Цікаві факти про піцу від ресторану Smaki-maki*

Цікаві факти про піцу від ресторану Smaki-maki*
Здавалося б, за стільки років знайомства ми знаємо про піцу все: звідки взялася, яка буває і чим відрізняється один рецепт від іншого. Насправді є багато цікавих фактів, які не такі відомі, але від цього вони не стають менш дивними. З ними ви можете познайомитись у цій статті. До речі, за відгуками лучан, найсмачніша піца в місті — у lutsk.smaki-maki.com.

1. Їжа селян.
Справді, 16 ст. на батьківщині піци в Неаполі коржик з начинкою з сиру, овочів і приправ вважався їжею найпростіших верств населення. Її продавали на вулиці, і кожен торговець використовував власний рецепт, виходячи з наявних інгредієнтів. Побувавши в Неаполі в 1843, Олександр Дюма описав безліч варіантів начинки для піци.

2. Перша піцерія.
Ще на початку 19 ст. піцу продавали в пекарнях і їли її просто неба. До речі, така традиція збереглася й досі: страву продають порційно з вуличних лотків, загорнувши у папір. Першою кафе-піцерією визнано неаполітанську Pizzeria Antica Port’Alba, яка веде свою історію аж з 1738 р. і існує досі. Ще один старовинний заклад у Неаполі — піцерія Da Michele, яка працює з 1870 р. Його особливість — у складі меню. Річ у тім, що в цьому закладі страву готують лише за двома рецептами — Маргариту та Маринару.

3. Оригінальні інгредієнти.
З поширенням страви по світу, рецепти змінювалися, адаптуючись до уподобань місцевих жителів та національних кухнях. З'являлися нові поєднання смаків. Так, в Америці вигадали популярну сьогодні гавайську піцу, з шинкою та ананасами. В Індії широковідома начинка із пряного курчати та сиру з додаванням місцевих спецій. В Австралії можна скуштувати страву з м'ясом крокодила, страуса ему або кенгуру. В Японії існує «жива піца»: зверху посипається тонкою стружкою тунця. Від гарячого повітря, що підіймається від коржа, скибочки ворушаться, і виходить цікавий візуальний ефект ворушіння.

4. Різноманітність форм.
«Calzone» перекладається як «конверт з начинкою» і є складеним навпіл і в такому вигляді запеченим коржем. Таким чином, вся начинка — усередині, як у пиріжка. Історично страву випікали на сковороді, й така форма продиктована зручністю приготування. Крім Calzone існують піци-роли (Stromboli), а також піци-конуси. Їх зручно їсти на ходу, навіть не забруднюючи руки.

5. Фанати та інтернет.
Це може здивувати, але за результатами опитування 78% активних користувачів інтернету назвали піцу своєю улюбленою стравою. Ймовірно, це пов'язано з тим, що її легко замовити з доставленням додому та зручно їсти, сидячи перед монітором. До того ж можна брати шматки прямо з коробки, обійтися без виделки й ножа, і заразом заощадити час на митті посуду.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.