ПР звинуватили у використанні дітей

ПР звинуватили у використанні дітей
Правозахисні організації звинуватили Партію регіонів (ПР) у використанні школярів для участі в її мітингах.

На їхню думку, ПР за допомогою місцевих управлінь освіти змушує учнів виходити на акції, ‒ пише Комерсант-Україна.

У Партії регіонів і обласних управліннях освіти стверджують, що правозахисники не мають доказів, що підтверджують подібні звинувачення.

Дев’ять правозахисних організацій направили Віктору Януковичу і Партії регіонів звернення, в якому заявили, що ПР незаконно залучає неповнолітніх для участі в масових акціях. Документ, зокрема , підписали учасники громадського проекту «Без кордонів» центру «Соціальна дія», Центру громадянських свобод, Центру інформації про права людини, представники правозахисного центру «Поступ» і кримського правозахисного центру «Дія».

Автори листа уточнюють, що мітинг 3 вересня в Луганську на честь дня визволення міста від німецько -фашистських загарбників «перетворився на агітаційний захід правлячої партії», під час якого близько 5 тис. школярів і студентів Луганської області змушені були тримати в руках «сотні прапорів Партії регіонів». «Діти і молодь не могли залишити місце проведення заходу за власним бажанням, тож це стовідсоткове використання адміністративного ресурсу», ‒ розповів глава правління луганського правозахисного центру «Поступ» Костянтин Реуцький.

Глава правління центру «Дія» Олександра Дворецька сказала, що «в Партії регіонів не соромляться викладати на своєму сайті фотографії з різних мітингів, на яких видно, що більша частина учасників ‒ школярі». «Зрозуміло, що ПР не безпосередньо змушує школярів виходити на вулиці. Це робиться через місцеві управління освіти, які намагаються догодити правлячій партії і знімають учнів з уроків», ‒ зазначила Дворецька, підкресливши, що подібні випадки спостерігалися не тільки в Луганську, але і, наприклад, в Донецьку та Кіровограді.

Слід зазначити, що на сайті Партії регіонів дійсно можна знайти фотографії з Кіровограда, де у марші з нагоди 69- річчя визволення України від німецько-фашистських загарбників взяла участь молодь.

Чиновники, як і представники ПР, такі звинувачення категорично спростовують. Так, виконувач обов’язків начальника управління освіти Кіровоградської міськради Тетяна Єременко заявила, що не пам’ятає випадків, коли «учнів виганяли б на мітинг силою». «Ніколи, ні в одній школі таке питання не піднімалося, та й не може підніматися, тому що це протизаконно. Наше завдання ‒ навчати молодь, а не водити їх на мітинги», ‒ сказала Єременко.

На думку народного депутата Вадима Колесніченка (ПР), звинувачення правозахисників не мають доказів: «Автори таких листів ‒ клоуни, які жеруть гранти США і намагаються оббрехати все, що пов’язано з нинішньою владою. Деякі учні дійсно можуть прийти на мітинг, однак, це не означає, що їх затягли туди в кайданах. Поки не буде хоча б однієї скарги від самих школярів або студентів, все сказане ‒ не більше, ніж голослівні звинувачення і брехня , а таких скарг немає».

Уповноважений президента з прав дитини Юрій Павленко готовий розглянути звернення правозахисників. «У дітей є право висловлювати свою громадянську позицію, але використовувати неповнолітніх проти їхнього бажання категорично заборонено. Ми будемо боротися з такими випадками, якщо вони підтвердяться», ‒ сказав він.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ПР
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
ПР звинуватили у використанні дітей
01 листопад, 2013, 11:11