У Ковелі погрожують перекрити трасу Київ-Варшава

У Ковелі погрожують перекрити трасу Київ-Варшава
Мешканці п'яти багатоповерхівок у Ковелі перекриють трасу Київ-Варшава, якщо їхні оселі не відремонтують.

Їхні будинки перебувають на балансі Міністерства оборони України, - пише Слово Волині.

Земля, на якій зведені споруди, належить до Дубівської сільської ради. Ну, а люди, що там проживають, – ковельчани, адже містечко має адресу Ковель, вулиця Кутузова, 12. Через невизначеність власності цієї забудови, у мешканців виникла низка комунальних проблем.

У п’яти двоповерхових житлових будинках, зведених у 50-х-80-х роках, проживають ветерани військової служби, афганці, чорнобильці, пенсіонери, багато молоді, які тут уже створили свої сім’ї і виховують власних діток.

В будинках, за словами мешканців, ні косметичного, ні капітального ремонту з дня здачі їх в експлуатацію не робили. На великі свята виключно власним коштом та своїми силами люди намагаються хоча б якось упорядковують під’їзди, тримають в чистоті прибудинкову територію. Однак, ретельно відремонтувати відомчі споруди – вони не в змозі. Куди б вони не звернулися за допомогою, скрізь чують одну й ту ж відповідь: чи то немає грошей на ремонт будинків, чи то ви, мешканці військового містечка, не наші.

"Ми законослухняні українці, справно сплачуємо за всі комунальні послуги, яких роками не отримуємо. Більше того, живемо, як на пороховій бочці, котра будь-якої миті може вибухнути. Ви погляньте, в будинках стіни тріщать по швах, щоб не задувало, ми їх замуровуємо як можемо, дах, наче те решето, коли за вікном дощ, у квартирах води не менше, ніж на дворі. А зимою стеля вкриваються інеєм, доводиться його зішкрібати", - показує своє малопридатне для життя помешкання мама двох дітей Оксана Сорока.

Люди обурені, що опалювальний сезон в їхніх житлах розпочинається з величезною затримкою. Торік вони зафіксували незначне потепління в своїх квартирах десь у листопаді, однак вже на початку березня батареї знову стали холодними.

Військове містечко забезпечується теплом централізовано - Головним КЕВ ЗС України або КЕВ міста Володимира-Волинського. В опалювальний період, коли в квартирах температура ледве сягає 15 градусів зі знаком плюс, власники помешкань платять 6,75 гривень за метр квадратний площі.

"Ми в опалювальний сезон – замерзаємо. Щоб якось нагрітися, розробили на кожну квартиру графік увімкнення електоробігрівачів, щоб стара електропроводка могла витримати навантаження. Другі поверхи – розсадник туберкульозу та інших важких недуг, адже там постійно вогко, стіни "доїдає" грибок, штукатурка осипається. А недавно впала в сусідньому під’їзді стіна, добре, що обійшлося без жертв. Люди живуть у небезпечний умовах", - не стримуючи своїх емоцій розповідає Микола Матяшук.

Одну із товстелезних папок із документами, листами, відповідями щодо цієї житлової проблеми показує Валентина Дроган. Жінка каже, що всі ці чиновницькі відписки тепер знадобляться їм в судах, коди вони наміряні найближчим часом звернутися, адже останню інстанцію - Міністерство оборони - вже пройшли, щоправда, також безрезультатно.

У столицю їздила велика делегація мешканців військового містечка, яка мала розмову із заступником міністра оборони Володимиром Можаровським. Він пообіцяв ковельчанам, що розбереться зі складною ситуацією і люди повірили словам чиновника в пагонах.

Потім у військове містечко заїжджало аж дві комісії з числа високопосадовців, які на власні очі побачили, в яким нелюдських умовах мешкають сім’ї колишніх військових, однак із дня їхнього візиту теж нічого не змінилося. Міська влада, куди також неодноразово зверталися люди, не проти на свій баланс взяти ціле містечко, але після того, як Міністерство оборони свої відомчі будинки відремонтує, на що необхідно 8 мільйонів гривень.

Втративши будь-яку надію знайти спільну мову з чиновниками, мешканці погрожують перекрити міжнародну трасу Київ-Варшава. Більше терпіти знущань, кажуть вони, не збираємося.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Ковелі погрожують перекрити трасу Київ-Варшава
01 жовтень, 2013, 09:18