Сесія Луцької міської ради. Он-лайн-трансляція (текст)

Сесія Луцької міської ради. Он-лайн-трансляція (текст)
У середу, 30 жовтня, розпочала свою роботу 46-та сесія Луцької міської ради.

Біля приміщення мерії на Богдана Хмельницького обранців громади зустрічали вкладники «Західінкомбанку». Люди вимагають, аби фінансова установа віддала їм їхні гроші. Мітингу не завадив дощ, втім згодом люди перейшли до приміщення міської ради.


10:15 Після гімну луцький міський голова Микола Романюк оприлюднив заяви від двох депутатів – Рустама Дячука та Тараса Баса. Відтепер обранці не хочуть бути членами депутатської групи «Право і справедливість».

10:29 На диво, депутати менш як за 15 хвилин узгодили порядок денний.

10:30 Микола Романюк просить дати слово вкладникам «Західінкомбанку»

10:31 Представник вкладників банку каже, що на Волині є 4 тисяч постраждалих. Загалом в Україні - 14 тисяч.

10:35 Вкладниця Любов Лещук нагадують депутатам, що колишня каденція у свій час взяла на поруки колишнього депутата, директора банку Василя Гаврилишина. А також згадала, що один з депутатів взяв кредит у банку і зізнався, що повертати його не буде. Ім’я обранця не повідомила.

10:39 «Тут сказали не правду!», - кричить депутат Анатолій Бірюков. «Всіх депутатів образили», - додає він.

10:40 «Ми на поруки Гаврилишина не брали», - говорить депутат.

10:42 Серед депутатів – боржники банку, каже представник банку. Голова правління банку просить вплинути на свідомість колег, аби ті віддали борги.

Депутат Микола Дендиберін просить назвати конкретні імена. Називають прізвища члена виконкому Юрія Бондарука та депутата Романа Бондарука.

Депутат Юрій Корольчук просить ще імена. Прдставник ЗІБу каже, що серед боржників ще бізнесмен Іван Рижук, бізнесмени-брати Копаки, Василь Токарський, компанія, яка контролюється нардепом Сергієм Мартиняком. За твердженням представниці банку – сума заборгованості близько 120 мільйонів гривень.
Якщо банк оголосять банкрутом, то виплати ляжуть на плечі держави.

10:48 Лише 3-5% від заборгованості повертають колекторські компанії.

10:52 Богдан Шиба каже, що рішення про взяття на поруки було. А саме тоді, коли депутата заарештували.

10:53 Депутат Олександр Пиза каже, що Сергій Мартиняк і його фірми не є боржником банку.

11:00 Питання вкладників розглядатиме бюджетна комісія ради.

11:02 Зал покинув депутат Олександр Пиза, прийшов Андрій Разумовський. Загалом депутати вільно себе почувають у сесійній залі і на місці постійно не сидять

11:03 Депутат Андрій Козюра просить аби сесія заслухала представника Держказначейства на наступній сесії міської ради.

11:20 Під час сесії найбільше не сидиться депутатам Василю Грибу та Анатолій Бірюкову.

11:29 Депутат Микола Яручик у запиті просить запустити маршрутку для перевезень дітей війни. Микола Романюк запевнив, що такий проект рішення готується

11:33 Депутат Сергій Григоренко згадав «ганебні речі», коли під час матчу Волинь-Говерла міліціонери забирали у вболівальників волинську святиню – чорно-червоні прапори. Як офіцера, начальника луцької міліції, просять розібратися з цією ситуацією.

11:38 Депутат Сергій Сівак озвучує запит щодо парку 900-річчя за допомогою двох колег. «Свободівці» показують карту парку. Кажуть, що частина зеленої зони вже місту не належить.



В 2001 році один гектар землі було відшматовано, запевняє депутат. Це було зроблено всупереч інтересам громади. Депутат просить провести розслідування.

11:50 Депутат Олег Чернецький під час сесії користується сучасним гаджетом - планшетом.


