Луцькі «мости на мільйон» сипляться. ФОТО

Луцькі «мости на мільйон» сипляться. ФОТО
Протягом останніх трьох років на ремонт дев’яти найбільших мостів Луцька витратили понад 1,1 мільйона гривень, – стверджують в департаменті ЖКГ.

Тим часом бетон з арматури луцьких мостів починає поступово відлущуватися, що, як стверджує фахівець, є недопустимим.

А головний комунальник міста Іван Кубіцький заявляє, що з мостами у Луцьку - лише «окремі проблемки».

ШЛЯХОПРОВОДИ У ЛУЦЬКУ

У Луцьку є три шляхопроводи (шляхопровід - міст над іншою дорогою або залізницею - ред.). За типом будови усі вони є збірними залізобетонними конструкціями.

Шляхопровід на одній з головних автомагістралей Луцька - на вулиці Рівненській - побудували у 1971 році. Його довжина – 244,2 метри.

За останні три роки шляхопровід ремонтували раз - у 2011-му. Витратили на це 71,97 тисячі гривень.

Шляхопровід на вулиці Рівненській
Шляхопровід на вулиці Рівненській
«Вилущування» бетону
«Вилущування» бетону


Інший великий шляхопровід довжиною 311 метрів - на проспекті Перемоги. Звели його у 1980 році.

На ремонт цього найдовшого у Луцьку мосту у 2011 році витратили 219,23 тисячі гривень. Утім, вже в 2013 задля цього виділили ще майже 63,6 тисячі гривень.

Шляхопровід на проспекті Перемоги
Шляхопровід на проспекті Перемоги
«Вилущування» бетону
«Вилущування» бетону


Найменший шляхопровід довжиною 105 метрів, що на вулиці Гордіюк, збудували у 1982 році. Його ремонтом зайнялися цьогоріч. Виділили на цю справу 21,618 тисячі гривень.

Шляхопровід на вулиці Гордіюк
Шляхопровід на вулиці Гордіюк
«Вилущування» бетону
«Вилущування» бетону


Окрім того, у 2012 році здійснювали й поточний ремонт шляхопроводів, виділивши на це 46,5 тисячі гривень. А поточний ремонт колесовідбою на шляхопроводах на вулиці Рівненській та проспекті Перемоги призначили на 2013 рік. Виділили на це 43,411 тисячі гривень.

ШІСТЬ МОСТІВ ЛУЦЬКА

Найдовші у Луцьку мости через Стир пролягають на вулицях Ковельській та Шевченка. Довжина кожного з них – 169 метрів. Перший будували у 1957 році, а інший – у 1964-ому.

На ремонт мосту на вулиці Ковельській у 2011 році виділили майже 29,36 тисячі гривень. Ще 30,961 тисячі «пішло» на цей міст торік.

Міст на вулиці Ковельській
Міст на вулиці Ковельській


Щодо мосту на вулиці Шевченка, то його ремонтом займалися у 2012 та 2013 роках. Загалом на нього витратили понад 57 тисяч гривень: 26,22 торік та ще 31,25 цього року.

Міст на вулиці Шевченка
Міст на вулиці Шевченка


Трохи меншим є міст через Стир на вулиці Гнідавській – 150,4 метра. Його ремонтували у 2011 році і витратили на це 26,82 тисячі гривень.

Міст на вулиці Гнідавській
Міст на вулиці Гнідавській


Міст на вулиці Карпенка-Карого простягся на 150 метрів. Його будівництво датують 1980-им роком. На його ремонт протягом трьох останніх років виділили значну суму грошей – трохи більше 120 тисяч гривень. При чому майже 27 з них запланували виділити у 2013 році. А в 2012-ому міст не ремонтували.

Міст на вулиці Карпенка-Карого
Міст на вулиці Карпенка-Карого


Найстаріші і найменші мости у Луцьку знаходяться на вулицях Гнідавській та Шопена. Довжина першого – 51,18 метра, іншого – 35,92 метра. Їх будували у 1960-ому та 1957-ому роках відповідно.

На ремонт моста через старицю річки Стир на вулиці Гнідавській у 2011 році виділили майже 52,26 тисячі гривень.

Міст на вулиці Гнідавській (через старицю Стиру)
Міст на вулиці Гнідавській (через старицю Стиру)


Варто зазначити, що поточний ремонт обох мостів на вулиці Гнідавській робили у 2012 році. На це витратили 41,3 тисячі гривень.

Протягом останніх трьох років ремонту мосту через річку Сапалаївка на вулиці Шопена не робили. Однак, поточний ремонт пішохідних, турнікетних та транспортних огороджень на цьому мосту обійшовся у 40,32 тисячі гривень. Робили його ще у 2011 році.

Міст на вулиці Шопена
Міст на вулиці Шопена


СКІЛЬКИ МОЖЕ «ПРОСТОЯТИ» МІСТ

Як розповів старший викладач кафедри автомобільних доріг та аеродромів ЛНТУ Олександр Андрійчук, згідно з офіційними нормами, прийнятими у 2006-ому році, термін експлуатації мостів становить 100 років. Гарантійний термін – 10 років.

