«Обирати суддів треба відкрито», - волинський нардеп

«Обирати суддів треба відкрито», - волинський нардеп
Законопроект щодо посилання гарантій незалежності суддів дасть змогу змінити існуючу процедуру призначення та звільнення суддів і зменшити роль політиків, вважає народний депутат з Волині Сергій Мартиняк.

«Державну систему судів давно треба було аполітизувати. На мою думку, законопроект про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів - на часі», - цитує депутата його прес-служба.

Нещодавно Верховна Рада України прийняла Постанову «Про попереднє схвалення законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів».

«Судова гілка влади повинна бути незалежною. Обрання суддів, які входитимуть до Вищої ради юстиції, має відбуватись відкрито і обиратися на з’їзді адвокатів. Такий крок забезпечить рівні шанси усім кандидатам», - заявив Мартиняк.

Відповідно до статті 128, призначення на посаду судді суду загальної юрисдикції здійснюватиметься безстроково Президентом України на підставі та згідно з поданням Вищої ради юстиції.

Підпис Президента є необхідним, як гаранта Конституції України. Тобто він символічно та формально схвалює своїм підписом рішення Вищої ради юстиції, вищого органу, якому Конституцією делеговано право подавати кандидатури суддів, які рекомендовані Вищою кваліфікаційною комісією суддів.

Призначення на посаду судді здійснюватиметься Президентом України безстроково. При цьому роль Президента України носитиме фактично церемоніальний характер і залежатиме від змісту волевиявлення Вищої ради юстиції. Аналогічні за змістом положення стосуються і права Президента України на переведення суддів, де рішення Президента України залежатиме від змісту подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та згоди судді на переведення.

За його словами, законопроект спрямований на вдосконалення положень Конституції України та посилення існуючих гарантій незалежності суддів, що дасть змогу змінити існуючу процедуру призначення та звільнення суддів, зменшити роль політичних органів у цьому процесі», - наголошує народний обранець.

«Ми визначили курс, яким рухатиметься Україна, а посилення гарантій незалежності суддів – одна із вимог європейської співдружності. У листопаді Україна має шанс стати асоційованим членом Європейського Союзу, тому зараз усі сили потрібно направити на те, щоб ця угода відбулася. Для України – це гарна можливість підвищити рівень життя народу та вдихнути нове життя в економіку країни. Суди нам теж потрібні європейські», - резюмував Мартиняк.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Мартиняк
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
клоун ти Мартиняче. тож видно по тобі що ти голосував за цей закон який всі назвали узурпаторським, а тепер намагаєшся відмазуватися від цього. яка може бути незалежність суддів якщо вони довічно призначаються?
Відповісти
Останні новини
«Обирати суддів треба відкрито», - волинський нардеп
22 жовтень, 2013, 10:30