Порахували збитки від негоди на Львівщині. ФОТО

Порахували збитки від негоди на Львівщині. ФОТО
Ураган, який пронісся Львівщиною 23 вересня, пошкодив 77 будівель та 4 автомобілі.

Також сильний вітер "знеструмив" 33 трансформаторних підстанції та 12 ліній електропередач, "повалив" 130 дерев та 4 міські опори ліній електропередач, "розбив" понад 50 вікон у різних будівлях, - пише Gazeta.ua.

Двоє чоловіків травмовані – на них упали уламки шиферу, гілля дерев. Після надання медичної допомоги їх відпустили.

Буревій пронісся центральною частиною міста Самбір. Почався приблизно о 18:00 на околиці – біля виїзду із села Бісковичі. Рухався по прямій у напрямку центру Самбора, за кілька секунд зніс дах та частину другого поверху у відпочинковому комплексі "Аквамарин" на в'їзді в Самбір, зніс черепицю на будівлі насіннєвої інспекції, повалив дерево на міському кладовищі.

У центральній частині міста зруйнував дах магазину, торгового павільйону, зніс ворота біля церкви, пошкодив черепицю та шифер десятків будинків. Після смерчу почалася злива яка не вщухала цілу ніч. На місце надзвичайної ситуації одразу виїхали рятувальники та комунальні служби.

Найбільше постраждала від негоди родина Баранецьких, що живуть у одноповерховому приватному будинку на Площі Церковній, 9.

"Я цілу ніч після того лиха не спала, плакала, давлєніє скочило. Це я ж для того з покійним чоловіком працювала щоб в один момент то пропало. Коли то сталося, думала кінець світу настав. Нас тоді семеро в хаті було – сини, невістки, діти, внуки. Стало темно на одну мить, гуркіт - все стихло, тільки дощ. Двері відкрити не можемо, бо дерево їх привалило, вилазили через вікно, добре, що поверх перший", - каже постраждала.

На подвір'ї Баранецьких вітер викорчував із корінням 200-літню липу, ще дві – поряд. Вона впала на старий автомобіль "Ауді", що стояв в дворі, та гараж. Стовбур закрив вихід із будинку. Вітер зніс більшу половини цинкової бляхи на будинку.

З міської ради виділили безкоштовний шифер для покрівлі даху. Рятувальники у ніч негоди до 4 ранку долали на подвір'ї постраждалих наслідки негоди. У наступні дні їм допомагали працівники із "Самбіртеплокомуненерго", місцевих житлово-комунальних господарств та сусіди.

На Площі Церковній буревій викорчував близько десяти тополь і берез, які там росли, побив скло у капличці Божої Матері напроти церкви Різдва Пресвятої Богородиці.

Дуже постраждало від негоди і Самбірське училище культури. Тут на денному стаціонарі навчається 193 студенти. Понад 600 квадратних метрів старої черепиці було зірвано з даху буревієм. Будівля Самбірського училища культури належить до пам'яток архітектури. Згідно з охоронними вимогами, дах навчального закладу може бути полагоджений лише черепицею.

"Увесь дах – 1200 квадратів. А зірвало черепицю рівно на половині даху, пошкодило дерев'яні балки. Усю ніч лив дощ, просочилося через стелю на коридор. Ми не знаємо, як чинити, бо шифером крити не можемо, це ж пам'ятка архітектури. А на черепицю навряд чи дадуть гроші швидко. Можемо хіба покрити брезентом. Бо тільки дощ почнеться, то заллє аудиторії і може ще й стеля впасти. А ще у нашому органному залі вирвало із рамою старовинне велике вітражне вікно, занесло аж в двір, ще нам побило 12 вікон, шклили своїми силами". – каже заступник директора училища Галина Петрівська.

До проведення робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації 25 вересня залучено 247 осіб та 46 одиниць техніки, з них від ДСНС України 87 осіб та 21 одиниця техніки та від комунальних підприємств 69 осіб та 6 одиниць техніки. Рятувальники порізали та 130 повалених дерев та розчистили проїзд по всіх. Розчищено територію школи № 10, територію Самбірського професійно-технічного училища, частково територію цвинтаря, парку та ринку від залишків повалених дерев та сміття.

Працівниками Самбірського РЕМ проведено демонтаж аварійних ліній електропередач. Силами приватних підприємців та власників домогосподарств проведено роботи по розчистці території від залишків покрівлі з пошкоджених будівель.

З регіонального резерву матеріально-технічних ресурсів було доставлено 1540 листів шиферу, 500 кв.м. бляхи оцинкованої та 400 літрів дизельного пального для проведення відновлювальних робіт. Львівська обласна державна адміністрація виділила 2000 листів шиферу.

Відновлювальні роботи продовжуються. Для усунення наслідків буревію, що пронісся Самбірським районом Львівської області 23 вересня, за попередніми оцінками потрібно понад 2 млн грн.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Порахували збитки від негоди на Львівщині. ФОТО
25 вересень, 2013, 22:10