«Він має прослужити 10 років точно», - додав експерт.

«Але в 2009-ому році норми зменшили. Збірні бетонні – 70 років, а збірно-монолітні, коли є збірні конструкції заводські плюс деякі дороблюють на майданчику, – 80 років. Оці всі в Луцьку, вони сюди підпадають. Вони всі бетонні, збірні», - зазначив Олександр Андрійчук.

Окрім того, посилаючись на наукове дослідження «Аналіз довговічності автодорожніх мостів України», фахівець зазначив, що в дійсності середній термін служби залізобетонних мостів в Україні не перевищує 45-50 років.

Щодо луцьких мостів Олександр Андрійчук додав, що згідно з нормами арматури на конструкціях не має бути видно. Захисний шар бетону має покривати залізну частину хоча б на 4 см зверху.

«Арматура має бути вся захищена. Якщо вона виступає, то потрапляє вода і йде корозія. Бетон погано працює на розтяг і вилущується», - пояснив Олександр Андрійчук.

«Щоб відремонтувати, треба спочатку дослідити, що там робиться. Це тривалий процес, вартісний. Міст обстежують, обміряють приладами. Якщо виступання арматури не впливає на несучі здатності, її можна обмонолітити, оббетонувати», - зауважив фахівець.

Для того, щоб дізнатися, чи є небезпечними щілини між плитами мосту, за словами Олександра Андрійчука, потрібно робити їх «заміри». А через деякий час повторно робити такий моніторинг, щоб зрозуміти, чи відбувається «рух» цих плит. Якщо ж плити рухаються, то потрібно робити «стяжки».

«Щодо тротуарних плит, то їх теж треба заасфальтовувати або забетоновувати, якщо не впливає на несучу здатність. Якщо ж є якісь прогини, то встановлюють, чи вони допустимі згідно норм. Тут не має бути великих навантажень, але такого бути не повинно», - зазначив Олександр Андрійчук щодо «дір» між тротуарними плитами.

З МОСТАМИ У ЛУЦЬКУ – «ОКРЕМІ ПРОБЛЕМКИ»?

Зі слів директора департаменту ЖКГ Луцької міськради Івана Кубіцького, щодо цілісності конструктивів луцьких мостів «взагалі ніяких опасінь немає».

Зокрема, він зауважив стан мосту на вулиці Рівненській. «Там конструктиви цілі. Є провал кількох плит на тротуарній частині. Там на ці провали зверху покладені плити. Виготовлюються плити на заміну», - пояснив головний комунальник Луцька.

Щодо відлущування бетону та «просвічування» арматури на луцьких мостах Іван Кубіцький зазначив, що такої інформації не має і її мусять перевірити.

«Експертна оцінка стану мостів як така нами не проводилася. Проводилося дослідження дефектування певних конструктивів по тих мостах, які підлягають ремонту, по яких виникають проблеми. Це той самий рованцівський міст, міст на Рівненській, де виникли проблеми і міст на Винниченка», - додав він.

Так, задля оцінки стану конструктивів цих мостів, за словами Кубіцького, цьогоріч залучали фахівців з «Мостобуду».

«Конструктиви на всіх мостах цілі і ніякого опасіння у нас не виникає. Є окремі дійсно проблемки і ми локально їх і вирішуємо», - зазначив Іван Кубіцький.

Розповів посадовець і про те, скільки грошей виділили на ремонт луцьких мостів цього року.

Так, він нагадав, що у 2013-ому виділили лише 500 тисяч гривень на капітальний ремонт мосту на Рованці через річку Стир.

«На цю сесію має виноситися додатково кошти на міст Винниченка 450 тисяч і 495 тисяч, по-моєму, на рованцівський міст додатково. Це поки що все на цей рік», - підсумував він.


Щодо планів на майбутнє, то Іван Кубіцький стверджує, що говорити про це рано. «На наступний рік ще немає проекту бюджету», - пояснив він.

Підготувала ЮЛІЯ ШРАМКО (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 21
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
нажаль в Луцьку не тільки мости "сипляться"
Відповісти
1 мiльйон на "ремонт" цих мостiв - це те саме, що 100 грвень на ремонт пiд`iзду.
Луцькi мости вже 10-15 рокiв потребують капiтального ремонту з повним або частковим припиненням руху по них.

А скiльки за 22 роки витрачено на щорiчне перемощування центральном частини проспекту Волi?
Впевнений, що десятки мiльйонiв.
Відповісти
Спасибо Юле за материал. Это ж надо было все осмотреть и облазить, чтобы сфотографировать. Это вам не фестиваль вареников пофоткать)))))
Відповісти
Уважаемый Анатолий Котлюк, это Вы мне минус лупанули за "фестиваль вариников"? Согласитесь, что девушке намного тяжелее лазить под мостовыми конструкциями, чем мужчине фоткать жующие морды.)))))
Відповісти
И снабдила материал комментарием специалиста. Отличная, профессиональная работа!
Відповісти
Красиво!
Відповісти
грошей стільки виділяють, а роботи нітрохи не видно. от, на що пішли 50 тисяч на 1 міст? невже саме фарбування стільки коштує?........
Відповісти
Icнуе таке поняття як "утримання (експлуатацiя) iснуючоi споруди".
Мiст - не iграшка, якщо його не доглядати то косметичний ремонт раз в 20 рокiв це окозамилювання.
Хай би кубiцькi по роках розписали звiт скiльки в рiк на споруди витрачалось.
Кубiцькi в основнi конструктиви мостiв не вкладали нi копiйки (ремонт опор, плит мощення конусiв, балок прогонiв, тротуарних блокiв, перильне огородження) - лише безкiнечно латають асфальт (i то не на тротуарах).

