Багатотонні вантажівки руйнують дорогу у волинському селі. ФОТО

Багатотонні вантажівки руйнують дорогу у волинському селі. ФОТО
Асфальтовану дорогу села Топільне, збудовану за радянських часів, руйнують великовагові машини вантажопідйомністю понад 40 тонн.

Через вібрацію від них пошкоджуються і житлові будинки, ‒ пишуть Відомості.

«Цю дорогу ‒ від Рожища до нашого села й далі ‒ постійно утримували в хорошому стані, якщо десь псувалася, то підремонтовували, ‒ розповідає сільський голова Євген Фірчук. ‒ Її протяжність через село ‒ 3 км. Проте вона не розрахована на такий важковаговий транспорт, як той, що зараз тут проходить. Коли проїжджає ось такий ЗІЛ, як щойно, ‒ киває на дорогу, ‒ то півбіди, але йдуть машини, що перевозять пісок вагою 30 і більше тонн. Погляньте, що вони зробили з дороги, ‒ показує на ями. ‒ Ділянку ж від Сокільського кар’єру, звідки вони беруть пісок, аж до межі нашої території сільської ради знищили вщент».

Далі від Топільного і ближче до Сокола дорога стає все гіршою, з глибшими вибоїнами. «Зверніть увагу, як важкий транспорт видавив асфальт на узбіччя, ‒ зауважує сільський голова. ‒ А ось ми проїжджаємо перехрестя, де загинув велосипедист. Його збила машина, бо шофер обминав ями».

«Протягом трьох років сталося багато ДТП, причиною яких є поганий стан дороги, двоє людей загинуло, ‒ додає депутат сільради Руслан Присяжнюк. ‒ І он на тому другому перехресті також збили чоловіка на мопеді. Погляньте: машина, що їде назустріч, щоб об’їхати ями, змушена виїжджати на зустрічну смугу. Це небезпечно, бо швидкість на асфальтівці немала. Крім того, у нас тут поблизу школа і дитсадок, через дорогу в магазин постійно бігають діти. Ми переживаємо за їхню безпеку».

Люди, які живуть біля дороги, поклали дерев’яні колоди, щоб машини, об’їжджаючи ями, їм плоти не пошкодили, адже автомобілі вже проклали шлях мало не по подвір’ях. Крім того, додалася ще одна проблема ‒ у будинках понад дорогою почали з’являтися тріщини.

«Як правило, ті важковагові машини намагаються їхати вдосвіта, поки їх не контролюють, ‒ додає сільський голова. ‒ Був період, що поставили знак, який обмежував перевезення за тоннажем, але ніхто на нього не зважав. Тепер одного знака заборонного нема, хтось зняв, а другий, на якому жовтим написано про заборону перевозити більше 20 тонн, стерли».

Каже, що дзвінки ДАІшникам не допомагають, адже ті спиняють порушників, а водії телефонують комусь, після чого правоохоронці їх відразу ж відпускають.

«Ми не самодури, знаємо, що пісок потрібен, але нехай пускають нормальні машини», ‒ продовжує Євген Фірчук.

Виявляється, кар’єр відкритий уже років із десять, але донедавна курсували ЗІЛи, КамАЗи, МАЗи, вантажність яких до 20 тонн, дорога такий транспорт витримувала. Тепер же селяни налаштовані рішуче. Кажуть, якщо не буде реагування й після того, як вони звернулися в облраду, то підуть на радикальні кроки: зберуться всім селом і перекриють трасу.

Нагадаємо, запит щодо вирішення проблеми озвучила під час засідання сесії облради 3 вересня депутат Раїса Кучмук.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Багатотонні вантажівки руйнують дорогу у волинському селі. ФОТО
20 вересень, 2013, 15:08