Синтетичні моторні масла: особливості та переваги*

Синтетичні моторні масла: особливості та переваги*
Синтетичними називати змащувальні моторні масла, основним компонентом яких виступають речовини, одержувані в результаті багаторазової перегонки базових нафтопродуктів (наприклад, парафінових або ефірних). Сьогодні така продукція займає основну частину асортименту більшості виробників автохімії.

На відміну від мінеральних та напівсинтетичних складів вона має покращені експлуатаційні якості, у тому числі:

• збільшеним терміном використання;
• абсорбуючими властивостями;
• стійкістю до окиснення.

В цілому масло синтетика оптимально підходить для сучасних ДВЗ бензинового та дизельного типів, дозволяючи продовжити їх експлуатаційний період.

Основні якості


Ключова перевага будь-якого синтетичного масла, на відміну аналога на мінеральній основі, полягає у його здатності зберігати оптимальний рівень в'язкості протягом тривалого проміжку часу. У процесі виготовлення базових компонентів таких складів застосовуються сучасні технології спрямованого синтезу, що дозволяє готовому продукту залишатися стабільним у діапазоні експлуатаційних температур.

Крім того, важливими особливостями синтетичних змащувальних матеріалів є:

• відмінні антикорозійні якості;
• незначний коефіцієнт випаровування;
• мінімізація сил тертя між функціональними елементами двигунів;
• здатність ефективно виводити із систем двигунів продукти горіння палива, пилові частинки та інші забруднювачі.

В основі такої продукції лежать різні базові вуглеводи, залежно від чого її ділять на вуглеводневу, ізопарафінову, хлоровмісну та ін. При цьому варто зазначити, що строгих норм, що регламентують виробництво цієї продукції, немає. Наприклад, мастила деяких торгових марок можуть містити до 50% додаткових компонентів присадки.

Особливості вибору


Найважливіша характеристика будь-якого моторного масла, синтетика або мінеральний продукт, - це рівень в'язкості. Залежно від цього показника склади ділять на 11 категорій, що включають 6 літніх та 5 зимових варіантів. Це регламентовано міжнародним стандартом SAE.

Згідно з існуючими критеріями класифікації маркування моторних масел має вигляд XW-Y. Перший символ позначає мінімальний показник температури атмосферного повітря, при якому мастило здатне зберігати оптимальний рівень в'язкості.

Індекс «W» вказує на можливість застосування олії у будь-який сезон року. Якщо вона відсутня, то матеріал може використовуватися тільки у весняно-літній період. Символ «Y» говорить про максимальну температуру повітря, за якої продукт можна застосовувати в ДВЗ.

Крім того, варто відзначити, що більшість запропонованих сьогодні виробниками синтетичних моторних масел є універсальними, тобто сумісними як з бензиновими, так і з дизельними силовими агрегатами. Однак під час підбору необхідно звертати увагу на рекомендації автовиробника.

Загалом варто взяти до уваги такі моменти:

• у нові двигуни, що виробили свій ресурс не більше ніж на 25%, рекомендується заливати олії 5W-30 або 10W-30 протягом усього року;

• для ДВЗ з великим пробігом краще підходять 10W-40, 15W-40 для літа, а також 5W-30 або 10W-30 для холодної пори року.
Що стосується транспортних засобів, силові агрегати яких зношені більш ніж на 75%, їх власникам найчастіше рекомендують всесезонний склад 5W-50.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.