У формі ромба: НБУ вводить в обіг нові монети

У формі ромба: НБУ вводить в обіг нові монети
30 грудня Національний банк України вводить в обіг незвичайні монети у формі ромба, номіналом у 10 гривень.

Про це йдеться на сайті НБУ.

Набір із чотирьох монет "Козацькі клейноди" вироблено зі срібла. Їх продаватимуть у футлярі з флоковим покривом у сувенірній упаковці та в дерев`яному футлярі.

Монети присвячені атрибутам влади козацької доби – клейнодам.

"Історична традиція впродовж віків визначила перелік клейнодів Війська Запорозького – прапор, булава, бунчук, печатка, пернач, литаври, сурми, каламар тощо. Саме гетьманські печатки – невід’ємні атрибути влади гетьманів Григорія Лободи, Богдана Хмельницького, Петра Дорошенка та Івана Скоропадського несуть смисловий акцент набору монет і представляють козацьку добу від її зародження до присмерку й уособлюють потужні історичні пласти", — йдеться в повідомленні регулятора.

Як виглядають монети?
На аверсі монет вгорі розміщений герб нашої держави, під ним – напис "Україна". На трьох монетах ліворуч, на одній – праворуч буде позначено номінал, знизу – рік карбування, маса, позначення металу та його проби й логотип Банкнотно-монетного двору НБУ. На монетах зображений козак Мамай, козацькі клейноди та інші артефакти епохи.

На реверсі монет є гетьманські печатки (елемент оздоблення – локальна позолота), а також напис "Козацькі клейноди". Загальний тираж "Козацьких клейнод" у двох версіях футлярів – 2000 штук. Маса дорогоцінного металу в чистоті – 124,4 г.

Продаж монет
Національний банк поки що не повідомляє, скільки коштуватимуть монети. До того ж, не відомо, коли вони надійдуть у продаж.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У формі ромба: НБУ вводить в обіг нові монети
27 грудень, 2021, 01:31