У Луцьку цвітуть каштани. ФОТО

У Луцьку цвітуть каштани. ФОТО
У Луцьку на вулиці Клима Савура зацвіли каштани.

Зелень п’ятипалих листків та свічечки їхніх квітів нині прикрашають кілька дерев, що висаджені вздовж вулиці, ‒ пише Валерій Мельник в Урядовому кур’єрі.

За словами автора, там, біля міської газонаповнювальної станції, перехожі й автомобілі призупиняються, аби помилуватися незвичним видовищем.

«Знайомий біолог розповів, що таке дедалі частіше стається нині в Україні через невеличкого, але надзвичайно агресивного шкідника ‒ мінуючу міль каштанів. Саме через її «міни»-ходи листя цих природних очисників повітря починає буріти і опадати ще в серпні. Таким чином, для досить складного біологічного механізму дерева створюється ілюзія приходу осені. За якою нібито приходить і час перепочинку ‒ зима. А оскільки й викликана діяльністю шкідника «осінь» настала раніше, то з часом зимового відпочинку дерево виявляється «збаламученим». Ось і сприймає теплі дні жовтня як тепло, яке щорічно приходить у… квітні», ‒ пояснює автор.

За іншою версією, додає автор, таке цвітіння відбувається через поступову зміну нашого клімату, порушення температурного режиму та нестачу вологи. Тоді, переконують деякі фахівці, не всі бруньки дерева навесні розвиваються, і деякі з них впадають у стан спокою. А восени, коли землю щедро зволожать дощі, поряд із літніми плодами з’являються й жовтневі квіти.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: цікаво
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Романтичне явище на вулицi з романтичною назвою...
Відповісти