Луцький будинок ‒ серед найнезвичайніших в Україні. ФОТО

Луцький будинок ‒ серед найнезвичайніших в Україні. ФОТО
В Україні уклали рейтинг найнезвичніших будівель, які «не соромно показати туристам, та й українцям варто подивитися». Серед них ‒ і луцький будинок.

Список склало видання Взгляд.

Мало хто знає, що в Україні є своя Пізанська вежа, яка з кожним роком нахиляється все більше і більше. Знаходиться вона у Запоріжжі, на проспекті Металургів.



Семиповерхову будівлю спроектував в 1938 році архітектор Іван Козлінер в рамках будівництва соціального містечка. І за неї був удостоєний Гран-прі на паризькій архітектурній виставці. Все б нічого, але до кінця ХХ століття будівля встигла нахилитися майже на 3 градуси від горизонту. Причина ‒ просіла земля. На початку 2000-х років вежу зміцнили. А ось дізнатися, чи нахиляється вона далі, не вдалося.

«Цим займався науково-дослідний інститут, ‒ розповіла архітектор Ленінського району Лариса Толок. ‒ У нас, на жаль, немає інформації, чи продовжує будинок нахилятися». Але деякі запорізькі скептики кажуть, що градус нахилу з моменту зміцнення збільшився.

На карпатській горі Піп Іван в Івано-Франківській області досі збереглися руїни старої астрономічної і метеорологічної обсерваторії під назвою «Білий Слон». Це найвисокогірніша будівля України, в якій жили й працювали люди. Адже обсерваторія розташована на висоті 2028 метрів над рівнем моря.



Обсерваторію ще до війни спорудили поляки. Місцеві мешканці пам’ятають це грандіозне будівництво, адже будматеріали, а це в основному камінь, доводилося або підвозити кіньми на вершину гори, або носити прямо на плечах самим будівельникам.

Працює обсерваторія від початку 1938 року. Але напередодні війни звідти вивезли все найцінніше обладнання. У 1941 році там вже щосили господарювали німці, і будівля після грабежу спорожніла. Зараз її намагаються реконструювати зусиллями польських і українських учених.

Будинками-перевертнями в світі вже нікого не здивувати. У минулому році такий же з’явився в Ялті. Правда, в «будинку-навпаки» ніхто не живе ‒ його використовують як музей.



Двокімнатний будинок побудували в Криму, недалеко від селища Лівадія ‒ на території театру морських тварин. Автор і власник незвичайної споруди Ігор Кінчик пускає туди всіх охочих сфотографуватися.

«Будинок зроблений із звичайних будматеріалів, ‒ розповів він. ‒ Площа ‒ 50 квадратних метрів. Там є дві кімнати і кухня. Все, як у звичайному маленькому будиночку, тільки сам будинок перевернутий. Усередині все теж догори дриґом: столи, ліжка, стільці і всілякі дрібниці, прибиті до стелі».

Будівля Чернівецького національного університету ‒ одна з визначних пам’яток Чернівців. Вона входить до списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. До університету тут розташовувалася резиденція православних митрополитів Буковини і Далмації.



Центральна й найкрасивіша будівля комплексу побудована в 1863 році на місці старого будинку єпископів. Тодішній єпископ Євген Гакман добився від австрійського імператора дозволу на побудову. А вже в 1875 році тут було створено університет з трьома факультетами: теологічним, юридичним і філософським.

«Зараз тут 17 корпусів, але головним вважається так званий Синодальний зал ‒ один з найкрасивіших залів Європи. До речі , незважаючи на те, що тут була резиденція православних митрополитів, зал прикрасили єврейськими зірками Давида, ‒ розповіли в адміністрації. ‒ Таким чином православні митрополити подякували місцевій єврейській громаді, яка давала гроші на його споруду.

Готель «Бон Бон » в Донецьку за два роки свого існування встиг прославитися на весь світ. Незвичайна і химерна архітектура будівлі нагадує стиль Антоніо Гауді, чий недобудований собор в Барселоні досі викликає масу суперечок. Втім, адміністратор Саша Титова з порівнянням не згодна.



«Наш готель виконаний в стилістиці, у якій працював австрійський художник Фриденсрайх Хундертвассер, ‒ розповіла вона. ‒ Ми славимося не тільки оригінальним дизайном триповерхової будівлі, а й інтер’єром номерів. Кожен із них виконаний в оригінальному стилі». Завдяки незвичайному задуму, міні-готель користується популярністю.

Найбільший храм України знаходиться в Черкасах. Це ‒ Свято-Михайлівський кафедральний собор, названий так на честь архангела Михаїла.



Цікаво, що автором проекту і керівником будівництва є владика Софроній, митрополит Черкаський і Канівський (в миру Дмитро Дмитрук). До прийняття сану владика встиг попрацювати в молодості на будівництвах, а пізніше навіть став почесним членом Академії архітектури України.

«Конструкція храму за проектом така, що при будівництві не використані балки, перемички або панелі. Все цілісне. Так спеціально задумав владика Софроній, ‒ розповідають місцеві.

Після офіційного відкриття храму в 2002 році центральний парк Черкас, де стоїть церква, теж назвали Соборним. До революції на місці храму був цвинтар, а в радянські часи ‒ парк розваг, що багатьох ображало.

«Це дійсно найбільший храм України, ‒ розповіли в Черкаській єпархії. ‒ Сюди одночасно можуть прийти до 12 тисяч парафіян. Його висота ‒ 74 метри, з яких 17 метрів припадає на куполи. Для порівняння Казанський собор у Санкт-Петербурзі має висоту дещо більше 71 метра. Площа храму ‒ понад 3 тисячі квадратних метрів.

«Китайська стіна в Луцьку» ‒ житловий будинок в Луцьку, розташований на проспектах Соборності та Молоді. Його довжина становить 1750 метрів.



«Цей будинок був побудований в період з 1969 по 1980 рік архітекторами Василем Маловіцою і Ростиславом Метельницьким, ‒ розповів головний художник Луцька Ярослав Матвіїв.

Будівля споруджена у формі сот і об’єднує 40 будинків різної поверховості ‒ від 5 до 9 поверхів. У ньому 120 під’їздів. «Багато новоселів спочатку плуталося і частенько помилялося під’їздом, ‒ говорить Матвіїв. ‒ Але коли двори озеленили і розбили клумби, жителі почали орієнтуватися по них».

Ялтинський санаторій «Дружба» незвичайний не тільки для України: його внесли до списку 50 найдивовижніших будівель світу. Санаторій нагадує літаючу тарілку. Конструкція спирається на гору, а вікна кожного номера звернені до моря.



«Дружбу» спроектував в 1980- х роках минулого століття відомий архітектор Ігор Василевський. Спочатку санаторій був інтернаціональним. Передбачалося, що в ньому будуть відпочивати трудящі не тільки Радянського Союзу, але й дружніх держав.

«Спланований санаторій так, що вікна кожного номера виходять до моря, ‒ розповів ялтинський екскурсовод Ігор Бортніков. ‒ Сама тарілка має діаметр 76 метрів і стоїть на трьох опорах, вбитих в скелю. Виходить, що гора тримає тарілку. Але візуально це непомітно: здається, що будівля висить в повітрі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: цікаво
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Луцьк посилає привіт інопланетянам)
Відповісти
будівля пентагону нервово покурює зі своїм периметром 1405 м
Відповісти
прикольно, я жив три рази у цьому будинку!)
Відповісти
Останні новини
Луцький будинок ‒ серед найнезвичайніших в Україні. ФОТО
01 листопад, 2013, 13:27