«Волиньвугілля» ‒ «на шляху» до продажу

«Волиньвугілля» ‒ «на шляху» до продажу
Шахти державного підприємства «Волиньвугілля» готують до приватизації.

Про приватизацію шахт говорять уже кілька років. Президент Віктор Янукович заявив, що приватизація у вугільній галузі України й остаточне реформування ринку вугільної промисловості будуть завершені до кінця 2014 року, - пишуть Відомості.ua.

В кінці вересня 2012-го Кабінет міністрів доручив міністерству енергетики та вугільної промисловості спільно з Фондом держмайна провести приватизацію державних вугледобувних підприємств протягом 2012–2014 років. 1 квітня цього року Кабмін ухвалив нове рішення, яким відклав терміни початку приватизації держшахт на 2014 рік.

І от на початку вересня виходить наказ Фонду держмайна №2212. У ньому конкретно визначено, які шахти і коли мають бути підготовлені до приватизації. Серед копалень — відокремлений підрозділ «Шахтоуправління «Нововолинське», шахти «Бужанська» і №9.

У регіональному відділенні Фонду держмайна підтвердили, що отримали відповідний документ. Процес передприватизаційної підготовки почався.

«Це зовсім не значить, що завтра почнеться приватизація Це процес досить тривалий. Спочатку треба розробити і затвердити передприватизаційну пропозицію, провести екологічний аудит тощо», — зазначила начальник регіонального відділення Тетяна Маслечко.

Що ж думають про приватизацію у Нововолинську? Тут цей процес коментують із обережністю. Адже у місті у 1990-х досить болісно пережили закриття шести вугільних підприємств. Тоді з’явилися такі поняття, як «депресивне місто», «місто, що вмирає». Вистояти допомогла зона пріоритетного економічного розвитку.

«Завдяки тому, що Нововолинськ став зоною пріоритетного розвитку, в місто прийшла низка потужних інвесторів. Дуже шкода, що з 1 січня 2005 року цю зону закрили. Якби вона працювала, сьогодні ми б у місті не мали проблем із зайнятістю. На шахтах працює майже три з половиною тисячі чоловік. Чи знайдеться їм усім робота у разі приватизації копалень? Це питання, над яким треба працювати. На мою думку, найменш болісне його вирішення — якнайшвидше запустити 10-у шахту», - каже міський голова Віктор Сапожніков.

Побоювання щодо часткової втрати зайнятості гірників у разі приватизації - небезпідставні. Логічно, що потенційних інвесторів найбільше цікавитимуть перспективні вугільні копальні. Тобто ті, де ще є що видобувати.

Спеціалісти кажуть, що умовно перспективними вважаються шахти, у яких запаси становлять понад 10 мільйонів тонн. Як зазначається на сайті Міненерго, промислові запаси на першій копальні Нововолинська становлять до 5 мільйонів, стільки ж мають 5 і 9 шахти. Лише запаси «Бужанської» оцінюють від 5 до 20 мільйонів тонн. Тому питання, хто купить такі шахти, зовсім не риторичне.

Ще одна проблема — якість волинського вугілля. Воно потребує збагачення. А це ставить нововолинські шахти у залежність від роботи збагачувальної фабрики у Соснівці Львівської області. Останнім часом вона частенько почала зупинятись. А як тільки фабрика зупиняється, шахтарі працюють на склад. За це грошей не платять.

Також є проблема зі збутом. Основні споживачі нововолинського вугілля — Добротвірська і Бурштинська ТЕС. Після приватизації «Західенерго» туди почали завозити вугілля зі Сходу: в «Павлоградвугілля» і «Західенерго» ті ж самі власники. Природно, що вони використовують своє паливо. Нововолинське вугілля не затребуване.

«Сьогодні фонд заробітної плати підприємства «Волиньвугілля» становить до 30 мільйонів гривень щомісяця. З них майже 25 мільйонів ми отримуємо з державного бюджету. Я розумію, що це не вихід, шахтарі повинні заробляти самі. Але якому інвестору цікаво вкладати стільки грошей, не отримуючи віддачу? Тому ілюзій не маємо. Наша позиція принципова: якщо приватизовувати, то цілий майновий комплекс, а не кожну шахту окремо... Взагалі, ми проти приватизації. Можна піти іншим шляхом — дати можливість вичерпати промислові запаси на 1-й і 9-й шахтах. До того часу, сподіваємося, запрацює 10-а, і люди будуть переведені на роботу туди», — зазначив голова Волинського теркому профспілки працівників вугільної промисловості Юрій Калістратов.
Стосовно добудови 10-ї шахти, то, за словами Віктора Сапожнікова, щоб її запустити, потрібно приблизно 115 мільйонів гривень. Порівняно з тим, що сюди вже вклали, це мізер. Тут сподіваються, що перша черга запрацює вже до кінця року.

Без цієї шахти нововолинським гірникам і справді доведеться сутужно. Сподіватися на інвестора у тих умовах, в яких сьогодні перебувають шахти, не доводиться.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Круто.Ввалили "несметное количество" людських грошей в 10-ту шахту і тепер приватизація.Молодці.
Відповісти
Останні новини
«Волиньвугілля» ‒ «на шляху» до продажу
24 жовтень, 2013, 14:47