Волинський театр на фестивалі в Коломиї: експерти знічені. ФОТО

Волинський театр на фестивалі в Коломиї: експерти знічені. ФОТО
Виставу «З любов’ю… Оскар» представили актори Волинського обласного музично-драматичного театру на фестивалі в Коломиї.

«Коломийські представлення» тривають з 14 по 22 вересня, ‒ пише Коломия ВЕБ Портал.

Режисер-постановник вистави ‒ Дмитро Мельничук. Сценографія ‒ Богдани Бочкай. Музичне оформлення ‒ Даніель Слабодар (Ізраїль).

Як відомо, виставу поставили за твором Еріка-Емануеля Шмітта «Оскар і Рожева Пані». Текст написаний у формі листів 10-річної дитини до Бога. Десятирічний хлопчик, хворий на рак, не вірить навіть у Діда Мороза. Він заприятелював із Рожевою Пані. Полюбивши його всім серцем, жінка силою своєї уяви створює для улюбленця світ, у якому хлопчик проживе останні 12 днів життя. І щодня пише листи Богу. Кожен день для Оскара – це 10 років життя. Вмираючи під Новий рік, він упевнений, що прожив яскраве, сповнене подій життя.

Експерти фестивалю двояко оцінили експеримент театралів. З одного всі погодилися з мужністю акторів, які погодилися взятися за таку тему, з іншого ‒ зауважують безліч недопрацювань в реалізації. Окремо відзначають важкість сприйняття участі дитини у постановці.

«Я не знаю, як це може на неї вплинути. Це може бути психологічним зламом, якщо вона сприймає текст, який на неї сильно тисне. Присутність дитини ламала мені все сприйняття вистави», ‒ зазначила Ніна Бічуя.

Інший експерт Лариса Кадирова каже, що волиняни порадували культурою слова, культурою думки, культурою поведінки. «Я вперше бачу цей твір. Це історія серця хворої людини. Хвороба загострює всі відчуття, переживання, сприйняття і емоції. Але тут алгоритм настільки рівний, вони діяли всі в одному ритмі, і це вина режисерська. Все було рівно, не було вибуху емоцій, не було амплітуди сердечної хвороби, мені цього бракувало», ‒ додає вона.

Про те, що в цьому випадку література перемогла театр каже Олег Мосійчук: «Дмитро Мельничук торкається класного матеріалу, не боїться цього. Тому вважаю перемогою те, що він взяв такий глибокий твір і адаптував його для сцени. Але, на жаль, сьогодні література перемогла театр»

«Те, що режисер звертається до такого твору, свідчить про намагання серйозно розібратися в філософських питаннях засобами мистецтва. Відчувається емоційно-чутливий режисерський задум. Те, що виставу грають в камерному просторі і серед глядачів знаходяться дійові особи ‒ додає думки, що це станеться з кожним із нас, тому треба визначитися в тому, якою повинна бути людина перед обличчям вічності. Дуже мені сподобався маленький хлопчик, Alter Ego Оскара. Звісно це спірний момент, коли дитина є у виставі, але тут воно прекрасно спрацювало.. В загальному, режисерський задум був ясний, було зрозуміло його ідею, а якщо ми зрозуміли режисера ‒ вистава вдалася», ‒ зазначає Алла Підлужна.

«Це дуже філософська та повчальна історія, і справді чудово, що театр за це взявся. Я гадаю, її треба дивитися всім. Хоча не кожен, напевне, її зрозуміє. Вважаю, що режисер вибрав дуже вдалий підхід до постановки. Адже це якраз той випадок, коли не можна грати окремо від глядача, бо тоді не буде такого ефекту, воно повинне пройти крізь тебе, крізь серце! Хороша робота акторів, які не мають права ні на грам фальші. І вони не грали ‒ а жили. Та й для того, щоб пережити такий спектакль, потрібні колосальні душевні сили. Велике дякую!» ‒ резюмує Тетяна Умріхіна.

Зауважимо, що виставу «З любов’ю... Оскар» усі охочі зможуть подивитися на камерній сцені Волинського обласного музично-драматичного театру 17 жовтня о 20:00.



Довідка

Всеукраїнський театральний фестиваль «Коломийські представлення» започаткував Коломийський академічний обласний український драматичний театр імені Івана Озаркевича. До участі у фестивалі запрошуються театральні колективи України та зарубіжжя, які якісно вирізняються в театральному річищі – чи ракурсом репертуарної політики, чи схильністю до сценічного експериментаторства. Мається на увазі театри, які мають в репертуарі ексклюзивні роботи.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"експерти знічені" - не прошу перевести на русский, а кто-то может перевести на английский смысл это фразы?)))
Відповісти
Experts got lost in interpretation
Відповісти
Спасибо, так понятнее.
Відповісти
Останні новини
Собака і Путін: фотожаби
20 вересень, 2013, 13:58
Волинський театр на фестивалі в Коломиї: експерти знічені. ФОТО
20 вересень, 2013, 13:36