Робота мостобудiвельникiв 50-60 рiчноi давнини - перед вашими очима,
а от у "господарiв" руки тiльки до себе в кишеню гребуть.


Відповісти
так. кубіцькі блін.
Відповісти
1 прогонова балка 33 м коштуе бiля 400 000 - 500 000 гривень. А привезти ii треба з Киева чи Днiпропетровська.
1 м3 залiзобетонного тротуарного блоку - 3000-4000 м3.

В Луцьку, мiж iншим, фарбують лише перила i вiдбiйнi бетоннi блоки уздовж проiздноi частини, а опори та несучi балки - нi.
А на старих мостах перед фарбуванням треба виконувати длодаткове оштукатурення iмпортними складовими. Це дуже дорого.
На посилений капiтальний ремонт одного мосту типу як на Перемоги чи Рiвненськмй без замiни основних несучих конструкцiй потрiбно 10-20 мiльйонiв гривень.
Відповісти
от заставити головного комунальника міста Івана Кубіцького щодня їздити по мосту на рованці.
може б і полагодили б а то вже 3 місяці страдають там фігнею.
Відповісти
Тож звідки візьмуться “опасіння” при відсутності належної системи експлуатації.
Про гідроізоляцію те деформаційні шви навіть ніхто не заікається!
Лиш одним оком заглянути в нормативну документацію і порівняти з фото.
МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ПО УСТРОЙСТВУ СОПРЯЖЕНИЙ АВТОДОРОЖНЫХ МОСТОВ И ПУТЕПРОВОДОВ С НАСЫПЬЮ 1971

ТЕХНИЧЕСКИЕ УКАЗАНИЯ ПО ПРИМЕНЕНИЮ СБОРНЫХ РЕШЕТЧАТЫХ КОНСТРУКЦИЙ ДЛЯ УКРЕПЛЕНИЯ КОНУСОВ И ОТКОСОВ ЗЕМЛЯНОГО ПОЛОТНА ВСН 181-74

МОСТИ ТА ТРУБИ
ОСНОВНІ ВИМОГИ ПРОЕКТУВАННЯ
ДБН В.2.3-22:2009
Відповісти
Братан, я так думаю, что чуваки при делах в последний раз в жизни читали только Азбуку.
А экспертизу уважают только при реалистическую.
Відповісти
Гидра не гидра а изоляция - хреновая штука
А швы снимать досрочно врагу не пожелаю
Відповісти
Якраз гідроізоляція в місцях спряження ніяка.
Якщо шви без голови знімати, то з вами погоджусь, ворогу не побажаєш.
Відповісти
Не ну ты проффесор с таким погонялом - ученый баран мля
Я умолкаю
Відповісти
Що, що а управляючих "проффесорів" достатньо.
З баранами дифецит...
Відповісти
Пока романюку або клімчуку на голову не впаде (а як впаде хай уб'є)то ніхто нічого робити небуде як казали класики - Все уже украдено до нас.
Відповісти
Вот насчёт моста на пр. победы. За всю свою жизнь, я ни разу не видел, чтобы его ремонтировали. Ни разу... Несколько лет назад положили асфальт на пешеходных дорожках, это да. И каждый год наблюдаю картину когда порядка 40 комунальщиков красит перила моста. По 3 комунальщика на 1 метр перил, и стоят как первоклашки, красят по 20 метров моста в день.

Больше не видел ни одной профилактическо работы. Краска мост сильно не усилит. Взять суммы которые тратят на мосты ежегодно, разменять бы их монетами по одной копейке, да затолкнуть в жопу романюку и Ко...
Відповісти
Міст через Шопена. Друга фотографія ілюструє провалля тротуару над дитячою залізницею, внизу якого - бетонні брили. Поруч - Палац учнівської молоді. Діти, які ходять і бігають мостом. Перехожі, які в пізній час можуть потрапити в провалля і розбити голову. Це самісінький центр міста, не малолюдний Гнідавський міст, не міст на вулиці Рівненській, по яким переважно їздять автівками, а міст, де дуже, дуже багато САМЕ пішоходів.
Схаменіться, Кубіцькі та іже з ними! Діра зіяє з 30 липня. Навчальний рік почався в Палаці учнівської молоді. Школярі в четверту і в дев'яту школу ходять тим тротуаром. ДО БІДИ _ НЕДАЛЕКО!!!
Відповісти
Молодці, нафоткали стільки, що можна експертний висновок складати.
Відповісти
Останні новини
Луцькі «мости на мільйон» сипляться. ФОТО
17 вересень, 2013, 11:24