Коли «заговорять» луцькі маршрутки?

Коли «заговорять» луцькі маршрутки?
Підприємство «Візор-21» вже протягом двох років не може обладнати належним чином громадський транспорт у Луцьку пристроями зовнішнього озвучення зупинок, - стверджують в громадській організації незрячих.

Як розповідає керівник проектів громадської організації інвалідів з вадами зору «Генерація успішної дії» Людмила Фурсова, ідея обладнати міський транспорт зовнішніми динаміками виникла в активістів організації у 2011 році.

«Це дуже зручно для незрячих чи слабозрячих людей. Я наприклад, бачу коли під’їжджає 15-та маршрутка – це великий синій автобус. Про номери інших маршрутів доводиться перепитувати. А так під’їжджає «маршрутка» на зупинку і оголошує: маршрут такий-то, прямує в такому-то напрямку», - розповідає Людмила Фурсова.

За її словами, ця ідея не нова – у 2010 році в Хмельницькому на тролейбусах було облаштовано 16 таких зовнішніх динаміків фірмою «Реноме».

ВАЖКОДОСТУПНИЙ «ВІЗОР»

У 2011 році «Генерація успішної дії» почала реалізовувати проект «Зробимо Луцьк доступним», який підтримали Луцька міська рада, ВОГО «Фонд місцевого розвитку» та міжнародний фонд «Відродження».

«У грудні 2011 року було укладено угоду з «Візором». Підприємство повинно було встановити 14 зовнішніх динаміків на луцьких маршрутних таксі. Вартість одного такого динаміка – 350 гривень, а загальна сума угоди – близько 5 тис. грн. Монтаж вони повинні були зробити безкоштовно», - розповідає Людмила Фурсова.

За її словами, спочатку «Візор-21» хотів 2-2,5 тис гривень за встановлення одного динаміка. Проте підприємство таки вдалося переконати знизити ціну за свої послуги.

В січні 2012 року в тестовому режимі став працювати зовнішній динамік на одній із маршруток. Проте, як розповідає Фурсова, обладнання працювало не зовсім коректно, могло оголошувати номер маршруту вже потому, як двері зачинилися й автобус рушив з місця. Чи й взагалі "ігнорувати" оголошення на деяких зупинках. Тому потрібно було виправляти помилки.

Перед тим, як облаштувати транспорт динаміками, активісти «Генерації успішної дії» провели опитування серед людей з вадами зору. Визначили: найчастіше вони користуються маршрутами №№ 15, 15а та 31.

Але у лютому 2012 року на засіданні Луцького комітету доступності домовилися, що маршрути із зовнішнім оповіщенням змінять на номери 1, 17а, 23, оскільки на них вже було встановлено візорівські системи GPS-моніторингу МАК.

БІЛЬШЕ РОКУ – ЯК ВОДИ В РОТ НАБРАЛИ

Наприкінці травня того ж року члени організації обстежили маршрути №17а та №1. За словами активістів, жоден з пристроїв зовнішнього оповіщенняних не працював коректно.

Активісти надіслали результати свого обстеження та рекомендації з покращення роботи компанії «Візор-21» та управлінню транспорту та зв’язку Луцької міської ради.

Як зазначають в «Генерації успішної дії», з тих пір «Візор» жодним чином не відреагував на їхні зауваження.

«Всі наші спілкування з «Візором» закінчувалися проханням зачекати 2 тижні або запевненням, що перевізники не хочуть встановлювати обладнання», - розповідає Людмила Фурсова.

Тому, за її словами, активісти «Генерації успішної дії» на початку червня 2012 року провели телефонні переговори із усіма луцькими перевізниками і жоден з них не був проти вставновлювати та вмикати обладання.

ВАРТО БУЛО ТІЛЬКИ ЗВ'ЯЗАТИСЯ З «МАКОМ»…

В травні 2012 року організація також передала 11 комплектів обладнання для зовнішнього та внутрішнього оповіщення фірмі «Санрайз». Завдяки цим пристроям повинні були «заговорити» автобуси на маршруті № 22.

До лютого 2013 року на цьому маршруті оголошення звучали всередині автобусів. Тривали роботи з налаштування зовнішнього озвучення.

Але коли у лютому 2013 року фірма «Санрайз» перейшла на візорівську систему МАК, оголошення на маршруті № 22 припинились.

«ОЗВУЧКА» - ВИМОГИ ЗАКОНУ

Керівник «Генерації успішної дії» Віталій Ткачук каже, що у 2013 році потреба озвучувати маршрути громадського транспорту для незрячих – вимога закону.

