«Сумна доля» волинського м'яса та ковбаси. ВІДЕО

«Сумна доля» волинського м'яса та ковбаси. ВІДЕО
Волинянам стає все не вигідніше збільшувати поголів'я худоби, бо заготівельники не хочуть купувати в них м'ясо, а ціни на сировину зменшуються.

Ковбасні цехи не приймають м’ясо у населення, - йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

А заготівельники, якщо й зголошуються купувати свинину та яловичину у людей, то за дуже низькими цінами.

Після численних скарг аграріїв, журналісти телеканалу спробували дізнатись - куди на Волині можна здати м’ясо. Кореспонденти зателефонували до ковбасних цехів.

У телефонному коментарі однієї з ковбасень на запитання, чи приймають м’ясну продукцію відповіли: «Ні, наразі не приймаємо… Тому що в нас є постачальники, які возять по замовленим партіям… Не приймаємо м’ясо від людей».



Щоправда, журналістам вдалось знайти двох виробників, які приймають м’ясо від населення. Втім, ціна, за якою вони пропонують здати продукцію, не надто вигідна для волинських селян: «Я вам ціну скажу, бик на сьогоднішній день, десь я точно ціну не знаю, але я думаю район 24-25 гривень на кості, тобто, під тушу… Місяць назад живок був вообще десь 12 гривень…».

На ринку за той же кілограм м’яса підприємці правлять від 40 до 55 гривень. Покупці ж в свою чергу бідкаються, при мізерній пенсії та зарплаті - ціна на м’ясо висока.

Часто прицінившись, люди з м’ясного ряду йдуть до ковбасних полиць. Там кілограм продукції можна придбати від 35 гривень. Хоча щодо її якості мають великий сумнів. Мовляв, ковбаса давно не та, що раніше.

Луцький пенсіонер розповів: «Багато тих підприємців, і хочуть все нажитись на простому народі, бо багаті знають де купляти, їм привозять».

Волиняни вже й не вірять, що у ковбасу виробник кладе м’ясо. Про те, з чого її виробляють, журналісти телеканалу запитали в експертів. Як розповіли в державному підприємстві «Волиньстандартметрологія» - ковбасні вироби в залежності від кількості м’яса поділяються на сорти.

У виробах першого, повинне бути присутнє лише м’ясо та прянощі. В решті - м’ясо можна замінити. Державні контролюючі органи нині не відповідають за те, що потрапить на стіл до споживача .

Начальник відділу з питань стандартизації ДП «Волиньстандартметрологія» Тетяна Ковальчук зазначила: «Для ковбас вищого сорту дозволена тільки стовідсоткова м’ясна сировина і розписано, яка може бути сировина. Для ковбас другого і третього сорту уже дозволені крупи, крохмаль та борошно пшеничне… За якість продукції відповідає виробник».

У державній лабораторії ветеринарної медицини в ковбасі виявили перевищення норм барвників та нітритів.

Виконуючи й обов’язки директора Волинської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини Оксана Шкварка розповіла: «Були перевищення в сосисках нітритів, були перевищення по мікробіологічних показниках… «Це вже питання до виробника, який, знаєте колір червоної ковбаси це за рахунок отих селітра, чи як вона харчова називається, і якщо її передозувати, тоді буде норми перевищувати згідно нормативних документів».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"За якість продукції відповідає виробник", то есть, не отвечает никто...
Відповісти
перділось і ще хотілось...Невже безвихідь?
Відповісти
Останні новини
«Сумна доля» волинського м'яса та ковбаси. ВІДЕО
13 вересень, 2013, 08:59