12:01 Перерва на обід. Більшість обранці обідають за межами міської ради. В пересесійній залі булочки з яблуком, згущеним молоком, корицею, ватрушки, кава, чай. Ціни демократичні, 3 гривні за булочку.

12:22 Депутати надають перевагу чорним парасолям.


Поки триває обід - показуть мультфільм



12:26 Журналісти жаліються, що на сесії міськради не киплять такі пристрасті. Наприклад, немає бійок. Депутат Волинської облради Святослав Боруцький, який гостює на сесії, просить замовляти бійку. Каже, що не боїться навіть однопартійця чемпіона по самбо Олега Чернецького. І додає в кінці, що міська рада – це занадто дрібно, аби там битися. А от обласна!



13:00 Депутат Андрій Осіпов вивчає системи фінансування політичних партій України. Дійшов до висновку, що жодна партія не фінансується прозоро, бо не можливо відстежити рух коштів, джерело фінансування. В США виборчі кампанії кандидатів фінансують самі виборці. Осіпов каже, що під час наступної кампанії, якщо буде балотуватися, то відкриє такий рахунок.

13:20 Сесія продовжила роботу після перерви. Доповідає начальник управління фінансів та бюджету Лілія Єлова.

13:21 Луцький міський голова Микола Романюк зазначив, що на вулиці Бенделіані планується будуватися центр реабілітації дітей з вадами здоров’я нервового характеру, а також центр для бездомних.

13:30 Депутат і голова бюджетної комісії Олег Чернецький цікавиться чи цифри управління є «бомбою», бо цифри, подані на комісію і на сесію – різні.

13:42 Тут ніхто не вкрав ні копійки, - каже начальник управління кап будівництва Леонід Карабан щодо різниці у цифрах для проекту ремонту школи №3 у Луцьку.

13:50 Зміни до бюджету ухвалили. Розглядають звернення міської ради щодо введення утилізаційного збору. Доповідає депутат Юрій Вега. Каже, що власники старих машин будуть матиме великі проблеми і не потягнуть утилізаційний збір

13:54 Що значить «знахабніла олігархічна група»? Це голові Верховної Ради України. Я маю це підписувати, - мер Романюк про текст звернення щодо утилізаційного збору, який підготувала ВО «Свобода»

13:55 Юрій Корольчук каже, що цей закон повинен захистити і підтримати автовиробника, для того, аби країну не закидали брухтом.

14:03 Слово взяв депутат облради Святослав Боруцький. Каже, що серед депутатів обмаль таких, які їздять на вітчизняних автомобілях. Втім каже, що закон лобіюють кілька бізнесменів, а навантаження ляжуть на пересічних громадян.

14:07 Проект рішення не прийняли навіть за основу.

14:17 У міській раді депутати пробують створити антикорупційний відділ. Ініціатори кажуть, такий відділ – вимога закону.

14:21 Депутат Павло Данильчук сумнівається, що створення відділу зменшить корупцію. «Невже підрозділ міської ради може боротися і здійснювати боротьбу з корупцією? Я навіть на практиці не уявляє як це», - каже депутат.

14:23 Депутат Андрій Осіпов дивується, як створюються відділи у міській раді. Каже, що до Романа Крохмаля, який очолить відділ, притензій немає, але переконений, що відділ зроблений "під радника" міського голови.

14:26 Депутат Сергій Сівак побоюється, що ініціатива КабМіну перетвориться на «пшик».

«Зарплата, яка буде запропонована, не буде вселяти особливої енергії для боротьби з тим злом», - каже Сівак.

14:35 Голова фракції «бютівців» Юрій Корольчук пропонує висказати «фє» Андрію Осіпову за, як каже депутат, не зовсім етичні і конкретні висловлювання та підтримати проект антикорупційного рішення.

14:37 Андрій Осіпов пояснює, що краще би відділ очолював представник громадськості.

14:39 Луцький міський голова Микола Романюк каже, що відділ штатну чисельність міськради не збільшить. Навпаки плануються скорочення в апараті міської ради.