«Із 1 січня 2013 року було внесено зміни до закону «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні». Статтею 28 цього Закону передбачено, що транспорт загального користування з метою врахування обмежених можливостей інвалідів забезпечується зовнішніми звуковими інформаторами номера і кінцевої зупинки маршруту, а також звуковими системами у салоні для обов’язкового оповіщення зупинок», - інформує Віталій Ткачук.

«Тобто зараз це стало не просто ініціативою громадської організації, а нормою закону, яку потрібно виконувати», - каже керівник «Генерації успішної дії».

Також він обурюється, що його не хочуть записати на прийом до міського голови з цього питання.

«Кажуть, що цим питанням займається то Кравчук, то Яковлєв. А міський голова занятий, бо на ньому все місто висить», - каже Ткачук.

ЗВЕРТАЙТЕСЯ ДО СУДУ

Про те, що директор «Візора» не йде на контакт, нарікає й заступник міського голови Луцька Тарас Яковлєв.

Яковлєв розповідає, що ця проблема йому відома, і питання зараз вивчається в управлінні транспорту та зв’язку.

На його переконання, «Генерація успішної дії» заключила двосторонній договір із «Візором», тому це питання господарських відносин, яке може розглядатися в суді.

«Невиконання договору – компетенція суду і я не маю права втручатися в цей процес», - каже Яковлєв.

Також він зазначає, що в договорах із перевізниками немає пункту про зовнішнє оповіщення на транспорті. Проте його завжди можна внести зміни в договір.

Тарас Яковлєв наголошує, що він хоче зібрати сторони разом на переговори з метою знайти вихід із ситуації.

В ІНШИХ ПРАЦЮВАЛО

Директор підприємства «Санрайз», яке здійснює пасажирські перевезення у Луцьку, Юрій Девіцький розповів: справді до лютого 2013 року у них працювали системи оповіщення на транспорті. Проте після переходу на обслуговування о «Візора», вони перестали працювати.

«Компанія «Візор» виграла тендер, а ми працювали з іншою компанією. У нас працювала і внутрішня, і зовнішня «озвучка». Але вимога була, щоб ми працювали з «Візором» і ми вимушені були перейти до них на обслуговування», - розповідає директор «Санрайзу».

Нині ж обладнання, за словами Девіцького, працює «через раз».

«Їхні технічні спеціалісти під різними приводами розповідають, що цього не можна зробити, хоча в мене воно працювало. Нормально працювало», - каже Юрій Девіцький.

ЗАБЕРІТЬ СВОЇ ГРОШІ

Своєрідну позицію у цьому конфлікті зайняв директор «Візора-21» Степан Чухрій. На прохання журналіста «ВолиньPost» прокоментувати ситуацію із невиконанням договору на встановлення динаміків зовнішнього оповіщення, він попросив півроку не дзвонити йому з цього питання.

На уточнююче запитання, чи означає це, що найближчі півроку питання зовнішнього оповіщення не буде вирішеним, він відповів ствердно.

А коли в Чухрія поцікавилися, чим обгрунтовані такі терміни, адже кошти були заплачені ще у 2011 році, він відповів: «Хай забирають свої гроші».

* * *

Активісти «Генерації успішної дії» 17 вересня 2013 року написали лист-звернення заступнику луцького міського голови Тарасу Яковлєву.

«Шановний, Тарасе Володимировичу, ми вважаємо, що Луцька міська рада не має стояти осторонь цих питань, адже особам з інвалідністю по зору, яких в Луцьку офіційно зареєстровано понад 500 осіб, не забезпечено право на безперешкодний доступ до транспортної інфраструктури, передбаченого українським законодавством.

Ми щиро сподіваємось, що нівелювання рішень міського «Комітету забезпечення доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури», а також нехтування національного законодавства щодо прав людей з інвалідністю не є Вашою, шановний Тарасе Володимировичу, офіційною позицією», - йдеться в тексті звернення.

Підготував Андрій ЛУЧИК (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Вважаю, що "Візор" поступає безсовісно - якщо не можеш - то скажи чесно, що імпотент.

Це не соромно.

Соромно за позицію молодого заступника Міського Голови, Тараса Яковлєва - яка схожа на позицію страуса.

А активістів ГО які самовіддано стараються впровадити звичайні європейські, і навіть у нас
Законні правила - надто терплячими.

А де позиція поважних членів виконавчого комітету?

Чи це вже нижче Вашого статусу панове?



Відповісти
ну добре, тут ти відмітився, ти ж депутат, неси питання імпотенції в сесійну залу та підніми і виріши.
візор якби не кормився за бюджетні гроші за надання сумнівної якості інтернетпослуг, вже давно би зник з цього ринку. але відкати роблять своє.
Відповісти
Останні новини
Коли «заговорять» луцькі маршрутки?
19 вересень, 2013, 15:22