Що одягати, аби не захворіти взимку: поради МОЗ

Що одягати, аби не захворіти взимку: поради МОЗ
Міністерство охорони здоров'я надало поради, як правильно одягатися взимку.

Про це МОЗ повідомило в Телеграмі.

"За тривалих низьких температур наше тіло втрачає тепло швидше, ніж виробляє, тому взимку одягу потрібно приділяти особливу увагу, щоб вберегтися від переохолодження чи навіть й обмороження", - наголошують у Міністерстві охорони здоров'я.

Обирати рекомендується одяг із натуральних чи спеціальних матеріалів.

Також слід враховувати, що зимовий одяг для низьких температур повинен складатися з трьох шарів.

Зокрема нижній шар має відводити вологу, адже мокре тіло втрачає більше тепла (спідня білизна, шкарпетки, термобілизна), середній шар - утримувати тепло (светр, кофта тощо).

Верхній шар повинен захищати від зовнішніх чинників - дощу, вітру та снігу. Він має бути зі щільної вітронепродувної тканини (куртка, штани, шарф, шапка, рукавички).

"Що більше шарів одягу – то тепліше. Однак одяг не має бути занадто грубим і сковувати рухи, головне – багатошаровість та терморегуляція: між різними одежинами має бути повітряний прошарок", - зауважили у МОЗ.

Також важливо не залишати відкритими кінцівки та голову.

Натомість слід носити рукавички і шапку, оскільки через долоні й оголену голову втрачається чимало тепла. Крім того, від морозного повітря волосся стає тьмяним і ламким, а шкіра рук та обличчя пересихає.

"Закритими мають бути й литки - залиште підкатані штани для теплої пори року", - радять у МОЗ.

Зимове взуття рекомендується обирати з товстою підошвою. Воно має бути просторим, відповідного розміру і не стискати ногу, щоб підтримувати нормальний кровообіг, проте забезпечувати достатню фіксацію гомілково-ступневого суглобу.

У разі появи відчуття печіння шкіри МОЗ радить негайно знайти, де зігрітися. Так, сильне почервоніння і печіння може бути ознакою обвітрення та/або обмороження відкритих ділянок шкіри.

Тож за появи відчуття, що щоки, руки чи ноги "печуть", слід зайти в будь-яке тепле місце — магазин, кафе, під’їзд.

"Щоб не замерзнути, необхідно рухатися. У разі довгого очікування на громадський транспорт не стійте нерухомо. Можна підстрибувати на місці, ходити, виконати кілька простих вправ, це водночас допоможе вам підтримувати фізичну активність", - рекомендують у Міністерстві охорони здоров'я.

Також МОЗ закликає не забувати, що теплий одяг не рятує від застуди та вірусів.

"У зимову пору, як і впродовж року, важливо підтримувати фізичну активність, раціонально та здорово харчуватися, а також вакцинуватися від COVID-19 і грипу", - нагадують у міністерстві.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.