень цукру постійно потрібно контролювати", – розповіла лікарка-ендокринолог.

Зі слів Нелі Кравчук, після вакцинації хворим на цукровий діабет слід декілька днів прослідкувати стан здоров'я та не наражати себе на небезпеку. "Якщо люди можуть десь два-три дні не виходити в громадські місця, аби та імунна система спрацювала. Бажано утриматися від цього", – додала лікарка.

Вирішив зробити щеплення проти коронавірусу лучанин Сергій Хижук, який з 15 років хворіє на цукровий діабет. Минулого року чоловік перехворів на коронавірус.

"Після хвороби на COVID-19, у мене були великі проблеми зі здоров’ям. Я відчував і втому, і шлунок у мене турбував. Настільки хвороба впливає на здоров’я", – каже лучанин.

Після консультації з сімейним лікарем чоловік отримав першу дозу вакцини в березні, а другу — у червні цього року.

"Дуже багато моїх знайомих, які також були діабетиками, їх не стало. Вони померли від ковіду. На пальцях двох рук я можу перерахувати таких людей. Після вакцинації лікар сказав, щоб я посилено стежив за своїми результатами аналізів цукру в крові та за станом здоров’я. Все минуло добре", – говорить Сергій Хижук.

Зі слів сімейної лікарки Лариси Ращинської, з 1 800 пацієнтів на цукровий діабет хворіють 40 осіб, де 20 отримали щеплення проти коронавірусної хвороби.

"Цукровий діабет – це поліорганне захворювання, котре стосується не лише надлишком цукру у крові, але й багатьох органів і систем. І ускладнення від нього теж суворі, тому при ковіді, якщо певні моменти загострюються. Якщо у людини були якісь проблеми, то все посилюється з великою імовірністю до важких ускладнень", – додала Лариса Ращинська.

Усього на Волині проживає понад 5 тисяч людей з діагнозом "цукровий діабет", – сказала спеціалістка обласного управління охорони здоров’я Людмила Рожко. Скільки з них вакциновані – не рахують.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.