14:41 З другої спроби проект прийняли.


14:52 Починають розгляд проекту рішення про скасування рішення виконкому міської ради 1998 року «Про делегування повноважень міської ради міському виконавчому комітету», як завідомо незаконне і таке, що ухвалене у спосіб, який суперечить чинному законодавству. Воно стосується бізнесмена Василя Токарського. Авто проекту Богдан Шиба запевняє, що рішення приймалося незаконно. Рішення голосували кілька разів, втім жодного разу не підтримали.

Микола Романюк каже, що не голосував за проект, оскільки на підставі цього рішення виконкому 1998 року, були прийняті сотні інших рішень для громадян і відповідно їхні документи будуть не чинними.

15:15 Богдан Шиба доповідає по ще одному питанню, що стосується бізнесмена Токарського. Депутат пропонує Припинити на підставі ст.31 Закону України «Про оренду землі» договір оренди земельної ділянки площею 0,1422 га від 22.04.2002 у зв’язку з набуттям права власності на споруди, що розташовані на орендованій земельній ділянці, іншими особами-приватними підприємцями. Рішення не підтримали.

15:27 Релігійній громаді Волинської ікони Божої Матері Волинської єпархії Української Православної Церкви міста Луцька дали земельну ділянку у постійне користування для будівництва та обслуговування храму на вул. Львівській, 71.

15:33 Андрій Осіпов покинув залу. Одразу йому зауваження зробив йому Микола Романюк. І тут… депутат Осіпов вернувся.

15:34 Романюку здалося, що зал хоче покинути Андрій Разумовський. Втім той запевнив, що залишається


15:45 Депутат Євгеній Ткачук запропонував голосувати за 44-87 питання пакетом. Оскільки вони технічні. Але депутат від ВО «Свобода» Юрій Вега зазначив, що у нього є питання по кожному проекту.

«Кого ти замість себе залишив?», «Вгомоніть свого колегу», - просять депутати обранця Волинської обласної ради з ВО «Свобода» Святослава Боруцького.

15:47 Оголошена перерва

16:09 Перерва завершена. Романюк стверджує, що кворум є, сесія продовжується

16:25 ДО кожного проекту рішення Юрій Вега, як і обіцяв має питання. Їх суті не розуміють колеги. Андрій Козюра радить Юрію Везі приходити на земельну комісію. На думку депутата його колега не задає питання по суті, а можливо, працює на камеру.

А земельні питання стосуються дозволу на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

16:28 «Коли Юрій Степанович задає питання, то він не бачить, що там намальовано. І коли йому пояснюють, то всі все рівно не розуміє, що там намальовано», - каже до колеги Веги Юрій Корольчук.

Депутати пропонують поїхати і подивитися ділянку на місці. Лунає сміх.

16:33 Депутат Юрій Вега просить пояснення де розсташована кожна з ділянок. Ось таку схему пропонують депутатам.


На чергове уточлення чи ділянка розсташована ближче до лугу чи ні, його колега Дендіберін закричав «Скорая помощь!!!»

16:56 Розмова зайшла про «червоні лінії». Микола Романюк каже, що в місті є така квартира у 40-му кварталі, де лінія проходить по спальній кімнати.

17:00 Романюк запропонував або зробити перерву у сесії, або її продовжити. Депутат Ткачук пропонує закрити сесію повністю. Більшість думає, що це нереально. Депутат Бірюков питає коли буде вечеря.

17:10 Депутат Олександр Плісецький каже, що йому прийшла смс-повідомлення від виборців. Вони характеризують те, що бачать по телевізору одним словом – «дурдом».

17:33 Свою трансляцію сесійного засідання припинив телеканал "Аверс". Є ймовірність, що депутати будуть працювати швидше.

17:37 Депутат Сергій Григоренко поставив на повторне голосування питання номер 36 «Про припинення договорів оренди землі для будівництва та обслуговування торгово-пішохідної зони та для обслуговування торгових кіосків». Питання проголосувала більшість.

