Луцькі депутати ‒ одні з «найпублічніших»

Луцькі депутати ‒ одні з «найпублічніших»
Депутати Луцької міської ради ‒ одні з найбільш публічних серед обранців громад 11 обласних центрів України.

Про такі результати дослідження розповів регіональний координатор Громадської мережі ОПОРА Михайло Шелеп під час прес-конференції у вівторок, 1 жовтня.

За його словами, у Луцьку громадській мережі допомагав проводити дослідження Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу.

Результати роботи свідчать, що саме луцькі обранці мають найвищі сукупні показники прозорості, відкритості та підзвітності. Дослідження проводилося громадською мережею в 11 містах України: Луцьку, Львові, Донецьку, Івано-Франківську, Луганську, Миколаєві, Одесі, Рівному, Ужгороді, Черкасах, Чернігові.

Депутати Луцької міської ради виявилися «прозорими» на 61 %. Щоб покращити цей результат, їм рекомендують розмістити більше інформації про себе на сайті міськради.

За показником підзвітності луцькі обранці отримали «двійку». Звітують вони лише на 38%. Серед проблем аналітики визначають «відсутність графіку звітів депутатів перед громадою».

Таким чином, за сукупним показником луцькі депутати є «публічними» на 55%. Цей результат належить до категорії «низький рівень». Вони випереджають колег з Луганська (50%), Івано-Франківська (50%), та Донецька (47%). Інші обласні центри мають ще нижчі результати.

Також громадська мережа ОПОРА склала рейтинг міських голів і виконавчих комітетів 11 міст. За рейтингом публічності луцький міський голова Микола Романюк отримав «срібло» із результатом 73%. Перевершив мера Луцька тільки колега з Івано-Франківська Віктор Анушкевичус (74%).

Серед прорахунків у роботі Романюка ‒ «недоліки у сфері доступу до публічної інформації». Йому рекомендують змінити підхід до звітування про виконання цільових програм, зробити більш доступною інформацію про кадрову політику та звернути більшу увагу на пояснювальну роботу серед населення.

Виконавчі органи Луцької міськради зайняли третю сходину з показником 67%. Попереду ‒ Львів (73%) та Івано-Франківськ (80%). Щоб покращити результат апарату, виконкому Луцькради рекомендують збільшити кількість інформації про своїх членів на сайті міськради та регламентувати процедуру звітності перед громадою.

У підсумку органи місцевого самоврядування Луцька з показником 65% зайняли другу сходинку після Івано-Франківських (68%). Третю позицію посідає місцеве самоврядування Львова (61%).

Як зазначив Михайло Шелеп, обласний центр Волині має унікальні позитивні показники. Це ‒ проміжні звіти про виконання програм виконавчими органами, звіти про роботу депутатів міської ради, чітко визначена процедура звітування депутатів. «Така діяльність здійснюється тільки в Луцьку. В інших десяти містах такого не робиться», ‒ розповів Шелеп.

Індекс публічності органів місцевого самоврядування:
Задовільний рівень
Івано-Франківськ – 68%
Луцьк – 65%
Львів – 61%
Низький рівень
Донецьк – 55%
Луганськ – 51%
Чернігів – 51%
Миколаїв – 51%
Одеса – 50%
Рівне – 44%
Непублічна діяльність
Черкаси – 39%
Ужгород – 32%

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Луцькі депутати ‒ одні з «найпублічніших»
01 жовтень, 2013, 17:31