У Луцьку завершили реставрацію пам’ятки. ФОТО

У Луцьку завершили реставрацію пам’ятки. ФОТО
У Луцьку завершили реставрувати пам’ятку архітектури місцевого значення, яка ще рік тому загрожувала обвалом.

Будівля знаходиться на вулиці Данила Галицького, 20.

Нагадаємо, ще 2012 року пам’ятка архітектури перебувала в аварійному стані – у стіні була величезна тріщина, від чого стіна небезпечно похилилася в бік дороги та тротуару.
Стан у квітні 2012 року
Стан у квітні 2012 року
Стан у квітні 2012 року
Стан у квітні 2012 року

За рятування споруди взялися мешканці будинку – сім’я Мельничуків – та Луцька міська рада.

Як розповіла заступник директора департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради Надія Коленда, кошти на відновлення мешканці витрачали свої. Міська ж рада взяла на себе вироблення усіх дозвільних документів та технічної документації.

«Всі погодження, експертизи, дозволи ми зробили, а виконання робіт – за кошти мешканців», - пояснила посадовець.

Аварійну стіну розібрали, укріпили основу і влітку 2013 року почали заново мурувати з тієї самої цегли. Цікаво, що під час виконання робіт зберегли первинну орнаментику та декор цієї стіни. Цеглу також реставрували – з неї стерли стару фарбу, відновивши автентичний цегляний колір.

Будівля є пам’яткою архітектури місцевого значення. Її збудували луцькі євреї на зламі ХІХ-ХХ століть. Це один із небагатьох будинків, які вціліли після німецьких погромів в історичному районі старого міста Жидівщина – місці компактного проживання євреїв.

Як писав луцький архітектор та дослідник Ростислав Метельницький, цей будинок у сукупності з наступним по вулиці під номером 22 є цінними зразками єврейської забудови Луцька.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Хороша співпраця влади і мешканців. В нас одні та інші звикли тільки критикувати та скаржитись на відсутність грошей. Будинок чи квартира приватні, будь-ласка подбайте про себе (не подобається ЖЕК, створюйте ОСББ і самоврядуйте).
Відповісти
А мене дивує такий ремонт, з боку тріщини зі старої цегли так і залишились. Чи другу сторону будунку будуть укріплювати коли похилиться.
Відповісти
А у нас все так. Роблять тільки те що видно а те що з боку навіщо ))))
Відповісти
Для пересічного поліщука різниця між поточним ремонтом і РЕСТАВРАЦІЄЮ є поняттям досить ефемерним.Але лукавий чинуша мислить стратегічно:каже РЕСТАВРАЦІЯ,а виконує банальний ремонт на рівні рядового ЖЕКу...звідси й різниця в кошторисі,впевнений на всі сто ...а братія мовчить собі,витріщивши очі...)
Відповісти
зато пластикові вікна)) шпаринка і арочка для номеру))
Відповісти
Останні новини
У Луцьку завершили реставрацію пам’ятки. ФОТО
01 листопад, 2013, 16:16