Таким чином фірмі «Скорпіон-сервіс» припинили договір оренди земельної ділянки площею 0,1422 га для будівництва та обслуговування торгово-пішохідної зони на вулиці Кравчука та договір оренди земельної ділянки площею 0,0760. Землю тепер повернуть міськраді.

18:02 Питання «Про надання підприємцю Несмяновичу О.Р. на умовах оренди земельної ділянки для обслуговування магазину промислових товарів на Соборності, 20в»виносять у п’ятий раз. Цього разу – успішно для підприємця.

18:06 Депутати застрягли на питанні про «надання згоди ДКП «Луцьктепло» на передачу в суборенду ДГО «ФК «АДРЕНАЛІН» орендованої земельної ділянки для відновлення та обслуговування спортивного майданчика на пр-ті Соборності, 3д.» Підприємство саме обсновувати не може майданчик. Депутати цікавляться за які кошти буде обслуговувати територію громадська організація. Як відомо, це неприбуткові організації. Ця організація вже робила поле біля вулиці Чорновола. Питання не пройшло.

18:23 Знову питання «Скорпіон-сервіс». Проект рішення «Про поновлення договору оренди землі Приватній Фірмі «Скорпіон-сервіс» для обслуговування денної стоянки автомобілів на вул. Глушець», що біля Центрального ринку. Депутат Рустам Дячук просить поставити голосування у закритому режимі. Пропозицію підтримали. І депутати у таємному режимі проголосували "за".

18:36 Міська рада погодила ТзОВ «РЦ «ПРОМІНЬ», ТзОВ фірма «Версаль» ЛТД, громадянам Крачковському В.М., Митровці Г.В. оренду земельної ділянки для влаштування будівельного майданчика на період виконання будівельних робіт з реконструкції нежитлового приміщення під торгово-розважальний комплекс на пр-ті Президента Грушевського,2

18:46 Депутат Павло Данильчук просить знову розглянути питання щодо спортмайданчика на Соборності 3д. Міський голова каже, що спочатку потрібно надати проект.

"Треба не поза спинами вирішувати. Я вето накладу", - сказав мер.

Вето накладати виявилося не потрібним. Рішення не підтримали.

18:56 Розглядають питання про передачу сонячного годинника на баланс міста. Юрій Вега каже, що це щось "з претензією на естетичною привабливістю" і час він не показує.

18:59 Депутати з другої спроби взяли сонячний годинник. Критика годинника його, схоже, розлютила. Мер запропонував присутнім зробити щось краще. Потім перейшов на журналістів. Мовляв, краще не писали би критичні статті про очищення річки Сапалаївка, а взяли би лопати в руки.

19:24 Депутати працюють з останніх сил.

19:27 Депутат Козюра просить зняти з порядку денного власне ж питання

19:30 Звучить гімн. Депутати зуміли закінчити сесію за день.

19:35 Міський голова привітав присутніх депутатів з завтрашнім днем. Нагадує, що від 31 жовтня вони вже три роки як депутати

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ваше майбутнє МММ 2014 )))))
Відповісти
В Гриба і Бірюкава геморой, от і не сидиться їм на місці)))
Відповісти
Так у Вас панове депутати - там весело працюється, земельні питання пакетом прийняти хочете і нікого не цікавлять ні межі ні погодження сусідів, а земельники "пропихають" проплачені рішення.
Відповісти
Все буде добре, необхідна кількість голосів "звербована" все решта пиль...
Відповісти
Земельні питання - дві сторони! З однієї - людські побутово-житлові питання, за які поки ще до сесії дійдуть, то стільки здеруть грошей, що й уявити важко! З іншої депута-ділки з такими ж чиновниками тупо дерибанять міську землю (один ткачук сільки землі отримав) ігноруючи всі норми й закони!
ПіСі. Питання від таких як Вега хоча б частково (точніше мізерно) дають можливість контролювати цю вакханалію, а ті хто Везі рот закривають отримали мзду, їм не цікаво слухати й розбиратись!
Відповісти